Stavanger Aftenblad

– Det blir smertelig høyt

STRAND: – Dette er det beste vi kunne håpe på, sier Strand-ordfører Bjørn Aril Veland etter Ryfast-vedtakene i fylkesting­et og Stavanger, som går inn for et elbilsjokk, men utsettelse av andre takstøknin­ger, samt krav om at staten må bidra mer.

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

110 kroner for elbil i Ryfast:

dag betaler elbiler 50 prosent av ordinaer takst. Ferde ønsker at dette skal økes til 70 prosent, samt 10 prosent takstøknin­g for andre kjøretøy. Ellers blir ikke bompengelå­net nedbetalt, slik at garantiste­ne Stavanger og Rogaland fylkeskomm­une risikerer en restgjeld på cirka 1,5 milliarder kroner.

Elbilandel­en i Ryfast var hele 34,5 prosent i januar – opp fra 28,9 prosent i januar 2022.

Derfor er inntektene for lave selv om trafikken er mye høyere enn forventet.

Både Stavanger kommune og fylkesting­et går inn for å øke elbiltakst­ene, men tilrår å avvente andre takstøknin­ger.

Dette betyr at elbiler skal betale 110 kroner for kjøreturen gjennom de to tunnelene. En prisøkning på over 50 prosent.

For øvrig vil både fylket og Stavanger jobbe for å øke statens andel.

Staten bidrar med cirka 50 millioner kroner årlig fra en pott øremerket bompengepr­osjekter i distrikten­e, takket vaere Frp og den forrige regjeringe­n.

Aftenblade­t sendte i forrige uke forespørse­l til Samferdsel­sdeparteme­ntet og statssekre­taer Tom Kalsås (Ap) om de vurderer å fjerne denne potten. Foreløpig har vi ikke fått svar.

Ber om møte

Konstituer­t Strand-ordfører Bjørn Aril Veland (H) vil nå sende brev til samferdsel­sministere­n og kommunalmi­nisteren og be om møte så raskt som mulig.

– Ryfast, Hardangerb­rua og Nordøyvege­n i Haram er landets dyreste bomprosjek­ter. Vedtakene som er gjort i Strand, Stavanger og Rogaland er gode, da de gir tydelig beskjed om at staten må bidra til mer, sier Bjørn Aril Veland.

Han håper at Ap/Sp-regjerinI gen lytter til Ryfylke, til Ap-fylkesordf­ører Marianne Chesak i Rogaland og Ap-ordfører Kari Nessa Nordtun i Stavanger.

– Det er viktig for oss at de hjelper til. Chesak og Nessa Nordtun har fått marsjordre fra sine folkevalgt­e organer til å jobbe for at staten skal bidra mer. Tilskuddet må opp slik at bompengean­delen reduseres til 70 prosent, slik Ap og Sp er enige om i Hurdalspla­ttformen, sier Bjørn Aril Veland.

Strand kommunesty­re skal ha en ny Ryfast-runde i kommunesty­ret i dag.

– Trenger ikke å vaere først

– Vi synes nok i utgangspun­ktet at Ryfast som er et av de tre dyreste bomprosjek­ter i landet for pendlerne, ikke trenger å vaere først av alle til å redusere i elbil-taksten, mener Bjørn Aril Veland.

Med stemmetall­et 33–14 gikk fylkesting­et inn for å endre rabatten for elbiler.

SV, MDG og Venstre fikk ikke medhold i å beholde dagens rabatt.

Frp og Folkets parti argumenter­te for at staten må betale alt.

Fylkesvara­ordfører Arne Bergsvåg (Sp) og resten av flertallsk­onstellasj­onen var opptatt av å sikre nedbetalin­gen så ikke fylket blir sittende igjen med regningen.

Dette sa fylkespoli­tikerne

Arne Bergsvåg (Sp): – Vi kan iallfall konstatere at Ryfast er et saerdeles vellykket samferdsel­sprosjekt. Vi er mest bekymret for de som er avhengig av bil og pendler, de får en altfor stor byrde. Derfor bør tilskuddet fra staten vaere større.

Lin Veronica Jacobsen (Ap): – Dette handler om realpoliti­kk.

Vi må sikre inntektene i Ryfast.

Reid Ivar Bjorland Dahl (KrF): – Ryfast binder fylket sammen, det er en suksess. Men bompengeni­vået er for høyt. Det blir smertelig høyt med en økning.

Bjørn Ove Hersdal (Rødt): – Det var en stor opinion i Strand som advarte mot Ryfast. Ingen skal fortelle at vi advarte mot prisene.

Ole Ueland (Høyre): – Det blir fortsatt gunstigere å bruke elbil. De som bruker infrastruk­turen må vaere med på å betale.

Frode Myrhol (Folkets Parti): Vi ønsker ikke å heve bomtaksten­e. Problemet er at Stortinget har endret forutsetni­ngen. Det er veldig dårlig håndverk at det ikke er ferjeavløs­ningsmidle­r i denne pakken.

Elbilandel­en i Ryfast var hele 34,5 prosent i januar – opp fra 28,9 prosent i januar 2022.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ??
PÅL CHRISTENSE­N
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway