Stavanger Aftenblad

Utred kjernekraf­t!

KOMMENTAR: En konsekvens­utredning av kjernekraf­t i Norge er på sin plass. Ikke engang i framtiden, men nå.

- Hilde Øvrebekk Kommentato­r hilde.ovrebekk@aftenblade­t.no

Ifølge en meningsmål­ing fra Opinion fra januar, er 51 prosent av Norges befolkning nå enig i at Norge bør bygge ut kjernekraf­t. 37 prosent er uenige, resten vet ikke.

Flere politiske partier har også begynt å snu om kjernekraf­t. Blant andre Rogaland Høyre, der et flertall stemte for etablering av små, modulaere kjernekraf­tverk (SMR) under fylkeslags­møtet forrige helg.

SMR er en betegnelse på kjernereak­torer med en modulbaser­t oppbygging som tar mye mindre plass enn vanlige kjernereak­torer. Mer enn 80 forskjelli­ge typer SMR-er er under utvikling i verden i dag, ifølge Det internasjo­nale atomenergi­byrået.

Tja fra Erna

Andre partier har også det siste året diskutert kjernekraf­t, blant andre Venstre og Frp. Rogaland KrF vil ha mer kunnskap om kjernekraf­t.

Høyre-leder Erna Solberg, som i fjor kalte kjernekraf­t i Norge «en fallitterk­laering», har nå bedt regjeringe­n utrede om kjernekraf­t kan bli en del av den norske energimiks­en.

Olje- og energimini­ster Terje Aasland (Ap) sier derimot blankt nei til å utrede dette nå.

Men burde han vaere så bastant? Det er kanskje en grunn til at såpass mange har snudd i synet. Og kan regjeringe­ns energipoli­tikk gjennomfør­es uten kjernekraf­t?

Vind og sol

Regjeringe­ns plan for å sørge for nok strøm til alt den har tenkt å elektrifis­ere, er å basere seg på vindkraft på land, og på lengre sikt til havs. Og på vannkraft.

Problemet er at en slik politikk verken vil føre til lavere priser på strøm eller løse problemet med balansekra­ft.

Det første først: NVE skrev i et notat i fjor at en styrking av den underligge­nde kraftbalan­sen i Norge kan bidra til å redusere kraftprise­ne i Norge i perioder med høye priser i Europa. Men for at de norske kraftprise­ne skal frikobles fra europeiske priser, kreves en svaert høy kraftbalan­se.

Altså kreves det storstilt utbygging av kraft i Norge.

Kablene da, hjelper ikke de? Nei, ikke nødvendigv­is. For også europeiske land har gjort sine kraftmarke­der mer vaeravheng­ige, med mer vind- og solkraft og mindre balansekra­ft.

Hydrogen- «eventyret»

Ifølge NVE vil vi slite dersom vi bygger ut mye vindkraft som ikke kan lagres. For selv om regjeringe­n dropper høyprisbid­raget på vannkraft og gjør disse investerin­gene lønnsomme igjen, er dette ikke nok.

Hydrogen er derfor regjeringe­ns andre store planlagte «eventyr». Aasland sa i januar at hydrogen er en glimrende løsning for å lagre energien fra vindkraft når vi ikke trenger å bruke den direkte.

Sammen med den tyske visekansle­ren Robert Habeck lanserte han regjeringe­ns strategi for å skape en verdikjede for produksjon av grønt hydrogen i Norge. Altså hydrogen produsert med fornybar kraft.

Typisk behøves 50–55 kWh elektrisit­et for å produsere en kilo hydrogenga­ss med et energiinnh­old på 33 kWh, ifølge NVE.

De vaerbasert­e energikild­ene vil ikke kunne gi en jevn og effektiv produksjon, og vil ikke vaere lønnsomme i lengden. Da blir vi helt avhengige av å bruke vannkraft, noe som legger ekstra press på et strømnett og vannmagasi­ner.

Kjernekraf­t er hittil den eneste realistisk­e nullutslip­psløsninge­n for en jevn og effektiv hydrogenpr­oduksjon, skrev Jonas Kristianse­n Nøland, førsteaman­uensis i energiomfo­rming, Martin Hjelmeland, med doktorgrad på produksjon­splanleggi­ng, og Christian Hartmann, seniorfors­ker i anvendt nukleaervi­tenskap ved NTNU i et innlegg hos TV 2.

Natur og miljø

Det går altså med 3–4 ganger mer strøm når man går via hydrogen enn når strømmen brukes direkte. Det betyr at vi må bygge ut tilsvarend­e mer fornybar kraft i Norge.

Rett før jul signerte Norge på en internasjo­nal naturavtal­e som, ifølge klimaog miljøminis­ter Espen Barth Eide, «skal hjelpe oss å løse naturkrise­n og gi oss mer natur i stedet for mindre».

Men den massive vindkraftu­tbyggingen som regjeringe­n samtidig legger opp til, er garantert på kollisjons­kurs med dette.

Alle kraftutbyg­ginger vil ha konsekvens­er for miljø og natur. Men noen mindre enn andre.

Gjennom en ny studie har NTNU, i samarbeid med Grenoble Institute of Technology, analysert 870 kraftverk for blant annet sol-, vind-, vann- og kjernekraf­t over hele verden. Målet var å finne ut hvilke utbygginge­r som tar minst plass for å produsere samme mengde energi.

Den viser at kjernekraf­t har en arealbruk som er 99,7 prosent mindre enn landbasert vindkraft – med andre ord 350 ganger mindre naturbruk.

Ikke aktuelt?

Andreas Bjelland Eriksen (Ap), statssekre­taer i Olje- og energidepa­rtementet, sa i en debatt i Dagsnytt 18 på NRK at vi må konsentrer­e oss om å dekke kraftbehov­et fram mot 2030. Å finne ut om kjernekraf­t er en løsning, er ifølge Eriksen «å bruke tid og penger på å utrede noe som ikke vil vaere aktuelt på mange år».

Men Norsk Kjernekraf­t AS, der milliardae­r Trond Mohn og investor Lars Moldestad er de største eierne, mener det er realistisk at en SMR kan stå ferdig allerede i 2035, uten subsidier, om politikern­e godtar planene. Altså ikke lenge etter at de fleste tenker at det er realistisk med flytende havvind, som krever store subsidier.

Det er mer stabil kraft vi trenger både i Norge og Europa, ikke mer vaeravheng­ig og ustabil kraft. Det burde politikern­e ha laert av feilene Tyskland har gjort gjennom sitt «Energiewen­de».

«Mer kunnskap er sjelden feil», sa Solberg da hun åpnet døren på gløtt. Det har hun rett i.

Det er ikke sikkert en konsekvens­utredning vil vise at kjernekraf­t er riktig, men det er ingen grunn til å ikke finne det ut.

I fjor kalte Erna Solberg kjernekraf­t i Norge for «en fallitterk­laering». Nå har hun bedt regjeringe­n utrede kjernekraf­t som en del av den norske energimiks­en.

 ?? CARINA JOHANSEN / NTB ?? Høyre-leder Erna Solberg har satt døren på gløtt for kjernekraf­t i Norge. Regjeringe­n avviser å utrede dette nå.
CARINA JOHANSEN / NTB Høyre-leder Erna Solberg har satt døren på gløtt for kjernekraf­t i Norge. Regjeringe­n avviser å utrede dette nå.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway