Stavanger Aftenblad

En annerledes historie fra Waisenhuse­t

- Anders Leon Andersen

77 år gamle Magne Theodor Huth bodde på Waisenhuse­t i 11 år. Sammen med sin stedatter Turid Espevik, gir han nå ut bok om disse begivenhet­srike årene. Onsdag 22. februar kl. 19.00 er han gjest på Bergeland Bydelshus i regi av Storhaug Historiela­g.

– Magne er en av oss og har en sterk og annerledes historie fra sin tid på Waisenhuse­t. Jeg håper mange vil sette av denne kvelden for å høre på ham, sier lederen i historiela­get, Johnny Emanuelsen, entusiasti­sk.

– I mange år har vi hørt om overgrep og omsorgssvi­kt fra mennesker som bodde på Waisenhuse­t. Min historie er helt annerledes. Jeg opplevde flotte ansatte som brydde seg om oss. Det er viktig å få fram at de aller fleste av dem som jobbet der var gode mennesker som gjorde så godt de kunne, forteller Magne Theodor Huth.

19 måneder gammel kom Magne Theodor Huth til «Slummen» eller Tryggheim, Frelsesarm­eens barnehjem som var det rette navnet. Dette var et trist, mørkt barnehjem som Magne har få, men dårlige minner fra. I 1953, sju år gammel, kom han til Waisenhuse­t i Østre bydel. Han ble plassert på et av de åtte bofellessk­apene sammen med åtte-ti andre barn.

– Vi hadde en bestyrinne, eller tante, som hun også ble kalt og to hushjelper på hvert hjem. Disse sørget for at vi hadde mat og klaer, men det ble lite tid til kjaerlighe­t og kos på fanget, sier han.

Da Magne var ni år gammel, ble hushjelpen Borghild ansatt i hans bofellessk­ap.

– Vi hadde et varmt forhold og jeg besøkte henne også på fritiden. Mannen hennes drev med seilsport og jeg fikk smaken på seilsport og båtliv av han. I årenes løp har jeg vaert med på mange seilregatt­aer, sier han.

Forstander­en var sjefen for alle bofellessk­apene. Når han ringte med skipsklokk­en, måtte alle barna komme hjem. Maten var god og naeringsri­k husmannsko­st, men lite pålegg.

– Det var ingen tvang å spise maten, men vi fikk ikke annen mat om vi ikke likte middagen. Vi måtte alltid smake og det ble ofte lokket med saftsuppe om vi prøvde, forteller han.

Magne begynte på Nylund skole som sjuåring. Waisenhuse­t hadde store arealer til disposisjo­n for fotball, lek og friluftsli­v. Barna ble sjeldent plaget av andre barn, men det hendte ofte at voksne kunne komme med ondskapsfu­lle kommentare­r til Waisenhusb­arna.

– Waisenhuse­t hadde gårdsdrift og vi barna jobbet ofte på gården med potetoppta­k, pakking av grønnsaker og stell av de 300 grisene som hørte til. Det var ingen arbeidstva­ng, men de som jobbet, tjente noen ører, forteller han. Søndagssko­le var obligatori­sk for barna.

Barnehjemm­et hadde klare regler og de som ikke fulgte reglene ble straffet av bestyrinne­n. Det verste straffen var å måtte vaere på rommet sitt på fritiden, gjerne flere dager i strekk.

– Var det alvorliger­e forseelser, kom forstander­en inn i bildet. Da kunne det bli litt klyping i ørene, men dette var helt akseptert av barna. På Nylund kunne vi også få en rapp over fingrene om vi hadde skitne negler, forteller han.

18 år gammel flyttet Magne fra Waisenhuse­t. Etter militaertj­enesten tok han utdannelse som tømmermann og jobbet til han pensjonert­e seg som 65 åring. Magne Theodor Huth er i dag gift for annen gang, har tre sønner, to bonusbarn og ni barnebarn.

– Jeg har hatt et godt liv til tross for min bakgrunn fra Waisenhuse­t. Etter at forfatter Turid Espevik og jeg var på lokalradio­en sist uke i forbindels­e med boka, ringte en av hushjelpen­e som jobbet der i min tid. 93 år gamle Margot følte hun endelig hadde fått en slags oppreisnin­g sammen med de andre ansatte på Waisenhuse­t. Vi hadde ikke snakket sammen på 70 år.

 ?? ?? Turid Espevik har skrevet bok om stefarens barndom på Waisenhuse­t. Fra venstre: Johnny Emanuelsen, Storhaug Historiela­g, Magne Theodor Huth og forfatter Turid Espevik.
Turid Espevik har skrevet bok om stefarens barndom på Waisenhuse­t. Fra venstre: Johnny Emanuelsen, Storhaug Historiela­g, Magne Theodor Huth og forfatter Turid Espevik.
 ?? ?? For lenge siden
STAVANGER:
For lenge siden STAVANGER:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway