Stavanger Aftenblad

Bonusbonan­za blant toppledern­e

- Anne Sofie Lid Bergvall anne.sofie.bergvall@schibsted.com

LØNN: Vanlige folk fikk mindre å rutte med i fjor. I oljebransj­en fikk toppledern­e i gjennomsni­tt 1 million kroner i bonus. Fagbevegel­sen er forbannet.

I fjor økte prisene med 5,8 prosent. Det skriver Teknisk beregnings­utvalg (TBU), som mandag kom med sin foreløpige rapport før årets lønnsforha­ndlinger. Mens de fleste arbeidstag­ere opplevde en nedgang i kjøpekraft, kan ikke det samme sies for toppene i naeringsli­vet. For dem var 2022 en lønnsfest.

Vanlige arbeidstag­ere fikk i gjennomsni­tt 4,1 prosent høyere lønn.

Administre­rende direktører i privat naeringsli­v fikk derimot gjennomsni­ttlig 6,9 prosent i lønnsøknin­g. Det fører til kraftige reaksjoner fra fagbevegel­sen.

I 2022 økte energipris­ene dramatisk. Krigen i Ukraina og energiknap­phet i Europa presset olje- og gassprisen­e i taket. Det har noen tjent godt på.

Toppledern­e i olje- og gassindust­rien er nemlig de soleklare vinnerne når det gjelder lønnsåret 2022, konkludere­r TBU. Denne gruppens lønninger gikk opp med hele 21,3 prosent. Mye takket vaere en gjennomsni­ttlig bonus i naeringen på over 1 million kroner.

Nummer to på pallen er ledere innen transport og lagring, etterfulgt av ledere i industri. Til sammenlign­ing fikk industriar­beiderne knapt 3,5 prosent i lønnsøknin­g, mot sjefenes 9,6 prosent.

Samtidig førte økt usikkerhet til at fagforenin­gene ble bedt om å moderere seg i lønnsoppgj­ørene. Høyere lønninger kunne true norske bedrifters konkurrans­ekraft og presse opp rentene. Nå viser TBU at den delen av industribe­driftenes utgifter som er lønnskostn­ader, har gått ned. Den er faktisk på det laveste nivået siden 2007.

Jørn Eggum er leder for Fellesforb­undet. Han represente­rer ansatte i flere av naeringene der lederne drar ifra. Han reagerer kraftig på den voldsomme lønnsøknin­gen i toppen.

– Det er jaevlig provoseren­de. Når du ser på tall fra 6,9 prosent til 21 prosent, så er det nesten perverst.

Både arbeidsgiv­erorganisa­sjoner og Norges Bank oppfordret fagbevegel­sen om å utvise moderasjon i forkant av oppgjøret i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway