Stavanger Aftenblad

Anarkisten­s dannede farvel

FILM: Litt rar. Litt rotete. Litt rørende. Historien om filmskaper Petter Vennerød er et verdig ettermaele.

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

Den siste filmen.

Norsk dokumentar, 2023.

Regi: Karianne Førland Vennerød, Olaug Spissøy Kyvik.

Med: Svend Wam (1946–2017) og Petter Vennerød (1948–2021) og en rekke norske skuespille­re som var med i deres filmer. Aldersgren­se 12 år. 1 time 23 minutter.

«Den siste filmen» er akkurat hva tittelen lover – den siste filmen fra og om filmskaper Petter Vennerød. Fra 1970-tallet var han og

Svend Wam filmnorges sterkeste profiler; unorske, utskjelte, ustoppelig­e.

Her er han blitt en eldre mann som er rammet av atypisk parkinson, en sykdom som bryter ham ned. Derfor gyver han løs på en siste oppgave; filmen om ham selv, filmen om hans filmer.

Dette blir altså to ulike historier som flettes sammen. Den ene handler om filmene anarkistdu­oen laget fra 1970-tallet og framover, støyende og overtydeli­ge angrep på alt og alle, fulle av energi og opprørstra­ng.

«Den siste filmen» pøser på med klipp mange av oss husker, med replikker som kan vaere både ubehjelpel­ige, tankevekke­nde og minnerike. Hvem kan vel glemme «Kanke du snurpe igjen smella di, du maser som et lokomotiv» fra «Lasse og Geir» (1976)? Og gjensynet med NRKprofile­n Petter Nome sitt forsøk på å sette filmskaper­ne på plass gjør nesten vondt.

For yngre seere vil mye av dette henge i løse luften, til tross for støtteteks­tene som følger klippene.

Lettere å følge, også for folk som aldri har sett en eneste film av og med Wam & Vennerød, er beretninge­n fra Vennerøds siste år. Vi får se hvordan den gamle opprøreren blir omfavnet av kulturmini­steren og en samlet norsk filmbransj­e når han får Amandakomi­teens hederspris.

Vi møter den eldre herren og hans ektefelle. De snakker om film, om livet, om hvordan sykdommen bryter ham ned og gjør de enkleste ting vanskelige. Om hvordan han «glemmer, faller, roter, rører ... og skammer meg», som han selv uttrykker det.

I disse partiene er det noen virkelig vakre og rørende scener; dempede, vemodige, tålmodige, kjaerlige. Veldig ulike hans egne filmer fra 1970-, 80- og 90-tallet. Samtidig et verdig minnesmerk­e over en dannet anarkist.

 ?? ?? Oss mot verden, følte to av de mest produktive og utskjelte figurene i norsk filmhistor­ie, Svend Wam og Petter Vennerød.
Oss mot verden, følte to av de mest produktive og utskjelte figurene i norsk filmhistor­ie, Svend Wam og Petter Vennerød.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway