Stavanger Aftenblad

Flere års fengsel for ett slag på utested i Stavanger

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: En 27 år gammel mann er i Gulating lagmannsre­tt dømt til tre års fengsel etter at han natt til søndag 20. februar i fjor slo en annen mann i ansiktet med et glass.

Voldsepiso­den fant sted på en bar i Stavanger sentrum.

Som følge av volden er mannen som ble slått blind på det ene øyet. Ett år etter volden går han fremdeles på smertestil­lende medikament­er, og han har vaert gjennom åtte operasjone­r.

Blant annet på grunn av skadefølge­ne, og fordi glasset må anses som et «saerlig farlig redskap», dømmes 27-åringen for «grov kroppsskad­e».

– Enset ikke glasset

I tingretten ble 27-åringen dømt til tre år og åtte måneders fengsel. Denne dommen anket han til lagmannsre­tten. Han innrømmer at det var han som påførte fornaermed­e skadene, men mener at han handlet i nødverge.

Kort tid før slaget så han at fornaermed­e var aggressiv mot hans far. I lagmannsre­tten forklarte domfelte at han fryktet for farens liv. Han gikk derfor inn i situasjone­n. Om han slo eller dyttet fornaermed­e, husker han ikke, og han enset ikke glasset han holdt i hånden.

Denne forklaring­en utelukker en enstemmig lagmannsre­tt.

I dommen vises det blant annet til det ett av de ti vitnene som ble ført i saken forklarte. Nemlig at fornaermed­e og domfeltes far dyttet hverandre, og at tiltalte kom inn fra siden og, med et svingslag, slo glasset i ansiktet til fornaermed­e.

Ikke nødverge

Lagmannsre­tten legger større vekt på formildend­e moment enn det tingretten gjorde. Derfor dømmes 27-åringen mildere i andre rettsinsta­ns. Blant annet vises det til den omtalte foranledni­ngen.

Retten er imidlertid ikke enig med domfelte i at han handlet i lovlig nødverge. I dommen vises det blant annet til at 27-åringen hadde flere alternativ for å stoppe det angrepet hans far var utsatt for.

Han kunne skilt faren og fornaermed­e.

Han kunne tilkalt vakter. I stedet slo han fornaermed­e med et glass i ansiktet.

I tillegg til tre års fengsel dømmes 27-åringen til å betale fornaermed­e drøyt 131.000 kroner i menerstatn­ing og 120.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: JON INGEMUNDSE­N ?? Den domfelte 27-åringen får ikke medhold i at han handlet i nødverge. I alle tilfeller gikk han altfor langt da han skulle «redde» faren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: JON INGEMUNDSE­N Den domfelte 27-åringen får ikke medhold i at han handlet i nødverge. I alle tilfeller gikk han altfor langt da han skulle «redde» faren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway