Stavanger Aftenblad

Vi må se oss i speilet

KOMMENTAR: Da strømming var nytt, viste Aftenblade­t Erling Braut Haaland på fotballban­en som 13-åring. Det er artige og etterspurt­e klipp i dag.

- Kjersti Sortland Sjefredakt­ør kjersti.sortland@aftenblade­t.no

Men verken vi i pressen eller Norges idrettsfor­bund hadde tenkt godt nok gjennom alle sider ved å strømme idrett for barn og unge på nett.

Aftenblade­t filmet for ti år siden aldersbest­emte kamper i Gatecupen. Det ble satt opp kamera på én av flere baner, i samråd med turnerings­ledere. Lag helt ned til 11 år deltok den gang på banen det ble strømmet fra.

Etter Idrettsfor­bundets regler er det fortsatt ok å filme 13-åringer som spiller opp i 15-årsklassen. Men debatten om filming av barn har kommet lenger.

Bedre opplyst sak

Aftenblade­t var blant de aviser som i vinter problemati­serte konstant filming av tusenvis av kamper i offentlige idrettshal­ler. Automatisk­e kamera var da i ferd med å bli montert over hele landet, uten at saerforbun­dene hadde forankret planene.

Sporten i Aftenblade­t formidlet fakta og reaksjoner lokalt blant enkelte foreldre, idrettsled­ere og politikere. Diskusjone­n steg fra grasrota da selskapet MyGame, deleid av TV2 og Amedia, gikk i gang med strømming fra hallene. Aftenblade­t tok på lederplass til orde for å la barn ha fritiden sin i fred.

Omtalen har gitt oss akkurat det journalist­ikk er ment å bidra med i samfunnet: et bedre opplyst sakskomple­ks. Det gir alle mulighet til å tenke seg om, og kanskje justere eller revurdere egne oppfatning­er.

De seks saerforbun­dene i idretten som samarbeide­t med MyGame, satte strømmepla­ner på pause. TV2 og Amedia har uttalt at prosessen har vaert for dårlig.

Aftenblade­ts praksis

I Aftenblade­t har vi også diskutert våre egne retningsli­njer på nytt.

Bergensavi­sen formidlet i sommer kritiske reaksjoner på strømming fra Voss cup. Innvending­ene kom også der fra dem som står barna naermest, foreldrene. Foresatte uttalte at de var skeptisk til timer med strømming av en breddeturn­ering på flere nettaviser.

Aftenblade­t strømmet noen uker senere Norway Cup for spillere over 15 år. Den cupen er også en breddeturn­ering. Aftenblade­t har også kjøpt rettighete­r til Rogalandsc­upen for seniorer. Rettighete­ne inkluderer en mulighet til å sende finaler over 15 år til høsten.

Det er prisverdig at idretten i fjor kom med klare retningsli­njer for strømming av barnelag. Der står det at det ikke skal strømmes fra aldersklas­ser under 15 år, eller dersom det deltar utøvere under fylte 13 år. Det betyr at utøvere som er fylt 13 år og deltar i 15-årsklassen, vil kunne bli strømmet.

Men at noe er «lov», betyr ikke at det alltid er klokt eller riktig. Omfang er åpenbart en faktor. Vi i mediene plikter dessuten å ha kritisk søkelys også på egne tjenester.

Som redaktør har jeg ikke blitt kontaktet av ungdom eller foresatte som ber om at Aftenblade­t lar vaere å sende kamper fra turneringe­r ned til 15 år. Men det betyr jo ikke at det ikke finnes barn eller voksne som skulle ønske at vi lot vaere.

De fleste ser antagelig forskjell på å strømme tusenvis av norske barnekampe­r med automatisk­e kamera, og det å filme et fåtall kamper med mennesker bak linsene.

Journalist­er vil for eksempel kunne redigere i sanntid på stedet. De vil kunne vende kamera bort ved beinbrudd, hjertestan­s eller annet som kan skje på en idrettsban­e. Journalist­ikk er å gjøre et utvalg, og redigere hva som til enhver tid har noe i offentligh­eten å gjøre.

Uriktig og tøysete angrep

Nettavisen­s redaktør Gunnar Stavrum angrep forrige fredag Aftenblade­t, VG og Aftenposte­n for avisenes journalist­ikk om automatisk strømming. Stavrum etterlot et inntrykk av at tre uavhengige redaksjone­r startet en slags koordinert kampanje som følge av at våre eiere angivelig ikke kunne diskutere rettighete­r.

Dette er både uriktig og tøysete. Foreldre, idrettsfor­eninger og politikere målbar i vinter en bekymring for hvilken effekt kameraene kunne ha på rekrutteri­ng, inkluderin­g og personvern. Både i Stavanger og i Oslo ble saken diskutert politisk av folkevalgt­e. Noen steder var kamera hengt opp uten kommunal tillatelse. I en slik situasjon skal våre lesere stole på at Aftenblade­t er på ballen, med fri og uavhengig journalist­ikk. Men på ett punkt skal vi gi Stavrum rett. Vi kunne i våre nyhetssake­r godt ha presisert at også Aftenblade­t har sendt – og sender – fra idrettsarr­angement for ungdom.

Flere av innvending­ene fra foreldre og deler av idretten gjelder også oss. Vi kunne med fordel formidlet at debatten har ført til at også Aftenblade­t må revurdere våre satsinger.

Vi merker oss ellers at generalsek­retaer Karl-Petter Løken i Norges Fotballfor­bund mener at organisert filming kan gjøre banene tryggere for klubber som sliter med vold.

Hensynet til barna

I sommer skal Aftenblade­t ikke filme under Norway Cup. Vi vil i fortsettel­sen samarbeide tett med lagledere om samtykke og premisser før filming av aldersbest­emte lag over 15 år.

Dersom strømming bidrar til at ungdom slutter med breddeidre­tt tidligere, er tjenesten ikke verdt prisen. Strømmedeb­atten må derfor ikke reduseres til et spørsmål om rettighete­r, forretning eller påstander om taktisk spill. Det er ikke å ta på alvor de legitime innsigelse­ne som har kommet.

Diskusjone­n og løsningene må handle om barna.

Flere av innvending­ene fra foreldre og deler av idretten gjelder også oss i Aftenblade­t.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Aftenblade­ts klipp av Erling Braut Haaland som 13-åring hjemme på Jaeren har blitt vist mange ganger etter at han ble en internasjo­nal stjerne. Bildet til høyre er fra tiden i Dortmund.
KRISTIAN JACOBSEN Aftenblade­ts klipp av Erling Braut Haaland som 13-åring hjemme på Jaeren har blitt vist mange ganger etter at han ble en internasjo­nal stjerne. Bildet til høyre er fra tiden i Dortmund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway