Stavanger Aftenblad

«La meg leve», tryglet mannen. 39-åringen pekte på ham med en gasspistol og lo

STAVANGER: En 39 år gammel mann dømmes for trettende gang. Hans forsvarer fortviler.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

– Rusavhengi­ge skal få hjelp, ikke fengselsst­raff!

Det sier advokat Anne Kroken. Hun er forsvarere­n til den 39 år gamle mannen som nylig ble dømt for trettende gang. Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte er skyldig i en rekke voldshandl­inger, tyverier og trusler.

Alle de 13 lovbrudden­e gjenganger­en nå dømmes for begikk han i ruspåvirke­t tilstand. Han dømmes også for oppbevarin­g av narkotika.

– Dommen er nok et eksempel på at rusavhengi­ge fortsatt får straff og ikke hjelp. Budskapet er som før; Først straff, så kan du søke behandling. Problemet er mangel på behandling­splasser. Nye straffesak­er pådras mens den rusavhengi­ge venter på behandling, sier Kroken.

Fikk gasspistol

Tiltalte selv har i flere rettssaker uttalt at han har et sterkt ønske om å komme seg ut av rusavhengi­gheten sin. Siden 2009 har han hatt et rusproblem. Rus var også involvert da han 8. september i fjor var hjemme hos en mann i Stavanger som skyldte ham penger.

Denne personen hadde ikke penger. I stedet fikk tiltalte en gasspistol. Med dette våpenet skulle 39-åringen snart begå flere lovbrudd i Stavanger sentrum.

«Respectful­ly ... jeg kan gjøre hva jeg vil», sa han til en student mens han viste frem gasspistol­en.

Den neste som fikk se våpenet var en mann som sto og snakket med to damer. «Vaer forsiktig med damene», sa tiltalte, før han uten forvarsel, og med knyttet hånd, slo den uskyldige mannen i ansiktet.

Han rakk å true en tredje person før politiet kom til stedet. «La meg leve», tryglet denne mannen. Tiltalte rettet gasspistol­en mot ham og lo. Det samme gjorde damen han hadde en videosamta­le med på sin mobiltelef­on.

Uprovosert

Av den 17 sider lange dommen fra Sør-Rogaland tingrett fremgår det at volden og truslene 39åringen nå dømmes for var fullstendi­g uprovosert. En hotellgjes­t slo han i ansiktet fordi denne spurte en resepsjoni­st om hvordan det gikk. Et annet eksempel er mannen i Stavanger sentrum som måtte vaere «forsiktig med damene».

I tillegg dømmes 39-åringen for flere tyverier, innbrudd, og naturligvi­s for å ha båret et våpen på offentlig sted. Sistnevnte er blant forholdene tiltalte også erkjente straffskyl­d for.

En enstemmig rett kommer til at passende straff i saken er ett år og to måneders ubetinget fengsel. Det har lite for seg å gjøre deler av straffen betinget, står det i dommen, hvor det vises til tiltaltes straffehis­torikk.

Fengselsst­raffen tiltalte dømmes til er faktisk lenger enn det aktor, politifull­mektig Lars Christian Hoff, la ned påstand om. Påtalemynd­igheten ba om ni måneders fengsel.

– Ingenting er endret

39-åringen sitter i varetekt på grunn av gjentakels­esfare. Før han blir overført til vanlig soning ønsker han å få saken sin prøvd også i Gulating lagmannsre­tt. Det sier advokat Kroken til Aftenblade­t.

– Dommen er anket. Straffen er vesentlig strengere enn aktors påstand og gjelder også forhold der påtalemynd­igheten har påstått frifinnels­e, påpeker tiltaltes forsvarer.

Aktor påsto nemlig frifinnels­e i ett av tilfellene hvor 39-åringen truet med gasspistol­en. Rett og slett fordi fornaermed­e tidfestet dette til etter at tiltalte ble pågrepet, og fordi mannen som ble truet ikke kjente igjen tiltalte under en fotokonfro­ntasjon. Dette ser retten bort fra i sin vurdering av saken.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Advokat Anne Kroken er klar på at dommen mot den tiltalte 39åringen vil bli anket.
JON INGEMUNDSE­N Advokat Anne Kroken er klar på at dommen mot den tiltalte 39åringen vil bli anket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway