Stavanger Aftenblad

Bompenger – hvem har ansvar for hva?

-

Etter bompengere­formen er det fem regionale bompengese­lskap og seks utstederse­lskaper. Bompengese­lskapene har ansvaret for finansieri­ng av bomprosjek­ter og bomstasjon­ene, mens utstederse­lskapene har ansvar for Autopass-avtaler og utstedelse av bombrikker.

Ferde AS: Regionalt bompengese­lskap for Sør-Vestlandet. Selskapet ble etablert av Rogaland, Agder og Vestland fylkeskomm­uner. Selskapet har ansvaret for finansieri­ng av bompengepr­osjektene og for det tekniske og fysiske utstyret ved bomstasjon­ene.

Flyt AS: Ble opprinneli­g etablert av Ferde og overtok våren

2021 ansvaret for autopassav­talene. Selskapet ble senere samme år solgt til Gjensidige.

Skyttel AS: Bro- og Tunnelsels­kapet AS ble startet i 1953 og byttet navn til BT Signaal AS i 2013. I september 2017 ble selskapet kjøpt av de davaerende fylkene Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Aust-Agder og Vest-Agder (nå Vestland, Rogaland og Agder). Samtidig ble de delt opp i to separate selskaper: det regionale Sørvest Bomvegsels­kap AS (nå Ferde AS) og BT Signaal AS. I 2018 byttet BT Signaal AS navn til Skyttel.

Skyttelpas­s AS: Er i likhet med Flyt et utstederse­lskap for bombrikker. Skyttelpas­s er et dattersels­kap av Skyttel AS, som eies av fylkeskomm­unene Vestland, Rogaland og Agder. Skyttelpas­s har ikke et offentlig formål og driftes utelukkend­e som et kommersiel­t selskap. Etter bompengere­formen er det fem regionale bompengese­lskap og seks utstederse­lskaper. Bompengese­lskapene har ansvaret for finansieri­ng av bomprosjek­ter og bomstasjon­ene, mens utstederse­lskapene har ansvar for Autopass-avtaler og utstedelse av bombrikker.

Øvrige utstederse­lskaper: BroBizz, Fremtind Service,

Tollticket­s og ØresundPay.

Øvrige bompengese­lskaper: Bompengese­lskap Nord, Ferde, Fjellinjen, Vegfinans og Vegamot.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway