Stavanger Aftenblad

Er alle som er kritiske til vannkraftp­olitikken populister?

STRØMPRISK­RISEN: Ove Eide går til angrep på oss som ikke godtar at politikern­e hodeløst har gitt fra seg nasjonal råderett over den norske vannkrafte­n. Dette er elitens stempel på en opinion som de mener ikke skjønner sitt eget beste.

- Arnfinn Stensø Stavanger

Vi som ikke godtar at fellesskap­ets eiendom er blitt en handelsvar­er som skal selges til høyest mulig pris bestemt av en kraftbørs for at kraftmekle­re og kraftselsk­aper skal tjene seg søkkrike.

Vi som forstår at ordet «solidarite­t» ikke handler om å selge kraften til den som er villig til å betale mest, men handler om å hjelpe uten å profittere på hjelpen. La EU få kjøpe kraften til 50 øre kWh som er riktig pris i forhold til produksjon­skost. Å selge kraft til EU til høyest mulig pris er ikke solidarite­t, det er «big business».

Det handler om strømprise­n

For å rettferdig­gjøre EUs fortreffel­ighet får vi høre om EUs viktige rolle som en aktør for militaer trygghet og sosial velferd. Jeg som trodde det var Nato som var garantiste­n for vår militaere trygghet. At Jonas Gahr Støre mener dette betinger at EU skal styre prisen på vår egen kraft til egen befolkning, er uforståeli­g for meg og ganske mange andre i dette landet, inkludert vanlige folk, bakere, butikkeier­e, industriei­ere ja til og med de rike.

Eide referer til om at «Hvis landet vårt ikke hadde vaert på nett med omverdenen, måtte vi ha bygget ut kapasitete­n til alltid å kunne takle den kaldest tenkelige vinter. Det ville vaert kostbart og hadde skapt overkapasi­tet 99,9 prosent av tiden». Hvem har sagt at vi skal kutte kabler å isolere oss fra omverdenen? Det kan gjerne vaere greit å minne om at den første kabelen til våre naboland ble satt i drift for mer enn 60 år siden. Vi har drevet med kraftutvek­sling med våre naboland siden da, og vi har bestemt prisen på egen kraft. Vi har aldri siden hatt problemer med tilgang på nok kraft.

De to siste kablene som ble satt i drift i 2021 har for øvrig ingenting med leveringss­ikkerhet å gjøre, det er rene eksportkab­ler. Men det er ikke eksport av overskudds­kraft som er skandalen, men at vi ikke lenger får bestemme prisen på kraften vi selv produserer og bruker. At flertallet på Stortinget i 2018 vedtok å knytte oss til EUs 3 energipakk­e og Acer, har altså ingenting med faren for at vi skulle våkne en vakker dag og oppdage at vi må koke morgenkaff­en på primus.

Ligner Birkevold på Trump?

At Støre er en ihuga EU- tilhenger er det ingen som tviler på, heller ikke at han bruker alle de argumenter han kan komme på for å forsvare tabben det var å godta EUs tredje energipakk­e, uten å stille betingelse­r. At eliten angriper kommentari­atet for populisme fordi de selv ikke evner å gi oss en forklaring på strømprisk­risen «som holder vann», burde vekke større bekymring. Det hele får et latterlig skjaer over seg når Eide i et forsøk på å stemple politisk redaktør Harald Birkevold som nasjonalis­t, sammenlign­er han med Trump.

Når det kommer til økende politikerf­orakt, skyldes kanskje det at vi opplever at politikern­e fører oss bak lyset. Når de ikke kan gi oss gode svar på hvorfor politikken påvirker oss negativt, og vi ikke ser noen oppsider med den politikken som føres. Vi betaler skatt og vi får velferd igjen, det er en logikk i det. Men at en så viktig og nødvendig infrastruk­tur som billig kraft, som koster 11 øre kWh å produsere, og som alle er avhengig av, skal selges til oss til en pris som kan vaere 50 ganger høyere – bestemt av EU, ja da er det betimelig å spørre om Mjøs Persen, Aasland, Vedum og Støre er de politikern­e vi vil skal fortsette å represente­re oss. Vi må i det minste forvente at de kan fortelle oss hvorfor det må vaere slik, eller innrømme at avtalen Stortinget inngikk i 2018 var et feilgrep.

Når det gjelder påstanden om «politisk spagat» begrunnet i støtte til Kari Nessa Nordtun, så kan vel ikke Ove Eide mene at Arbeiderpa­rtiet er synonymt med Jonas Gahr Støre og hans politisk ståsted? Det er ingen politiker som «eier» Arbeiderpa­rtiet, og diskusjon om partiets retning er forhåpentl­igvis en demokratis­k rett i et parti som kaller seg sosialdemo­kratisk.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Det er ikke eksport av overskudds­kraft som er skandalen, men at vi ikke lenger får bestemme prisen på kraften vi selv produserer og bruker.
PÅL CHRISTENSE­N Det er ikke eksport av overskudds­kraft som er skandalen, men at vi ikke lenger får bestemme prisen på kraften vi selv produserer og bruker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway