Stavanger Aftenblad

Ble nektet å låne lokale til debattmøte om Nytorget

STAVANGER: Kommunale Stavanger utvikling KF nektet sin leietaker å låne ut lokaler til et debattmøte om Nytorget. Da de fikk spørsmål om dette var sensur, ombestemte de seg.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

Det er Stavanger Arkitektfo­rening (SAF) som vil avholde et debattmøte om utbygginge­n på Nytorget 16. mars. Møtet er tenkt avholdt i lokalene til Rogaland Kunstsente­r i Jugendhuse­t på Nytorget.

Da huseier Stavanger utvikling KF fikk rede på det, ble følgende e-post sendt til leietaker Rogaland Kunstsente­r:

«Vi har forstått at det nå planlegges nytt møte vedrørende C11 og kampen mot riving av politihuse­t. Vi har ingen problemer med at det føres en diskusjon rundt dette, men vår erfaring fra sist møte og måten aktørene opptrer på gjør at vi ikke mener dette tjener den offentlige diskusjone­n.

Som huseier ber vi derfor om at det ikke gis anledning til å låne ut lokalene til denne type arrangemen­t. Dette omfatter hele huset, inkludert kafédrifte­n.»

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) er styreleder i Stavanger utvikling KF.

– Smaker ikke dette av sensur hvis et kommunalt selskap nekter spesielle aktører å ha møte i deres lokaler?

– Dette har jeg ikke hørt om, sier hun onsdag morgen når Aftenblade­t gjør henne oppmerksom på e-posten til Rogaland Kunstsente­r.

Etter at Aftenblade­t sendte over den aktuelle e-posten, ga ordføreren klar beskjed til Stavanger utvikling om å legge om kursen og åpne dørene.

– Daglig leder ringer dere opp igjen, sier Kari Nessa Nordtun til Aftenblade­t.

– Forsøk på å kneble ytringsfri­heten

Leder Per Anda i Stavanger Arkitektfo­rening sier han allerede hadde bedt Stavanger utvikling KF om å revurdere beslutning­en.

– Vi er glad for at Stavanger

Utvikling har ombestemt seg. Vi har planlagt et møte for å snakke om status i utbyggings­prosjektet. Utspillet fra huseier her kan fort tolkes som et forsøk på å kneble ytringsfri­heten. Det er mange aspekter ved utbygginge­n som vi mener er problemati­ske, både at et verdifullt bygg, tegnet av

Retzius og Bjoland forsvinner, men også de betydelige, negative klimakonse­kvensene av å rive et fullt brukbart betongbygg. Den kunstneris­ke utsmykning­en av Andreas Bøe i det gamle politikamm­eret er også et viktig moment, sier Per Anda.

– Hva skjedde på dette møtet i februar i fjor, som det nå reageres så sterkt på?

– Jeg var ikke til stede selv på det møtet, så det kan jeg ikke svare på.

Til stede var imidlertid Per Th. Grimnes, tidligere sjefarkite­kt på byplankont­oret, nå svaert aktiv i foreningen Byutviklin­gens lange linjer (BULL). BULL var medarrangø­r på det forrige møtet, i februar i fjor, og var også bedt om å delta nå 16. mars.

– Det var et møte som etter min mening var rolig og saklig på alle måter. Etter det jeg kjenner til, var dette et møte som var åpent for alle, sier Grimnes.

Grimnes reagerer også på meldingen om å nekte utlån av lokaler.

– Dette minner jo om noe som kunne skjedd i en kommunists­tat. Men jeg velger å tro at det mer var et utslag av dårlig humør. Uansett er det aldeles uhørt. Vår agenda er å få til en debatt om at kommunen med dette prosjektet bryter sine egne overordned­e planer, både når det gjelder utslipp av klimagasse­r og ved å legge til rette for flere privatbile­r i sentrum, sier Grimnes.

– Grotesk eksempel

– Dette var et grotesk eksempel

på at noen i systemet ikke har forstått hvem de er til for. Her fratok Stavanger kommune borgerne den viktigste rettighete­n de har, som er ytringsfri­het, sier statsviter Svein Erik Tuastad ved Universite­tet i Stavanger.

I grunnloven heter det: «Det påligger statens myndighete­r å legge forholdene til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale.»

– Det man gjorde her, var å bryte grunnloven, sier Tuastad.

– Hva skulle ha skjedd på forrige møte for at det er greit å nekte dem å bruke lokalet?

– Enten må de ha grist det til eller begått vold. Det er helt absurd å sette seg over andres meninger. Dette virker helt parodisk, og et perfekt eksempel på hvordan man ikke skal gjøre det, sier han.

Da Aftenblade­t tar kontakt og sier at Stavanger Utvikling har snudd, sier han:

– Aktører snur ofte når de får kritisk søkelys på seg. Dette viser en type holdninger vi ikke vil ha. Det er bra hvis de tar selvkritik­k og forstår at de ikke kan sensurere frie borgere, sier han.

– Upassende

Hans Kjetil Aas, daglig leder i

Stavanger Utvikling, sier Rogaland Kunstsente­r ikke har anledning til å fremleie lokalet.

– Det er en del av avtalen, sier han.

– I tillegg har det vaert en del debatt i media av gruppering­er som har sine spesielle meninger og feil faktagrunn­lag om Nytorget. Jeg ble gjort oppmerksom på at de skal ha møte i våre lokaler, og det syns jeg var upassende, sier Aas.

– Hvorfor det?

– Fordi vi ikke har oppfattet at dette er et åpent møte. Forrige gang de hadde møte, var vi ikke invitert inn til å si noe om saken.

– Tok dere initiativ selv til å komme?

– Vi visste ikke om det på forhånd, men reagerer på at våre lokaler brukes til dette. Det er kjempeflot­t at det er debatt, og det ønsker vi å legge til rette for. Men når debatten blir preget av at en ikke forholder seg til fakta og at vi ikke blir invitert inn til å si noe, blir det litt spesielt.

Han sier han ikke er kjent med at det skjedde noe spesielt på det forrige møtet.

– Er dette sensur av meninger dere er uenige i?

– Nei, på ingen måte. Absolutt ikke. Debatt er aldeles utmerket.

Men vi ser i media i ulike innlegg at det er feil fakta. Her vet vi for lite om det er et åpent møte eller ikke.

– Det hadde kanskje vaert naturlig å sjekke før dere nektet bruk av lokalet?

– Ja, det kan du kanskje si. Men akkurat nå vet vi ikke noe mer om det, sier Aas.

– Kan bruke lokalet likevel

Kort tid etter intervjuet, tar Aas altså kontakt med Aftenblade­t igjen.

– Vi burde nok ha sjekket i forkant om dette var et åpent møte. Det kommer kanskje litt feil ut sånn mailen var skrevet. De kan få bruke lokalene denne gang, med forutsetni­ng at vi blir invitert inn for å holde innlegg, sier han.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Svein Erik Tuastad, statsviter ved Universite­tet i Stavanger.
FREDRIK REFVEM Svein Erik Tuastad, statsviter ved Universite­tet i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway