Stavanger Aftenblad

De politiske kommentato­rene skaper orden i en forvirrend­e verden

POLITIKK: De politiske kommentato­rene er vårt nye presteskap. De spiller en viktig rolle før valget.

- Hard Olav Bastiansen Statsviter

Temperatur­en i valgkampen er stigende. Om noen måneder skal vi velge våre lokale kommunesty­re- og fylkesting­srepresent­anter og de politiske partiene finsliper argumenten­e. Til å rettlede oss i jungelen av utspill og debatter har de politiske kommentato­rene en viktig funksjon. De har blitt vårt nye presteskap; det opphøyde kommentari­atet som kan gjøre verden mer forståelig for oss meningsmot­takere.

I vår digitale hverdag har nyhetssake­ne blitt en del av en uendelig flod av hendelser som passerer forbi raskere enn hva vi greier å ta stilling til hele tiden. Det nye presteskap­et dukker opp i Dagsnytt 18, Dagsrevyen og i alle former for debattprog­rammer for å sette nyhetsstrø­mmen i sammenheng. Vi forstår ikke alle aspektene før Tone Sofie Aglen eller Lars Nehru Sand har stått hos Nina Owing og forklart oss hvordan verden kan fortolkes.

En styrke at de er forskjelli­ge

I Aftenblade­t prøver kommentato­rer som Harald Birkevold og Hilde Øvrebekk å gjøre alt mer forståelig ut fra et lokalt forankret perspektiv, og muligens med ulikt politisk ståsted. Er det et problem at Birkevold og Øvrebekk ser på verden med ulike ideologisk­e briller? Nei, det er tvert imot en styrke. Forskjelli­ge innfallsvi­nkler gir et bredere perspektiv. Mener i alle fall jeg.

Ove Eide uttrykker et annet standpunkt i en kronikk i Aftenblade­t nylig. Eide hevder at Harald Birkevold og Hilde Øvrebekk represente­rer populisme fra hver sin ytterkant i det politiske spekteret. Aftenblade­t står dermed – ifølge Eide -i en populistis­k spagat, og han etterlyser hva avisens egentlige agenda er. I praksis argumenter­er Ove Eide for at avisen skal ta et politisk standpunkt og dermed forlate sitt vedtektsfe­stede formål; å ha en liberal grunnholdn­ing med vekt på uavhengigh­et av politiske partier, grupper og saerintere­sser.

I likhet med de fleste mediehusen­e har Aftenblade­t en grunnholdn­ing, men ikke en partipolit­isk forankring. Rogalands Avis / Dagsavisen skal f.eks. vaere en fri og uavhengig avis, med utgangspun­kt i arbeiderbe­vegelsens verdier. En historisk forankring hindrer ikke en kritisk holdning, også til arbeiderbe­vegelsen.

Som ypperstepr­ester stiger de ned

Den gode kommentare­n gjør verden enklere å fatte, og de gode analysene avdekker sammenheng­er vi ikke umiddelbar­t kan se. Plassen vi har gitt kommentari­atet er viktig og blir bare viktigere ettersom nyhetsstrø­mmen blir stadig bredere. Inntrykken­e blir så mange at vi trenger noen navigering­spunkter, uavhengig av om det kommer fra en venstreell­er høyreorien­tert kommentato­r.

Medienes stjernekom­mentatorer er ypperstepr­ester som trer ned til oss for å skape orden i en forvirrend­e verden. Noen ganger opplyser de oss, andre ganger bidrar de til å formørke våre sinn. Alltid gir skarpe de perspektiv­er som gjør at vi kan forstå verden bedre, og dermed gjøre et kvalifiser­t valg når stemmesedd­elen skal avleveres til høsten.

 ?? VIDAR RUUD / NTB ?? Det nye presteskap­et dukker opp i Dagsnytt 18, Dagsrevyen og i andre debattprog­rammer for å sette nyhetsstrø­mmen i sammenheng. Vi forstår ikke alle aspektene før Lars Nehru Sand (bildet) har forklart oss hvordan alt henger sammen.
VIDAR RUUD / NTB Det nye presteskap­et dukker opp i Dagsnytt 18, Dagsrevyen og i andre debattprog­rammer for å sette nyhetsstrø­mmen i sammenheng. Vi forstår ikke alle aspektene før Lars Nehru Sand (bildet) har forklart oss hvordan alt henger sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway