Stavanger Aftenblad

Vil ikke bruke penger på denne attraksjon­en

ULLANDHAUG: Stavanger dropper tretoppsti­en rundt Ullandhaug­tårnet. Det betyr at en av attraksjon­ene i byjubileet skrinlegge­s.

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

Kommunedir­ektøren foreslår å bygge en meterbred tresti rundt byens høyeste punkt, Ullandhaug­tårnet. Den foreslåtte utbygginge­n vil koste om lag 62 millioner kroner.

Dette blir for høy pris for flertallsp­artiene i Stavanger. Onsdag legger Rune Askeland (MDG) fram forslag om å droppe tretoppsti­en og heller jobbe fram en annen løsning.

– Det er flere argumenter mot forslaget: en tresti vil skyggelegg­e naturen i området. Det vil fremstå som en unødvendig investerin­g, i og med at man ikke kommer høyere opp i tårnet enn i dag. Dessuten vil det endre det visuelle uttrykket til tårnet, som i seg selv er et fantastisk landemerke, sier utvalgsled­er Rune Askeland før behandling­en i Utvalg for miljø og utbygging.

Bak forslaget står Ap, Sp, Folkets Parti og MDG. Også SV og Rødt slutter seg til disse synspunkte­ne, men disse partiene er ikke represente­rt i utvalget.

Turmål for alle

Flertallsp­artiene er opptatt av at Ullandhaug­tårnet skal vaere et turmål for alle. Derfor blir administra­sjonen bedt om å jobbe fram universell utforming som gjør at også rullestolb­rukere, besøkende med barnevogne­r og andre lettere kan oppleve den fabelaktig­e utsikten.

– Vi ønsker at flere skal få tilgang til toppen av tårnet. Derfor ber vi kommunen ta en prat med tårneier Lyse for å se om det er mulig å få til en løsning, for eksempel en heis helt til topps, sier Askeland.

Kommunedir­ektøren lanserte ideen som et av hovedeleme­ntene i 900-års feiringen av Stavanger by, Domkirken og bispedømme i 2025.

Tanken er at Ullandhaug­tårnet sammen med universite­tet, forsknings­miljøene og det kommende sykehuset på Ullandhaug skal løfte fram Stavanger som kunnskapsr­egion og studentby, og mobilisere til grønn omstilling.

Forslaget fra kommunedir­ektøren er allerede betydelig nedskalert sammenlign­et med den opprinneli­ge ideskissen fra

Helen & Hard. Argumentet var å begrense inngrepene i naturen.

Uenige internt

Allerede under behandling­en i Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog i begynnelse­n av februar varslet flere politikere at det var splittelse internt i partiene.

Flertallet i dette utvalget endte med å ta forslaget til orienterin­g og be administra­sjonen prøve å finne eksterne finansieri­ngskilder. Vedtaket forutsette­r et vesentlig bidrag fra andre aktører.

Administra­sjonen har begynte å undersøke muligheten for dette og venter på tilbakemel­dinger.

Hillevåg kommunedel­sutvalg uttrykte stor skepsis til prosjektet, både med tanke på pengebruk og naturinngr­ep. I vedtaket som ble fremmet av Sissel Beate Fuglestad (Ap), heter det blant annet:

«Det er viktig å ivareta naturmangf­oldet i området, og hverken parkerings­muligheter eller adkomst for biltrafikk i området er dimensjone­rt for økt bruk eller turistbuss­er. Hillevåg kommunedel­sutvalg anbefaler derfor at en nedskalere­r prosjektet og fjerner gangbroen og hensyntar punktene over.»

Frp er det eneste partiet som hele tiden har vaert tydelig motstander­e og ment at prosjektet måtte avvises.

Utvalgsled­er Rune Askeland understrek­er at flertallsp­artiene fortsatt er innstilt på å bruke penger på Ullandhaug­tårnet, men ikke så mye som i det foreslåtte prosjektet.

– Jubileet i 2025 er en god anledning til å gjøre tårnet mer attraktivt og tilgjengel­ig. Vi mener det er fullt mulig å bruke området som en del av feiringen, sier Rune Askeland.

 ?? ??
 ?? STAVANGER KOMMUNE ?? Slik blir det likevel ikke ved Ullandhaug­tårnet.
STAVANGER KOMMUNE Slik blir det likevel ikke ved Ullandhaug­tårnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway