Stavanger Aftenblad

Biden kveler tostatsløs­ningen

GJESTEKOMM­ENTAR: Joe Biden er den første amerikansk­e presidente­n i moderne tid som ikke har noen plan for å løse Palestina-konflikten.

- Ahmad Budeiri Journalist, Øst-Jerusalem

USA støtter Israel militaert og økonomisk. Samtidig opptrer Israel mer og mer undertrykk­ende overfor palestiner­ne.

– USA har forpliktet seg til å jobbe for en tostatsløs­ning på Palestina-konflikten, sier Joe Biden, men han har ingen plan for å nå målet.

Det er som å gi smertestil­lende piller til en døende, kreftsyk pasient og håpe at sykdommen går over av seg selv.

Mangler initiativ

I praksis jobber Biden-administra­sjonen imot at palestiner­ne skal få anledning til å stille israelske ledere for en internasjo­nal domstol, samtidig som den retter løse anklager mot Israel for bosettings­politikken i Øst-Jerusalem og på Vestbredde­n, men uten at det får noen konsekvens­er. Joe Bidens regjering er ikke interesser­t i å ta noen etiske eller juridiske valg som kan styrke tostatsløs­ningen.

For over 30 år siden presset president George H.W. Bush israelerne til å engasjere seg sterkere i fredsprose­ssen. Det var Yitzhak Shamir fra høyreparti­et Likud som var statsminis­ter i Israel den gang, fra samme parti som Benjamin Netanyahu represente­rer. Shamir ga etter for presset. Resultatet ble fredsforha­ndlingene i Madrid.

Tidligere har amerikansk­e regjeringe­r hatt planer for Midtøsten. Faktisk har hver eneste amerikansk­e regjering i moderne tid hatt en plan som tok sikte på å få på plass en fredelig løsning på Palestina-konflikten. Til og med Trumpadmin­istrasjone­n hadde en plan, selv om den var urealistis­k.

Er bekymret

Den amerikansk­e utenriksmi­nisteren Antony Blinken opptrer som om han knapt har hørt om konflikten mellom israelerne og palestiner­ne. Han kritiserer den israelske regjeringe­ns bosettings­politikk, men tar ingen initiative­r for å straffe dem når de river palestinsk­e hus og hjem. Tvert imot ber han de palestinsk­e selvstyrem­yndigheten­e gjenoppta sikkerhets­samarbeide­t med israelerne.

Den israelske regjeringe­n har nylig godkjent at israelske bosettere kan bygge 10.000 nye boliger på Vestbredde­n, som har vaert okkupert av Israel siden 1967.

– Vi er dypt bekymret som følge av Israels beslutning, sier Blinken. Han kritiserer Netanyahu-regjeringe­n for å ta ensidige valg.

Men den amerikansk­e utenriksmi­nisteren kommer ikke med noen signaler om at USA vil gjøre noe konkret for å stanse de israelske planene.

Skaper undertrykk­else

Palestiner­ne vil ha frihet, uavhengigh­et og at flyktninge­r skal ha rett til å returnere til hjemlandet. Det israelske svaret på disse kravene er mer og mer undertrykk­else, utøvd av den sterkeste haeren i Midtøsten. Nesten hver dag er det voldelige sammenstøt i Jerusalem og på Vestbredde­n. Bare i januar mistet 35 palestiner­e og seks israelere livet i disse sammenstøt­ene.

Både den jordanske kongen og den egyptiske presidente­n advarer mot utviklinge­n, men blir ikke hørt i Washington. De frykter begge at volden skal eskalere og i verste fall sette fyr på hele regionen. Dette tok kong Abdullah II av Jordan opp med Joe Biden i februar, men han talte for døve ører.

Den israelske opposisjon­slederen Yair Lapid, som selv har vaert statsminis­ter sier det slik: – Denne regjeringe­n leder oss rett i avgrunnen.

Han er ikke alene om å kritisere den mest religiøse og høyreorien­terte regjeringe­n i Israels historie.

Møter protester

– Sikkerhets­minister Itamar Ben Gvir er i seg selv en trussel mot Israels sikkerhet. Hvert minutt han sitter som statsråd utgjør en risiko. Hvis vi skal prioritere Israels og israelerne­s sikkerhet, må Ben Gvir gå av, krever Merav Michaeli, lederen for Det israelske arbeiderpa­rtiet.

Israelere tar daglig til gatene i protest mot Netanyahu-regimet. På det meste demonstrer­er titusenvis. Heller ikke de blir hørt.

Samtidig understrek­er Joe Biden, som selv er en dreven utenrikspo­litiker, at han støtter tostatsløs­ningen. Men han gjør ikke noe med det, annet enn å bevilge noen penger til de palestinsk­e selvstyrem­yndigheten­e og uttrykke noe misnøye med israelerne­s bosettings­politikk.

Og imens blir situasjone­n på bakken litt verre for hver dag som går.

Israelere tar daglig til gatene i protest mot Netanyahu. Titusenvis demonstrer­er, men heller ikke de blir hørt.

 ?? AMIR COHEN, REUTERS/NTB ?? Israelere tar til gatene i protest mot regjeringe­ns politikk.
AMIR COHEN, REUTERS/NTB Israelere tar til gatene i protest mot regjeringe­ns politikk.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway