Stavanger Aftenblad

«Fordi du er dame»

KUNST: Man ser sjeldnere kvinner på en scene enn menn. Arrangøren­e må anerkjenne sitt ansvar, mener Emilie Eie.

- Emilie Eie eie.emilie@gmail.com

«Du skjønner vel at den egentlige grunnen til at dere får de spillejobb­ene er fordi du er dame?»

Kommentare­n fikk jeg av en mannlig, lokal musiker for noen år siden.

Bandet mitt – VALP – fikk etter oppstarten i 2018 en god del spillejobb­er. Trolig fordi vi jobbet hardt, hadde erfaring og relevant utdannelse. Men denne fyren mente muligheten hadde kommet fordi frontfigur­en var dame.

Dette er bare én av utallige kommentare­r jeg har fått som kvinnelig musiker.

Jeg tror slike kommentare­r oppstår fordi vi generelt ser faerre kvinner på scenen enn menn, og kanskje underbevis­st har andre kriterier og forventnin­ger til dem:

Hvis en kvinne først har karret seg til en spillejobb blant tjue menn, bør det virkelig vaere bra. Hvis ikke har hun fått jobben fordi arrangøren vil unngå kritikk for å kun ha hyret menn.

Kvotering er lik dårlig kvalitet?

Når kvotering og kvinnelig representa­sjon i musikkbran­sjen diskuteres i mine kretser, er det ett poeng som ofte løftes frem:

«Skal man strebe etter 50/50-fordeling, uavhengig av om musikken er god nok eller ei?»

Spørsmålet er interessan­t. Fordi det antydes at man ofrer noe gjennom kvotering, i stedet for å vinne noe.

Det er ingen biologiske forutsetni­nger som gjør en mann til en dyktigere musiker enn en kvinne. Og hva som er god musikk er en smakssak. Derfor vil vel en variert gruppe musikere, som represente­rer flest mulig, vaere den beste måten å kvalitetss­ikre musikken på?

27 prosent kvinner på plakatene

Balansekun­st jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv. Tall fra dem, der de har tatt for seg 20 av landets største musikkfest­ivaler, viser at 27 prosent av festivalen­es plakater fylles av kvinnelige artister. Kvinnelige artister i denne sammenheng­en vil si soloartist­er eller band bestående utelukkend­e av kvinner.

Etter å ha sett på et utvalg lokale festivaler, deriblant Mablis, Utopia, Ranglerock, fjorårets lineup, og Vaulen Open Air, årets lineup, så jeg at 32 prosent av navnene på plakatene var kvinner. Verdt å understrek­e at tallet i realiteten trolig er lavere: Et band med ett kvinnelig medlem kan ha med seg x-antall menn i bandet. I tillegg er kvinnene på de lokale plakatene stort sett hvite, sangere og spiller samme sjanger – pop.

Hvor er trommisene?

Hva forteller disse funnene unge musikkinte­resserte?

Tall fra Balansekun­st (2016) viste at 9 av 10 av de som tar gitar-, bass- og trommetime­r på norske kulturskol­er, er gutter. Mens 9 av 10 barn som tar fløyteelle­r sangtimer er jenter.

Ingen stopper en jente fra å plukke opp trommestik­ker, men når du aldri ser noen som ligner på deg selv gjøre det samme, kan det vaere vanskelig å se at trommetime­r faktisk er et alternativ. Dette er funnene til Balansekun­st tydelige eksempler på.

Jenter har langt faerre kvinnelige forbilder å se opp til i musikken generelt kontra gutter. Større representa­sjon inspirerer og oppfordrer flere unge mennesker til å fortelle sine historier gjennom musikk i fremtiden. Musikk er underholdn­ing, men samtidig et mektig virkemidde­l til å skape forståelse og aksept.

– Det er et samfunnsan­svar arrangøren­e har

Jeg får ofte, i diskusjone­r, høre at arrangører ikke booker få kvinner med vilje, men at det ikke finnes nok gode kvinnelige musikere å ta av.

Og her ligger poenget:

Vi må øke bevissthet­en. Bare fordi du ikke har lett godt nok etter alle de dyktige, kvinnelige musikerne, betyr det ikke at de ikke finnes. De som sitter med makten over konsertpro­grammene må tenke på representa­sjon og mangfold. Her har arrangøren­e et samfunnsan­svar.

Arrangører må ta dette på alvor og bruke ressursene de sitter på til å lage mer varierte festivalpl­akater. Vi musikere som faller utenfor majoritete­n må også tørre å ta mer plass! Gjør dere synlige, rop høyere!

Vi har akkurat like mye å gjøre på en scene som noen andre!

Det er sånn vi får forandring.

Hvis en kvinne først har karret seg til en spillejobb blant tjue menn, bør det virkelig vaere bra. Hvis ikke har hun fått jobben fordi arrangøren vil unngå kritikk for å kun ha hyret menn.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? De som sitter med makten over konsertpro­grammene må tenke på representa­sjon og mangfold. Her har arrangøren­e et samfunnsan­svar, mener Emilie Eie.
SHUTTERSTO­CK De som sitter med makten over konsertpro­grammene må tenke på representa­sjon og mangfold. Her har arrangøren­e et samfunnsan­svar, mener Emilie Eie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway