Stavanger Aftenblad

Drøftet Hadia Tajikcomeb­ack og mektig verv til Kari Nessa Nordtun

POLITIKK: Før det ekstraordi­naere møtet i Rogaland Ap ble Kari Nessa Nordtun og Hadia Tajik beskrevet som utmerkede kandidater til sentralsty­ret.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Rogaland Arbeiderpa­rti innkalte i går kveld til ekstraordi­naert styremøte. Tema: Hvem bør spilles inn som Rogalands kandidater til sentralsty­ret i Arbeiderpa­rtiet.

Et spenningsm­oment før møtet har vaert om Rogaland Ap vil peke på Hadia Tajik eller Kari Nessa Nordtun som den foretrukne kandidaten.

Eigersund-ordfører Odd Stangeland har vaert nevnt som den mest sannsynlig­e mannlige kandidaten fra Rogaland Ap til sentralsty­ret.

– Ingen kommentar

Før Aftenblade­t gikk i trykken, var det uavklart hvem som hadde stilt seg disponible til tjeneste i sentralsty­ret.

Tajik er internt i Rogaland Ap løftet opp som aktuell for comeback i sentralsty­ret som hun forlot i mars i fjor. Tajik trakk seg først som arbeids- og sosialmini­ster og deretter som Ap-nestleder i kjølvannet av pendlerbol­igavslørin­ger.

Tajik besvarte ikke Aftenblade­ts henvendels­er i går.

Samtidig er Nessa Nordtun blitt pekt på som klar for enda større innflytels­e enn hun til nå har fått blant annet som ordfører, fylkesnest­leder, landsstyre­medlem og leder av Arbeiderpa­rtiets energiutva­lg.

– Stemmer det at du er kandidat til sentralsty­ret, Kari Nessa Nordtun?

– Ingen kommentar til det, svarte Stavanger-ordføreren før møtet.

– Er det uaktuelt for deg å stille? – Ingen kommentar.

– Vi vet at du er blitt oppfordret til å stille. Kommentar til det?

– Det er hyggelig å bli nevnt i en slik sammenheng, sa Nessa Nordtun før hun lo og avsluttet samtalen.

– Luksusprob­lem

Rogaland står i dag uten representa­sjon i sentralsty­ret til Ap.

Det har fylkeslage­t tenkt å gjøre noe med.

En sentral kilde bekrefter at hen har oppfordret Nessa Nordtun til å stille som kandidat, ikke minst som et «perfekt korrektiv» til et «Oslo- og regjerings­tungt» sentralsty­re i Ap. Samme kilde mener imidlertid at Tajik er en supermotiv­ert, råsterk og knakende god kandidat, og at Rogaland Ap derfor har et luksusprob­lem.

Kate Hidle er medlem av styret i Rogaland Arbeiderpa­rti. Hun ville ikke forskutter­e behandling­en i styremøtet da Aftenblade­t nevnte Tajik og Nessa Nordtun.

– Det jeg kan si, er at begge to er gode kandidater, sier Hidle.

Stavanger Ap-leder Arild Michelsen forteller at lokallaget ikke har spilt inn kandidater offisielt sett.

– Men vi snakker jo stadig med Rogaland Arbeiderpa­rti om hva som kan vaere gode kandidater. Det er logisk for oss å tenke Kari Nessa Nordtun. Hun er et sentralt navn for oss. Samtidig kunne vi tenkt at Hadia Tajik er klar for comeback i sentralsty­ret.

– Kari Nessa Nordtun eller Hadia Tajik? Hvem foretrekke­r du?

– Det har jeg ikke tatt stilling til. Begge er utmerkede kandidater. Vi får se an hvordan prosessen utvikler seg, men det er jo klart at Kari er fra Stavanger, så sånn sett er hun et godt navn sett fra Stavangers side. Samtidig er også Hadia Tajik en god kandidat. – Et luksusprob­lem?

– Ja, absolutt. Vi har sterke, gode kvinner, så det blir ikke noe problem uansett hvem vi peker på, sier han.

Han mener verken pendlerbol­igsakene eller Oslo-tilknytnin­g er et problem.

– Pendlerbol­igballen er lagt død. Den gjelder ikke lenger. Hadia er her i Rogaland veldig ofte. Vi oppfatter at hun i høyeste grad er vår. Hun spiller veldig på lag med alle lokallagen­e. Hun har ektemann og barn i Oslo, men Oslo-tilknytnin­gen ser vi på som helt uproblemat­isk.

– Sånn sett er hun klar for comeback?

– Ja, absolutt, men vi har altså to gode kandidater i henne og Kari.

– Kan Dag Mossige fra Stavanger vaere en kandidat hvis det skal plukkes ut en mannlig kandidat?

– Uten at vi har behandlet det,

Ekstraordi­naert Ap-møte:

så sier magefølels­en min at Dag Mossige ville vaert et godt navn å spille inn, ja.

Ordknapp om Tajik

Gjesdal-ordfører Frode Fjeldsbø er leder i Rogaland Ap. På e-post svarte han slik på spørsmål om det ekstraordi­naere styremøtet.

– Det er svaert viktig for Rogaland å få en person inn i sentralsty­ret. Fylkeslage­t er i en helt vanlig prosess om dette før første møte i valgkomite­en. Jeg sitter i valgkomite­en. Derfor er det ikke naturlig for meg å si noe mer om dette nå.

– Når må valgkomite­en ha innspill fra fylkeslage­ne? Er det en «helt vanlig prosess» å ha et ekstraordi­naert møte?

– Frist for innspill er uti mars. Tilfeldigv­is er det slik at møtet i valgkomite­en er satt opp før neste ordinaere styremøte. Jeg ønsker derfor å snakke med styret før første møte i valgkomite­en. Mer ekstraordi­naert er det ikke.

– Er Hadia Tajik en aktuell kandidat fra Rogaland?

– Jeg har svart det som jeg tenker å svare, skrev Fjeldsbø før møtet.

Haugesund Ap-leder Emilie Bersaas viste til Fjeldsbø for kommentare­r.

Gunnar Berge (82), tidligere statsråd og stortingsm­ann, svarer slik på spørsmål om Nessa Nordtuns kandidatur.

– Jeg har nok gitt min tilslutnin­g til at hun må vaere en sterk kandidat, ja. Men jeg er ikke involvert i dette. Jeg resonnerer vel som så at min tid er forbi, sier Berge og ler.

– Tajik er også en mulig kandidat fra Rogaland?

– Begge de to er sterke kandidater, så slik sett er Rogaland i en privileger­t situasjon, sier Berge.

Eirin Sund, regionlede­r i LO, trekkes av flere frem som en sentral spiller i denne typen maktkamper i Rogaland Ap.

Hun ønsket ikke å snakke med

Aftenblade­t om saken før møtet.

Stangeland ville ikke kommentere navn før gårsdagens møte.

– Har noen bedt deg om å vaere kandidat?

– Jeg har registrert at navnet mitt er blitt nevnt. Det er hyggelig, men det viktigste er ikke personnumm­eret, men å finne en god kandidat som vi får inn i sentralsty­ret. Rogaland har mange gode kandidater.

– Kan Rogaland Ap akseptere et sentralsty­re uten representa­sjon fra Rogaland med tanke på de tilsynelat­ende sterke kandidaten­e fra fylket?

– Jeg tror ikke det vil vaere mulig å gå forbi kandidater fra Rogaland Ap. Vi har kandidater som er ressursper­soner for partiet og som har bidratt og bidrar på mange ulike måter. Det blir vanskelig å sette ned et sentralsty­re uten representa­sjon fra Rogaland, sier Stangeland.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Krefter i Rogaland Arbeiderpa­rti mener både Hadia Tajik, til høyre, og Kari Nessa Nordtun har det som skal til for å få plass i sentralsty­ret til Jonas Gahr Støre.
JON INGEMUNDSE­N Krefter i Rogaland Arbeiderpa­rti mener både Hadia Tajik, til høyre, og Kari Nessa Nordtun har det som skal til for å få plass i sentralsty­ret til Jonas Gahr Støre.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway