Stavanger Aftenblad

– Samarbeide­t med Kina er svaert viktig

MOSKVA: Russlands president Vladimir Putin roste Kina da han i går fikk besøk av toppdiplom­at og tidligere utenriksmi­nister Wang Yi.

- NTB-Reuters

Putin:

Den russiske presidente­n sa at samarbeide­t mellom Russland og Kina er svaert viktig og at handelen mellom landene i år kan nå nye høyder.

Wang, som var utenriksmi­nister inntil i fjor, sa at forholdet mellom Kina og Russland ikke vil bli påvirket av andre land.

Tidligere på dagen møtte Wang den russiske utenriksmi­nisteren Sergej Lavrov.

– Uansett hvordan den internasjo­nale situasjone­n endres, er og forblir Kina fast bestemt, sammen med Russland, på å gjøre en innsats for å oppretthol­de den positive trenden i utviklinge­n i forholdene mellom stormakter, sa den kinesiske toppdiplom­aten, som kalte Lavrov en god venn.

Videre varslet Wang at nye avtaler vil bli signert i løpet av hans besøk i Moskva.

Tirsdag hadde Wang samtaler med lederen for Russlands mektige sikkerhets­råd, Nikolaj Patrusjev.

– Sett i lys av den kampanjen Vesten nå fører mot Russland og Kina, er ytterliger­e styrking av det russisk-kinesiske samarbeide­t saerlig viktig, sa Patrusjev, ifølge nyhetsbyrå­et RIA Novosti.

– Jeg vil få understrek­e vår støtte til Beijing i spørsmålet om Taiwan, Xinjiang, Tibet og Hongkong, la han til.

Xi planlegger besøk i Moskva

Da Putin tok imot Wang, sa han at han ser fram til å få besøk av Kinas president Xi Jinping. Kinas leder planlegger å besøke president Vladimir Putin i Moskva, opplyser kilder med kjennskap til planen til Wall Street Journal.

Toppmøtet mellom de to presidente­ne vil ifølge avisen finne sted i løpet av de kommende månedene, men tidspunkte­t er ikke kjent.

Fredssamta­ler

Kina sier at de ønsker å spille en mer aktiv rolle i arbeidet med å få en slutt på krigen i Ukraina, og ifølge Wall Street Journals kilder håper Xi å kunne bidra til å rydde vei for fredssamta­ler.

Kina har ikke fordømt Russlands invasjon av Ukraina, men har gjentatte ganger tatt til orde for fredssamta­ler mellom partene.

 ?? ALEKSANDR NEMENOV / AP / NTB ?? Kinas tidligere utenriksmi­nister Wang Yi, til venstre, møtte i går Russlands utenriksmi­nister Sergej Lavrov i Moskva.
ALEKSANDR NEMENOV / AP / NTB Kinas tidligere utenriksmi­nister Wang Yi, til venstre, møtte i går Russlands utenriksmi­nister Sergej Lavrov i Moskva.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway