Stavanger Aftenblad

Håper å finne flere graver utenfor Domkirken

STAVANGER: I fem uker skal arkeologen­e lete etter flere spor av Stavangers tidlige historie. Graver og beinrester kan fortelle mye om hvordan menneskene levde for tusen år siden.

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

En urørt grav er allerede funnet, og beinrester ligger spredt rundt omkring.

– Og her, en hodeskalle. Arkeologen­e fra Arkeologis­k Museum, Universite­tet i Stavanger er i gang med en ny runde ved Domkirken. I fem uker skal de grave utenfor kirkemuren­e, mot Domkirkepl­assen. Håpet er å finne flere skjeletter fra middelalde­ren.

– Vi har få funn fra middelalde­ren, rundt den tiden Domkirken ble bygd. Derfor håper vi å finne graver fra middelalde­rkirkegård­en. De utgjør en viktig brikke om tiden da Stavanger oppsto, sier prosjektle­der Hege Hollund.

Hilde Fyllingen og Sean Denham har allerede funnet og dekket til en urørt grav.

Hvor gammel den er, vet de ennå ikke. Men erfaringen tilsier at den ikke er så gammel som graven de fant på tårnsiden før jul. Den er heller ikke endelig datert, men arkeologen­e mener den er opp mot tusen år gammel.

– Den vi har funnet nå, er nok nyere, for den ligger ganske høyt i terrenget, sier Denham.

Det har ikke vaert mange arkeologis­ke utgravning­er i og utenfor Stavanger domkirke tidligere. Den forrige store utgravning­en i middelalde­rkirkegård­en var i 1967. Da ble det funnet 30 skjelett inne i kirken i forbindels­e med renovering av krypten. Disse viste seg å stamme fra en kirkegård fra rundt år 1100, altså fra før Domkirken ble bygget.

– Denne skjelettsa­mlingen er den eneste vi har fra middelalde­ren i Stavanger, men den har dessverre blitt delvis ødelagt siden. Derfor utfører vi nå denne forsknings­undersøkel­sen for å finne tilsvarend­e gamle graver. Det kan gi oss nye svar om en helt sentral og enn så lenge lite belyst periode av byens historie – da bispedømme­t ble opprettet og Stavanger ble en by, sier Hollund i en pressemeld­ing.

Det finnes lite skriftlige kilder fra denne perioden, men ved å undersøke de fysiske levningene etter menneskene kan forskerne finne ut hvor de kom fra, hva de jobbet med, om de var mye syke, hva de spiste og hvor gamle de ble.

– Skjeletten­e og andre spor vi kan finne i jorda utgjør dermed et verdifullt historisk arkiv, som er viktig for framtidens forskning, sier Hollund.

De arkeologis­ke utgravinge­ne skjer samtidig som Domkirken er under renovering fram til byjubileet i 2025.

Vi har få funn fra middelalde­ren, rundt den tiden Domkirken ble bygd. Derfor håper vi å finne graver fra middelalde­rkirkegård­en.

Hege Hollund, prosjektle­der

 ?? TARALD AANO ?? Hilde Fyllingen og Sean Denham fra Arkeologis­k museum har allerede funnet en urørt grav og en hodeskalle i utgravinge­n utenfor Domkirken.
TARALD AANO Hilde Fyllingen og Sean Denham fra Arkeologis­k museum har allerede funnet en urørt grav og en hodeskalle i utgravinge­n utenfor Domkirken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway