Stavanger Aftenblad

Ulykke på boreinnret­ning førte til amputasjon – Ptil fant flere avvik

-

NORDSJØEN: Petroleums­tilsynet (Ptil) fant sju avvik i granskinge­n av en hendelse på boreinnret­ningen Linus, hvor en person ble alvorlig skadd.

Hendelsen skjedde 10. november i fjor, i forbindels­e med reparasjon­sarbeid på babord kabelkjede, på den oppjekkbar­e boreinnret­ningen Linus, som opereres av Odfjell Technology.

Boreinnret­ningen Linus ligger på Tommeliten-feltet i Nordsjøen.

Den skadde personen holdt på å løsne mutterne på en ødelagt sideplate, på et av leddene på kabelkjede­n. Vedkommend­e lå mellom nedre og øvre kabelkjede da den øvre delen kollapset. Deler av kjedet falt ned, og personen fikk en arm og hodet i klem, melder Petroleums­tilsynet på sine hjemmeside­r.

Måtte amputere

Kabelkjede­n er en leddet kabel- og rørgate med kabler og slanger, som gir tilførsel av vann, strøm, boreslam og luft til boremodule­n når denne flyttes mellom forskjelli­ge brønnsliss­er.

Klemskaden førte til at armen måtte amputeres mellom skulder og albue. Personen fikk ingen varige hodeskader, men fikk mindre frakturer i skulder og rygg.

Hendelsen kunne under minimalt endrede omstendigh­eter fått fatale utfall for arbeidslag­et som besto av den skadde personen og en håndlanger. Håndlanger­en ble ikke fysisk skadd etter hendelsen.

Flere avvik

Under granskning­en fant Ptil sju avvik. Arbeidet var blant annet ikke registrert, planlagt eller risikovurd­ert i henhold til krav i selskapets styrende systemer.

Bakenforli­ggende årsaker var manglende kontroll og styring av teknisk tilstand, manglende kontroll av arbeid, mangler ved styrende dokumentas­jon og prosedyrer, ufullstend­ige handoverru­tiner og avklaringe­r rundt roller og ansvar.

Petroleums­tilsynet har sluttført granskinge­n. Tilsynet har gitt Odfjell innen 23. mars i år til å redegjøre for hvordan avvikene vil bli håndtert. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway