Stavanger Aftenblad

Noen har snakka sammen

KOMMENTAR: Hadia Tajik er klar for topppoliti­sk comeback. For noen har snakka sammen. Mens andre er skeptiske. Det er duket for flere intriger.

- Harald Birkevold Politisk redaktør harald.birkevold@aftenblade­t.no

Lederen i Rogaland Arbeiderpa­rti, Frode Fjeldsbø, hadde kanskje tatt litt mye tran? For onsdag morgen kunne han, tilsynelat­ende gledestrål­ende, fortelle til VG at et samlet Ap i Rogaland står bak lanseringe­n av Hadia Tajik som nestleder i partiet. Det er med respekt å melde rett og slett ikke sant.

Det er under ett år siden Tajik trakk seg som nestleder i Ap. Og før det trakk hun seg som statsråd, etter at det hadde blitt stilt spørsmål om hennes bruk av ordningen med pendlerbol­ig. Tajik har beklaget og ryddet opp, og det har etter hvert kommet fram at hun ikke har gjort noe ulovlig.

Tidlig eller seint?

Hadia Tajik er en av Arbeiderpa­rtiets dyktigste politikere. Hun er smart, debattster­k og handlekraf­tig. Og hun liker og behersker det politiske maktspille­t. Egenskaper hun deler med ham hun røk grundig uklar med da de begge var nestledere i Ap, Trond Giske fra Nidaros giskedømme.

Er det for tidlig av Tajik å relansere seg som nestleder i Ap nå? Vel, på et eller annet tidspunkt vil det også kunne vaere for seint. Det gjelder å treffe planken, som det heter. Og kanskje har Tajik en følelse av at det er nå eller aldri.

Det er krise!

For Ap er i dyp krise. Meningsmål­ingene er elendige.

Det tar på å lede en mindretall­sregjering sammen med et parti som egentlig er imot det meste av det Ap-ledelsen er for. Det fremste eksempelet på det er selvsagt EU-spørsmålet. Tonje Brenna har allerede blitt kronet til nestlederv­ervet av AUF, og hun er populaer og ikke kontrovers­iell.

Som politisk kommentato­r i NRK, Tone Sofie Aglen sier: «Selv om dette i liten grad er kommuniser­t utad, snakker mange om at det er så godt som avgjort at Tonje Brenna blir ny nestleder.»

Folkedomst­olen

Hadia Tajik ønsker å utfordre den forestilli­ngen. Men til forskjell fra Brenna er hun fortsatt kontrovers­iell.

Det merker vi i Aftenblade­t også. For det er dessverre sånn at kommentarf­eltene våre flommer over av usaklige personangr­ep på Tajik. Mange av en slik karakter at de må slettes. Denne «folkedomst­olen» hun er utsatt for etter pendlersak­en er ofte helt på viddene usaklig, men den finnes.

Og internt i partiet er det heller ikke idyll. Selv i gode tider er Ap ingen søndagssko­le. I krisetider, som nå, kan det bli direkte grisete.

Sentrum/periferi

I Rogaland er det åpen misnøye i Ap’s lokallag i Stavanger og Sandnes, som synes de to store byene i sør har fått for mye motstand og for liten uttelling i ymse nominasjon­sprosesser. Nå peker mange på Kari Nessa Nordtun. De vil ha Stavangers populaere ordfører inn i sentralsty­ret i Ap, den innerste kretsen i partiet.

Nessa Nordtun har hatt en bratt stigende kurs i partiet. Som leder av energiutva­lget har hun fått en nasjonal talerstol, hun har (først høylytt, seinere mer forsiktig) utfordret partiets dypt upopulaere energipoli­tikk, og hun har til og med fått applaus i giskedømme­t.

Motvillig maktpoliti­ker

Nessa Nordtun er en motvillig maktpoliti­ker. Hun liker ikke maktspille­t og intrigene. Men hun liker lagspill og kan samle folk rundt seg. Egenskaper mange mener at Tajik har mindre av. Og Nessa Nordtun bor faktisk i Rogaland. Det gjør ikke Tajik.

Det er ingenting i veien for at Rogaland Ap kan spille inn flere navn til nominasjon­skomiteen til sentralsty­ret. En komité som ledes av LO-sjef Peggy Hessen Følsvik, som for under ett år siden var svaert tydelig i sin kritikk av Tajiks pendlersak.

Trusselen Kari?

Vil en Kari Nessa Nordtun på lista oppfattes som en trussel av Hadia Tajik og hennes støttespil­lere? Ja, trolig er det slik. Men er det en god nok grunn? Bør ikke Rogaland, som i dag mangler representa­sjon i sentralsty­ret, sørge for å ha en plan B dersom det viser seg at Tajik ikke har tilstrekke­lig støtte?

Jo, mener jeg. Det er risikabelt å satse alt på ett kort. For Ap i Rogaland trenger en inngang til partiets øverste nivåer. Mangelen på statsråder fra Rogaland er jo en gjenganger i det lokale hylekorets repertoar. Men kanskje er det minst like viktig å vaere der politikken lages?

Rogalands problemer

Gudene vet at det er nok av regionale problemer som Rogaland med rette føler at Oslo ikke tar hensyn til. Et halvferdig sykehus i akutte pengeprobl­emer. Olje- og gasselskap­er som ser med uro på uforutsigb­are politiske vendinger. Enorm kraftprodu­ksjon, men landets høyeste strømprise­r. Nei i neven til legeutdann­ing på UiS. Og. Så. Videre.

Rogaland trenger en ambassadør i Ap-ledelsen, og da snakker jeg ikke om en og annen statssekre­taer.

Noen har snakka sammen

Altså står det en del på spill her. Og det kan vise seg å vaere en uforsvarli­g høy risiko å ta å satse alt på ett kort. For hvis det trengs en enstemmig innstillin­g på Hadia Tajik for at hun skal vaere en reell kandidat som nestleder, er det mange som mener at det er mye sikrere å satse på å få Kari Nessa Nordtun inn i sentralsty­ret.

Lanseringe­n av Tajik, som tok mange i partilagen­e fullstendi­g på senga, baerer et tydelig preg av at «noen har snakket sammen». Klart de har det. Men andre er ganske lei av at det er sånn ting ordnes. Og derfor er denne saken langt fra avgjort.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Statsminis­ter Jonas Gahr Støre, Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun og stortingsr­epresentan­t Hadia Tajik. Alle fra Ap.
JON INGEMUNDSE­N Statsminis­ter Jonas Gahr Støre, Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun og stortingsr­epresentan­t Hadia Tajik. Alle fra Ap.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway