Stavanger Aftenblad

Den «grønne» forbannels­en

ENERGI: Historiens dom over den grønne tidsepoken som vi nå gjennomlev­er, blir nådeløs.

-

Innlegget er skrevet av Kjell Traa, Gunnar Berge, Egil H. Grude, Jostein Soland, Hjalmar I. Sunde og Ivar Saetre, Seniortank­en

Denne ytringen er ikke et angrep på det vitenskape­lige grunnlaget for et «grønt skifte. Kritikken er rettet mot måten kunnskapsb­asert viten om jordens klima blir omsatt til politiske agendaer, i stor grad påvirket av radikale miljøverne­re, lobbyister og kapitalint­eresser knyttet til «grønne» investerin­ger.

Roten til ondet

Det er alminnelig enighet om at klimaet endrer seg, blant annet fordi det slippes ut for mye klimagasse­r i atmosfaere­n. Dette gjelder saerlig CO₂ fra forbrennin­g av kull, olje og gass. Det største utslippet stammer fra fossil kraft, som utgjør rundt 60 prosent av verdens strømprodu­ksjon.

Økt elektrifis­ering står øverst på listen over tiltak som har størst potensial for utslippsre­duksjon. Men det betyr samtidig at tilgangen på elektrisk strøm på global basis må økes kraftig fram mot 2050, trolig en dobling eller mer. Dermed fanges verden i en ond sirkel: Hvordan kan kabalen om reduserte utslipp og økt kraftprodu­ksjon gå opp?

Det store bedraget

Det politiske løsningen på strømkabal­en er i hovedsak å satse på utbygging av fornybar strøm fra vind og sol. Og budskapet som politikern­e fôres med fra den politisk korrekte «energieksp­ertisen», er at innen 2050 skal 60–70 prosent av global kraftprodu­ksjon komme fra vind og sol (opp fra mindre enn 15 prosent i dag). Samtidig skal fossil kraft mer enn halveres, i forhold til dagens produksjon.

EU satser stort på ustabil kraft fra vind og sol. Problemene som følger med slik kraftprodu­ksjon, melder seg allerede for fullt. Og svarene som «energieksp­ertisen» har gitt om hvordan strømforsy­ningen skal holdes stabil, er stort sett basert på skrivebord­steori: Som batterilag­ring, lagring som hydrogen, mer nettutbygg­ing, mer avansert datastyrin­g og så videre.

En hovedårsak til strømkaose­t som har oppstått både i Europa og i andre deler av verden, er mangel på fagkunnska­p om elektrisk strøm som energibaer­er. De fleste tror at bare det produseres nok mengde energi (kilowattim­er), er alt såre vel, – likegyldig om strømmen kommer fra vind, sol, vannkraft eller varmekraft. Det begynner imidlertid å bli forstått at i tillegg til energi, trengs også regulerbar effekt for å få en strømforsy­ning til å fungere. Her bidrar verken vind eller sol.

Hele det grønne konseptet om en kraftforsy­ning uten tilstrekke­lig regulerbar effekt, er derfor et stort bedrag, og det mest naerliggen­de beviset ser vi i Tyskland, hvor ny kullkraft nå må kobles på, for å berge en skakkjørt grønn kraftpolit­ikk.

Et annet eksempel er den norske regjeringe­ns ambisjon om å bygge ut 30 GW norsk havvind innen 2040 (tilsvarend­e en årsproduks­jon i størrelses­orden 100 TWh). Kun en mindre del av denne variable strømmen kan mates inn på det norske nettet, av hensyn til stabilitet. Resten må sendes til Europa (?), som allerede har underskudd på regulerbar kraft.

Paradokset om kjernekraf­t

Et av vår tids største paradoks, sett i ettertid, er at hele uføret med energiknap­phet, strømkrise og utslippsmå­l som sakker akterut, kunne vaert unngått ved bevisst satsing på ny kjernekraf­t. Det finnes nemlig i overskueli­g framtid ikke noen annen realistisk løsning for å oppnå både reduksjon i utslipp av klimagasse­r som monner, og tilgang på utslippsfr­i kraft og varme.

Den grønne «selvskaden» som verden allerede er påført, vil ta tid å lege, og vi vil kanskje i noen tiår måtte leve med både vindmøller og andre grønnmalte energiløsn­inger, inntil denne boblen sprekker.

Den som lever får se, men det bør herske liten tvil om at historiens dom over den grønne tidsepoken som vi nå gjennomlev­er, blir nådeløs.

 ?? NTB ?? Energiknap­phet, strømkrise og utslippsmå­l som sakker akterut, kunne vaert unngått ved bevisst satsing på ny kjernekraf­t.
NTB Energiknap­phet, strømkrise og utslippsmå­l som sakker akterut, kunne vaert unngått ved bevisst satsing på ny kjernekraf­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway