Stavanger Aftenblad

– Jeg gir den ikke fra meg gratis

FOTBALL: Kampen om plassen på Vikings midtbane er beintøff. Med nysignerin­gen Patrick Yazbek (20) på plass i Marbella, kjemper nå sju spillere om tre posisjoner.

- Kjetil Flygind Journalist kjetil.flygind@ aftenblade­t.no Stig Nilssen Journalist stig.nilssen@ aftenblade­t.no

– Jeg føler meg ikke trygg på en startplass mot Rosenborg i cupen 12. mars, men jeg er veldig sugen på den. Jeg gir den ikke fra meg gratis, sier Kristoffer Løkberg til Aftenblade­t.

31-åringen fra Trondheim kjemper sammen med Markus Solbakken, Yann-Erik de Lanlay, Harald Nilsen Tangen, Patrick Yazbek, Lars Erik Sødal og Simen Kvia-Egeskog om en av de tre plassene på Vikings midtbane i 4–3–3-formasjone­n.

Alle disse sju, pluss også Sondre Auklend som er tilbake fra skade og vurderes som både venstre indreløper og venstre kant, gjør at det er mange om beinet. Alle vil naturligvi­s vaere i startellev­eren når alvoret starter.

– Det er gjerne på midtbanen konkurrans­en i laget er størst, sier Viking-trener Morten Jensen til Aftenblade­t her i Marbella.

Fikk hjemmeleks­e

Viking ankom den spanske solkysten sent mandag kveld. I går – i strålende sol – gjennomfør­te laget sin første trening på anlegget La Dama de Noche en langpasnin­g fra lagets tilholdsst­ed i

Puerto Banus. Av de nevnte midtbanesp­illerne var det bare Yann-Erik de Lanlay som ikke trente for fullt i går.

Her i Spania er også nykommeren Patrick Yazbek på plass. Direkte fra Sydney. Økten i går var hans første med nye lagkompise­r.

20-åringen fra Australia har kvaliteter som Vikings trenerteam beskriver som svaert spennende.

– Jeg vet det er tøff konkurrans­e. Jeg har snakket en del med trenerne før jeg møtte dem her, jeg har fått tilsendt videoklipp av laget som jeg tittet på før jeg kom hit. Det blir en tøff kamp om å få spille. Men gode spillere i et lag gjør at du presser på litt ekstra for å få spille selv, så det er bare positivt, sier Patrick Yazbek til Aftenblade­t.

Han skal ha flere samtaler med trenerteam­et de neste dagene for å laere mer om måten Viking ønsker å spille fotball på. Og så må han riste av seg litt av tidsforskj­ellen, vende seg til «vintertemp­eraturene» i Spania på rundt 17–18 grader, så er han klar.

– Dette er jo som en vinter for oss. Det var 35 grader i Sydney da jeg dro, så det er litt kjølig her, humrer Yazbek.

To plasser besatt?

At noen av Vikings unge midtbanesp­illere, som Sødal og KviaEgesko­g, går på utlån, virker sannsynlig. Begge var utlånt i fjor, og får neppe all verden spilletid hvis alle Vikings midtbanesp­illere er friske og raske i dagens stall.

– Har vi seks stykker, gjerne fordelt på tre plasser, så har vi dobbel dekning og en sunn konkurrans­e. Så vil noen vaere mer faste enn andre. Det er sånn det er, sier trener Morten Jensen.

Av de sju (eller åtte) spillerne ser det ut til at Markus Solbakken har lagt beslag på ankerrolle­n. Harald Nilsen Tangen har vist at han med sitt spill i vinter kommer til å bekle den ene indreløper­rollen. Det betyr at det kanskje i realiteten bare er én indreløper­rolle som er ledig.

– Noen har tatt vare på sjansen og tatt steg siden i fjor. Vi ønsker også kontinuite­t i noen ledd, så vi vil ikke bytte for mye hvis noen leverer gode prestasjon­er. Men konkurrans­en er stor.

– Solbakken og Nilsen Tangen ser ut til å vaere godt i rute til en startplass til alvoret starter?

– Begge de to har vaert positive. Nå gjelder det å oppretthol­de det.

Gjør som han blir fortalt

Viking trenger flere spillere å lene seg på gjennom en hel sesong. Spillere med ulike kvaliteter, som er ulike som typer og er på ulike steder i sine karrierer.

– Vi har spillere vi kan benytte ut fra ulike kampbilder. Det er en styrke for oss, mener treneren.

– Er det realistisk at Yazbek kan spille seg rett inn i en startellev­er?

– Nja. Det får vi se. Historien viser at de nye gjerne trenger litt tid på seg. Men nå skal vi se han på trening først. Men han har stor kapasitet, god pasningsfo­t, han forflytter seg raskt og går til i duellene. Krever kampene erfaring, klokskap og hjerne, har vi det. Trenger vi raske bein, har vi det.

Patrick Yazbek er ydmyk og klar på én ting:

– Jeg er veldig klar for å laere og suge til meg det jeg kan. Først her nede i Spania, og så når vi kommer hjem. Det å løse oppgavene du blir satt til er en del av dette gamet. Jeg spilte mest anker i fjor, så indreløper og litt lenger framme denne sesongen. Men jeg tilpasser meg og gjør som jeg får beskjed om av trenerne, sier Yazbek.

– Ikke ferdig ennå

Veteranen Kristoffer Løkberg sier Viking-troppen unner hverandre suksess. Selv om alle vil det samme: Nemlig å spille.

– Konkurrans­en her er frisk og god. Slik skal det vaere. Det handler om å vise seg fram på trening og i kamp, og det er akkurat det samme for alle. Og slik vil det nok vaere gjennom hele sesongen. Er du på laget, må du vaere på taerne og skjerpet.

– Hva gjør nyankomne Yazbek med dynamikken blant dere som allerede kjemper en tøff kamp om spilletide­n på midtbanen?

– I mitt hode er dette enkelt: Hvis Yazbek er så god, så må jeg vaere enda bedre. Så blir sluttprodu­ktet for Viking det beste. Den tankegange­n er gjennomgåe­nde i troppen vår, føler jeg. Vi stiller krav til hverandre. Enten du spiller selv eller ikke. Du må unne kompisen din suksess. Du skal stå ved hans side og backe enten det går bra eller dårlig. For da får du det samme tilbake når du selv er i søkelyset.

Trønderen er ikke sikker på noe annet enn at han vet det vil bli bruk for ham i løpet av sesongen:

– Jeg føler jeg har levert jevnt gode søknader når det kommer til å vaere på laget. Jeg er veldig tent på å spille cupkampen mot Rosenborg – og alle andre kampene. Jeg føler meg ikke ferdig ennå, smiler Løkberg.

Viking møter Strømsgods­et til treningska­mp i Marbella i morgen.

Sju spillere kjemper om tre plasser:

 ?? ??
 ?? ?? AFTENBLADE­T I MARBELLA:
AFTENBLADE­T I MARBELLA:
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway