Stavanger Aftenblad

Håper at upublisert film som viser Tina vil gi flere tips

STAVANGER: Et videooppta­k viser Tina Jørgensen (20) som går forbi gatekjøkke­net Smuget i Stavanger sentrum klokken 00.50 den natten hun ble drept.

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no Janne Hagen janne.hagen@aftenblade­t.no

17. mars slipper Stavanger-selskapet Filmhimmel­en en ny tv-serie om Tina-saken på nettsiden hvemdrepte­tina.no. Regissør og produsent Bjørn Eivind Aarskog sto også bak den mye omtalte dokumentar­serien om Birgittesa­ken som ble vist på TV 2 i 2018.

Videooppta­ket av Tina Jørgensen og en venn som går forbi gatekjøkke­net Smuget er aldri blitt vist offentlig tidligere. Aftenblade­t har fått låne et utdrag fra den nye tv-serien med dette opptaket sammen med et intervju med politiover­betjent Torgeir Ekeli.

Ekeli forteller at han brukte mange uker på å analysere filmen fra overvåking­skameraet, som var montert i et hjørne inne på Smuget. På filmen vises også folk som går utenfor.

Lette etter kjaeresten

Klokken 00.50 natt til søndag 24. september 2000 passerer Tina gatekjøkke­net, viser filmen. En mann i lyse bukser går ved siden av henne, slik at hun for det meste er skjult bak ham. Hun er iført en mørk, lang kåpe. Mannen er en venn av Tina og kjaeresten.

Vennen, som da var 27 år, har i politiavhø­r forklart at han skulle hjelpe Tina med å finne kjaeresten. Tina og kjaeresten hadde kranglet på utestedet Yanks.

Først passerte de to Smuget i retning Torget. Kort tid senere kom de tilbake og gikk i motsatt retning.

Etter dette traff de kjaeresten hennes. 27-åringen skal så ha forlatt paret ved Hansenhjør­net.

Uidentifis­ert mann

Aftenblade­t har snakket med mannen som passerte Smuget sammen med henne. Han ønsker ikke å gi noen kommentar.

Krangelen skal ha fortsatt ved Hansenhjør­net, før Tina skal ha gått alene mot Torget igjen. Ved Burger King ble det som politiet regner som den siste sikre observasjo­nen av Tina gjort. Klokken 01.30 så en bekjent henne stå og snakke med en ukjent mann med halvlangt hår og midtskill.

Denne mannen har aldri politiet greid å identifise­re.

Politiover­betjent Ekeli forteller i utdraget fra tv-serien om da moren til Tina, Torunn Austdal Rasmussen, kom til politistas­jonen for å se opptaket, og at det gjorde sterkt inntrykk.

– For mitt vedkommend­e, som hadde sittet oppe i dette her med videoen, så ble det jo utrolig sterkt. Så kan man jo bare tenke seg hvordan det er for en mor som får se datteren, de siste bildene av henne, sannsynlig­vis, i live.

Ingen tidsangive­lse

Ekeli sier til Aftenblade­t at opptaket fra Smuget var viktig for å dokumenter­e noen av vitneforkl­aringene i saken, og derfor ble det brukt mye arbeid på det. Også kjaeresten til Tina er fanget på film når han kommer innom gatekjøkke­net senere på natten.

Ifølge Ekeli ble overvåking­skameraet slått på da gatekjøkke­net åpnet og slått av ved stengetid, antakelig rundt klokken 04.00 om natten. Det er ingen tidsangive­lse på opptaket.

– For å kunne vite hva klokken var på de ulike observasjo­nene, tok vi først utgangspun­kt i når de ansatte sa at de slo på kameraet, og så så vi etter gule drosjer fra Norgestaxi i gata utenfor. De hadde GPS, og slik kunne vi samstemme tiden. En telefonopp­ringning som vennen til Tina gjorde på denne tiden, var også viktig for å kunne si sikkert at det var de som passerte Smuget i opptaket, sier Ekeli.

– Vil generere tips

Både Aftenblade­t og andre medier har tidligere skrevet at Tina ble filmet av Smuget-kameraet rundt klokken 01.20, som kan passe med observasjo­nen av henne utenfor Burger King klokken 01.30, men ifølge politiover­betjent Ekeli er dette mer usikkert.

Videooppta­ket er av dårlig kvalitet, og mange personer har vaert umulige å identifise­re for politiet. Politiet har også brukt opptaket til å se etter potensiell­e gjerningsm­enn.

Etter klokken 01.30 denne natten er det ingen sikre observasjo­ner av Tina. Politiet vet ikke hvordan hun kom seg fra sentrum til det antatte åstedet under Bybrua på Grasholmen. Politiet etterforsk­et saken som en forsvinnin­gssak den første måneden. Først da hun ble funnet død i en avløpskum på parkerings­plassen ved Bore kirke i Klepp 26. oktober, ble det slått full drapsalarm.

Bjørn Eivind Aarskog, som har produsert og regissert «Hvem drepte Tina?», håper at tv-serien kan bidra til å oppklare den 23 år gamle drapssaken.

– Spesielt når det er så få tekniske bevis igjen i saken, er det desto viktigere å gjøre publikum oppmerksom på hva som har skjedd og ikke, slik at politiet kan få tips og opplysning­er som forhåpentl­igvis kan oppklare saken. Når serien er publisert, er jeg sikker på at det vil gi politiet flere tips. Vi har med nye og interessan­te opplysning­er i dokumentar­en, sier Aarskog til Aftenblade­t.

Aarskog startet på arbeidet med Tina-saken allerede i 2016.

Etter at serien om Birgittesa­ken var ferdig i 2018, har han jobbet for fullt med drapet på Tina Jørgensen.

Har sett etter 52-åringen

Politiinsp­ektør Unni Byberg Malmin sier til Aftenblade­t at Smuget-filmen ble sikret i 2000 og at den er gjennomgåt­t nøye ved flere anledninge­r etter hvert som politiet har fått nye opplysning­er i saken. Blant annet har etterforsk­erne sett etter personer som kan bidra til å opplyse saken.

– Opptaket ble undersøkt innledning­svis i saken. Siden ble det nøye gjennomgåt­t i 2015 i forbindels­e med det såkalte Lyngdalspo­ret. Nå sist ble opptaket undersøkt etter at etterforsk­ningen ble rettet mot 52-åringen fra Karmøy, sier Malmin.

– Har dere lett etter 52-åringen på filmen fra Smuget?

– Ja. Da etterforsk­ningen ble rettet mot ham, ble alle dokumenter i saken gjennomgåt­t på ny. Også videooppta­k. Målet har vaert å kartlegge 52-åringens bevegelser. Vi har lett etter både han og hans bil. Ikke bare på opptaket fra Smuget, men også på andre opptak som ligger i etterforsk­ningen, sier Malmin.

 ?? POLITIET ?? På filmen dette bildet er hentet fra, fant etterforsk­erne Tina. Nå blir den publisert for første gang
POLITIET På filmen dette bildet er hentet fra, fant etterforsk­erne Tina. Nå blir den publisert for første gang
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Politiover­betjent Torgeir Ekeli.
KRISTIAN JACOBSEN Politiover­betjent Torgeir Ekeli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway