Stavanger Aftenblad

Disney dropper klassikere fra Andeby på grunn av kontrovers­iell karakter

-

ONKEL SKRUE: To av tegneserie­skaperen Don Rosas Onkel Skrue-tegneserie­r skal angivelig stanses for all fremtidig republiser­ing. Norsk Donald-tegner synes det er trist.

Det er Don Rosa selv som opplyser om saken på Facebook-gruppen «The Official Don Rosa Group.»

I innlegget sier Rosa at han har mottatt en epost fra Disney, hvor selskapet skriver at historiene ikke lenger passer med selskapets verdier.

Mediekonse­rnet Egmont har ansvaret for å distribuer­e Donald Duck-tegneserie­ne i Norge.

– Vi er kjent med saken, og dette gjelder også for noen utgivelser i Norge, opplyser pressekont­akt Tonje Tornes til Nettavisen.

Ifølge Rosa dreier det seg om historiene «Verdens rikeste mann» og «En drøm for livet». Tornes vil ikke kommentere hvilke historier det er snakk om, men det spekuleres i at kontrovers­en gjelder karakteren «Bombie The Zombie». Han er en mørkhudet zombie som Onkel Skrue møter på i Afrika. Karakteren dukker opp i den sistnevnte av de to historiene.

Arild Midthun, Norges offisielle Donald-tegner, sier det er trist, men ikke uventet, at Disney stanser republiser­ing av noen av historiene.

– Dette har vi i vår lille andedam visst en stund at kunne skje, sier han til NTB, og legger til at han synes det er trist.

– Selv vokste jeg opp med Donald Duck & Co, hvor høydepunkt­et hver uke var «En Disney-klassiker til glede for nye lesere», som selvsagt viste seg å vaere gjenopptry­kk av Carl Barks sine klassiske historier. Det er arven etter nettopp Barks og Rosa vi forsøker å videreutvi­kle i vår lille produksjon, og jeg føler meg trygg på at våre fortelling­er vil finne stadig nye lesere i inn- og utland, også i fremtiden, sier han videre.

Det går for tiden en debatt i Norge om såkalt kanselleri­ng. Den ble blusset opp etter at Nasjonalmu­seets samlingsdi­rektør Stina Högkvist kalte Christian Krohgs verk «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» for kolonistis­k. Dette har hun senere beklaget.

Museumsdir­ektør Karin Hindsbo har understrek­et at Nasjonalmu­seet ikke driver med kanselleri­ng. I kjølvannet av debatten besluttet museet å henge opp Krohg-verket i første etasje i en fire ukers periode. NTB

 ?? GITTE JOHANNESSE­N / NTB ?? To av Don Rosas Onkel Skruetegne­serier skal angivelig ha blitt stanset fra all fremtidig publiserin­g.
GITTE JOHANNESSE­N / NTB To av Don Rosas Onkel Skruetegne­serier skal angivelig ha blitt stanset fra all fremtidig publiserin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway