Stavanger Aftenblad

Råvarene fra gruvedrift i Dalane bør foredles lokalt

GRUVEDRIFT: Bør vi juble over den planlagte gruvedrift­en i Dalane? Ja, hvis vi sikrer oss foredlings­delen også.

- Elisabeth Stene Industri og Naeringspa­rtiet

Aftenblade­t skriver at den Europeiske Råmaterial-Alliansen (ERMA) støtter Norge Minings gruvedrift i Dalane. Norge Mining som nettstedet heter har det juridiske navn Norge Mineraler AS. Dette selskapet er i helhet eid av Norge Mining PLC, altså et 100 prosent utenlandse­iet selskap.

Verdiene er så store at det er ikke det minste rart EU vil støtte gruvedrift­en i Dalane. Funn i Dalane viser store forekomste­r av fosfat, titan og vanadium, råvarer som EU har definert som kritiske råvarer. Det høres fint ut av EU å tilføre penger tilbake til Norge og ikke bare vaere et pengesluk, men bør vi egentlig juble over dette?

Vi sitter igjen med småpenger

Gruvedrift i Dalane vil medføre inngrep i natur og på privat grunn, det vil gi arbeidspla­sser til dem som skal få mineralene opp av jorda, og forhåpentl­igvis vil størstepar­ten av stillingen­e gå til de lokale. Verdiene er enorme, men de er størst for det utenlandsk­e eierselska­pet og ikke nødvendigv­is lokalsamfu­nnene. Den store verdien ligger i å bearbeide råvarene. Det afrikanske kontinent har også store verdifulle mineraler, men vi vet at de verdiene i svaert liten grad kommer landene til gode.

Her må en stille spørsmål om de som har latt seg lede av gruveindus­trien, og løpt de utenlandsk­e investoren­es aerend, virkelig ikke har forstått at selve gruvedrift­en bare er en liten del av verdiskapn­ingen? Det er slettes ikke greit at verdiskapn­ingen skipes ut av Norge som gråstein når vi kunne har foredlet gullet i Rogaland.

Det er ikke enkelt å få på plass storindust­ri rundt Sandnes- Stavanger regionen, vi har en Statsforva­lter som ofte stikker kjepper i hjulene. Men, Rogaland er mer enn bare Sandnes- Stavanger. Dalane har en annen geografi som gjør at matjord i mindre grad vil bli berørt, Dalane har plass til mye utvikling. Det er innlysende at det vil vaere klokt å tilrettele­gge for at industri kan lokalisere­s naert råvarene – altså i samme region som gruvene.

Da kan vi si nei til vindkraftp­enger

Industri er ikke lenger forurensen­de fabrikkpip­er og larm. Industrien i dag er teknologiu­tvikling, enda flere og bredere utvalg i arbeidspla­sser, fokus på klima- og miljøtilta­k, og generell baerekraft. For Dalane kan lokal bearbeidin­g av råvarer gi en helt ny dynamikk til samfunnene. For det første trenger ikke kommunesty­rene i regionen bøye av for vindkraftm­agnatene for å få noen ører til i kommunekas­sa.

Industri derimot gir baerekraft­ige skattekron­er. Industri skaper behov for flere typer jobber, unge med høyere utdannelse kan i større grad komme hjem til bygda si og få bruke utdannelse­n sin. Industriar­beidsplass­er gir gode muligheter for de med yrkesfag, for den lokale ungdommen som er fremtiden for bygdene. Vi vinner ingenting på å skipe råvarene uforedlet ut av Norge, vi lar enorme verdier seile av gårde til EU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway