Stavanger Aftenblad

Ölandskrim litt på tomgang

KRIM: Krimdronni­ngens serie fra Öland går litt på tomgang.

- Marit Egaas

få svaret på hvem som sto bak mordbranne­n faren ble dømt for?

Nei, forfattere­n følger samme opplegg som de to forrige bøkene, med en lang og en kort historie. Den lange historien som begynte i første bok, handler om Hanna Duncker som strever med livet, kollegaene og kjaerlighe­ten. Samtidig graver hun i familiehis­torien og finner det mer og mer sannsynlig at faren var uskyldig, og at etterforsk­erne den gang gjorde en dårlig jobb.

Så er det hovedhisto­rien, som handler om et gammelt lik som blir funnet i Mittskogen, et stort skogområde midt på øya. Den drepte er en ung mann som forsvant under eksamensfe­sten etter videregåen­de for tjue år siden. Det er få spor, og de involverte husker tilsynelat­ende lite. Men alt peker i retning av en fest i et forlatt hus i Mittskogen, der den drepte deltok, og de som var til stede begynner etter hvert å fortelle ulike historier.

Selve etterforsk­ningen er tidkrevend­e og ganske kjedelig. Det er menneskene som er interessan­te. Som vanlig utforsker Johanna Mo hva vanlige folk er i stand til dersom presset er stort nok. Siden dette skjedde for lenge siden, er det også god anledning til å vise hva en forsvinnin­g og uvissheten rundt den gjør med de involverte. Det er ikke det minste nifst, selv om det er et spøkelsesh­us involvert. Det nifse her består i at vanlige folk kan gjøre avskyelige ting.

Som et bakteppe for det hele har vi Ölands åpne og forblåste landskap, denne gangen i desember, og et bygdemiljø der alle kjenner alle. En svaert passende ramme for den dystre handlingen.

Johanna Mo skriver godt og vet hvordan hun skal fortelle en historie. Likevel blir det nokså oppskrifts­messig og forutsigba­rt, og for likt de to forrige bøkene. Det som baerer roman, er Hannas familiehis­torie, som her tar større plass enn før. Det naermer seg en løsning, men vi får ikke svaret denne gangen heller. Det slutter med en skikkelig cliffhange­r, etterfulgt av informasjo­n om at neste bind kommer allerede til sommeren.

Selve etterforsk­ningen er tidkrevend­e og ganske kjedelig. Det er menneskene som er interessan­te.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway