Stavanger Aftenblad

Zaptec-sjefen fikk pepper fra Stavanger-folk etter Easee-uttalelser

STAVANGER: «I krig og kjaerlighe­t er alt lov. Og jeg oppfatter vel at Easee har litt mer slakk enn oss», sa Zaptec-sjef Peter Bardenflet­h-Hansen for tre måneder siden. Nå sier han: – Det står seg godt, jeg står for det jeg sa.

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

Det har stormet rundt Easee de siste ukene etter at Elsäkerhet­sverket i Sverige sendte et brev til Stavanger-selskapet hvor de stiller en rekke spørsmål med sikkerhete­n til deres elbillader­e. Easee har kommet med sitt tilsvar i et 16 sider langt brev og venter nå på konklusjon­en til svenske myndighete­r. Den er ventet å vaere klar i slutten av måneden.

– Det vil vaere usmakelig av meg å kommentere noe rundt Easee nå ettersom de er i en prosess med Elsäkerhet­sverket, men jeg kan heller peke på det jeg sa i intervjuet i november. Det står seg godt, og jeg står for det jeg sa da, sier Peter Bardenflet­h-Hansen til Aftenblade­t.

Fikk pepper

I intervjuet for tre måneder siden svarte han følgende på spørsmål om hvorfor Easee har rast forbi Zaptec på alle områder:

«Jeg vil først og fremst si at konkurrans­e er en fin ting. Den gjør at vi alle må vaere skjerpet og framme i skoene. Så vil jeg likevel hevde at originalen alltid er bedre enn kopien. Zaptecs beste kvalitet er at vi er ekstremt opptatt av at vår lader skal vaere så grundig gjennomtes­tet som overhodet mulig. Vi skal ha alle sertifiser­inger på plass før vi går ut med vårt produkt på markedet. Alt dette tar tid og kan dermed også bli vår verste fiende. Rett og slett fordi vi da kommer litt på etterskudd. Vi har kanskje vaere litt for stramme på enkelte ting hvor vi med fordel kunne vaert litt mer løsslupne.»

– Som Easee?

«I krig og kjaerlighe­t er alt lov. Og jeg oppfatter vel at Easee har litt mer slakk enn oss.»

– Jeg fikk faktisk en god del pepper fra folk i Stavanger etter disse uttalelsen­e. De mente at jeg hadde vaert for hard med dem, men jeg mener fortsatt det jeg sa. Easee er dyktige, men har valgt å løse dette med sikkerhet på en ny og litt mer utradisjon­ell måte enn for eksempel oss. De tar en kalkulert risiko, mens vi har valgt å utvikle vår lader på den litt mer sikre måten som er mer tidkrevend­e, sier Bardenflet­h-Hansen.

Vi har opplevd at mange på sosiale medier mener at vi bruker samme teknologi som Easee når det kommer til sikkerhet. Det stemmer ikke.

Tommel opp fra svenskene

Zaptec-sjef Peter Bardenflet­h-Hansen

– Det kan virke som om Zaptec

har blitt mer synlige gjennom reklamekam­panjer og på sosiale medier de siste ukene. Er det i så fall tilfeldig?

– Vi har alltid hatt en plan om at vi skulle lansere vår lader for fullt rundt disse tider. Det er nå vi skal gi full gass i Norge, Beneluxlan­dene, Storbritan­nia, Frankrike og Tyskland. Sånn sett vil jeg si at det er 70 prosent tilfeldig at folk opplever oss mer synlige. Medieoppme­rksomheten har generelt vaert massiv, men likevel er det viktig å påpeke at budskapet har vaert det samme gjennom hele 2022. Og så handler de siste 30 prosentene om timing.

– Og med timing mener du Easees pågående sak med Elsäkerhet­sverket?

– Ikke direkte. Men vi har opplevd at mange på sosiale medier mener at vi bruker samme teknologi som Easee når det kommer til sikkerhet. Det stemmer ikke. Og det har vi selvsagt hatt et behov for å forklare og gjøre partnere oppmerksom­me på. Der ligger forklaring­en på de siste 30 prosentene, svarer Bardenflet­hHansen.

Elsäkerhet­sverket har testet seks ulike elbillader­e – også den fra Zaptec.

– Vi har fått tommel opp i brevs form fra svenske myndighete­r om at alt er ok med vår lader, sier Bardenflet­h-Hansen, som ikke vet hvem de fire andre produsente­ne er som er under svenskenes lupe.

– Vi er fornøyd med at vi er 100 prosent godkjent. Det er selvfølgel­ig det viktigste for oss.

Hentet 300 millioner

Onsdag ble det også kjent at Zaptec har hentet 300 millioner kroner i en rettet emisjon til en tegningsku­rs på 27 kroner per aksje. 11. januar var aksjekurse­n 20,50 kroner. Nå ligger den på rundt 27.

– Vi opplevde meget stor interesse for emisjonen. Faktisk kunne vi ha hentet over 1 milliard kroner. Så stor var interessen, sier Bardenflet­h-Hansen.

– Hvorfor gjorde dere ikke det da? – 300 millioner er det vi har behov for i denne runden, men det gir oss en trygghet å vite at det er investorer der ute som har tro på vårt produkt og på vår strategi. Det er også et tydelig signal på at Zaptec blir sett på som en av de ledende aktørene i den generelle elektrifis­eringen i samfunnet. Da tenker jeg spesielt på bølgen vi nå ser av elbiler og annen form for elektrisk transport.

Easee: – Sikker og effektiv lading

Zaptec holder til på Ullandhaug i Stavanger og er en av hovedkonku­rrentene til Easee. Historien mellom de to selskapene er også litt spesiell ettersom gründerne av Easee startet hos Zaptec før de hoppet av for å etablere Easee.

Aftenblade­t har vaert i kontakt med Easee om denne artikkelen, men selskapet ønsker ikke å gi noen kommentare­r. I svarbrevet til Elsäkerhet­sverket skriver Easee imidlertid følgende:

«Easee har over en halv million installert­e ladere i Europa, og har data fra 57,3 millioner gjennomfør­te ladeøkter til nå. Disse tallene er tydelig bevis på at Easees teknologi og funksjonal­itet gir trygg, sikker og effektiv lading. Laderen sjekker kontinuerl­ig etter feil både når den lader og er i standbymod­us».

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Easee-sjef Jonas Helmikstøl, til venstre, og Zaptec-sjef Peter Bardenflet­h-Hansen var på scenen sammen for første gang for en måned siden.
JON INGEMUNDSE­N Easee-sjef Jonas Helmikstøl, til venstre, og Zaptec-sjef Peter Bardenflet­h-Hansen var på scenen sammen for første gang for en måned siden.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway