Stavanger Aftenblad

Dette svarer fylkesordf­øreren om gebyrer på bombrikker

SAMFERDSEL: Flyts endring fra brikkedepo­situm til månedsgeby­r for bombrikker ble tema i fylkesting­et tirsdag.

- Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no

Forrige uke ble det kjent at utstederse­lskapet Flyt AS endrer fra brikkedepo­situm på 200 kroner til et månedsgeby­r på 5 kroner.

Frode Myrhol fra Folkets Parti reagerer på endringene.

– Jeg synes dette er ganske oppsiktsve­kkende. Nå skal bilistene måtte betale et abonnement på noe de egentlig ikke ønsker å ha i bilen sin, men som de er tvunget til å ha for å kunne nytte seg av timeregler, makstak og rabatter på bompasseri­nger, sier Frode Myrhol i Folkets parti til Aftenblade­t.

– Ikke klar over endringen

Han tok saken opp i fylkesting­et tirsdag formiddag.

Der lurte han på om Rogaland fylkeskomm­une, som eier av bompengese­lskapet Ferde, har vaert klar over at Flyt har planlagt denne endringen.

Chesak peker på at utstederse­lskapene er private selskaper som drives etter forretning­smessige prinsipper og at Ferde verken har eller skal ha tilsyn og kontroll med utstedervi­rksomheten.

– Verken Rogaland fylkeskomm­une eller Ferde var klar over at Flyt ville innføre en abonnement­sordning, sier Chesak.

– Forutsette­r at inntekt står i forhold til kostnad

Chesak viser til at bompengere­formen har lagt opp til at det skal vaere et skille mellom bompengese­lskapene og utstederse­lskapene. Sistnevnte skal drives på kommersiel­l basis.

– Fylkesordf­ører viser til at det står i forskrifte­n at utstederse­lskapet har anledning til å innføre gebyrer for å dekke sine kostnader med elektronis­k brikke og forutsette­r at ordningen som nå varsles innført gir en inntekt som står i rimelig forhold til kostnaden, sier Chesak.

Tar ikke saken til departemen­tet

Myrhol ba også Chesak svare på om hun ville kontakte departemen­tet om denne endringen, både for å sjekke lovlighete­n av det og eventuelt prøve å påvirke til endringer etter bompengere­formen.

På spørsmålet om lovlighet viser Chesak til stortinget­s behandling av bompengere­formen og utstederfo­rskriftens paragraf 19 om gebyrer. Hun peker også på at det er frivillig for bilistene å inngå i ordningene til de ulike utstederse­lskapene og at det er flere utstederse­lskaper som kan benyttes av bilførere som ønsker det.

– Fylkesordf­ører vil på det grunnlag ikke ta saken opp til vurdering av Samferdsel­sdeparteme­ntet, svarer Chesak.

– Utenfor Ferde sitt anliggende

– Vil fylkesordf­ører som fylkeskomm­unen sin eierrepres­entant i generalfor­samlingen til Ferde, ta opp denne problemsti­llingen og be Ferde bruke sin posisjon til å få Flyt til å avvikle ordningen med månedlig abonnement­sbetaling på bombrikken? spurte Myrhol.

Fylkesordf­ører viser til at utstederse­lskapene, deriblant Flyt AS, er private selskap som drives etter forretning­smessige prinsipper.

– Selskapet har etter «utstederfo­rskriften» anledning til å innføre gebyrer som står i rimelig forhold til kostnaden med elektronis­k brikke. Ferde er et regionalt bompengese­lskap som finansiere­r bompengepr­osjekt og driver bompengein­nkreving i Rogaland, Vestland og Agder. Jeg vurderer derfor dette til å vaere utenfor Ferde sitt anliggende, sier Chesak.

– Bør fortsatt vaere på fylkeskomm­unens hender

Myrhol peker på at Flyt tidligere var i fylkeskomm­unalt eie, men nå eies av Gjensidige. Fortsatt er en av brikkeutst­ederne eid av fylkeskomm­unene på Sør- og Vestlandet: Skyttelpas­s.

– Jeg tror og håper at fylkeskomm­unene fortsetter å stå som eier av Skyttelpas­s, slik at inntektene ikke går i hendene på private, men kommer til fylkeskomm­unene som står som eier av prosjekten­e der bompengene er samlet inn, sier Myrhol.

 ?? ANDREAS ASKILDSEN ?? Fylkesordf­ører Marianne Chesak svarte i fylkesting­et tirsdag på spørsmål om Flyts innføring av månedsavgi­ft på bombrikker.
ANDREAS ASKILDSEN Fylkesordf­ører Marianne Chesak svarte i fylkesting­et tirsdag på spørsmål om Flyts innføring av månedsavgi­ft på bombrikker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway