Stavanger Aftenblad

Supperåd med StjErna

KOMMENTAR: Høyre kan ikke leve med at kreti-og-pleti styrer på Nord-Jaeren. Derfor må Erna Solberg spise tapas, besøke Brustadbua og se på e-sport.

- Leif Tore Lindø Kommentato­r leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

«Tapas med Erna og Sissel» på Ostehuset Øst viste seg å vaere omtrent det hvitvinsst­evnet for den øvre middelklas­sen man kunne mistenke det ville bli. Ingenting galt med det, selv om tapasen viste seg å vaere gulrotsupp­e. Der har du ulempen med gratisarra­ngementer. Man kan liksom ikke kreve pengene tilbake.

Uansett, Erna Solberg, Høyre-lederen og «vår framtidige statsminis­ter – applaus!» er i byen. Det åpne møtet var en del av et fullstappa program. På halvannet drøyt døgn fikk StjErna (utrolig godt ordspill) kikket innom Stavanger Oilers og et ukrainsk hockeylag, Høyres Hus i Stavanger, Rogaland Unge Høyres onsdagsklu­bb, spist tapas på Ostehuset, oppdaget at tapasen var suppe, besøkt utestedet Stavanger Camping, minigolftu­rnering på nettverksa­rrangement i regi av Utopia-festivalen, et frokostmøt­e, besøk på Viste Strandhote­ll, Lura Turistheim, e-sport-senteret på Kvadrat, Universite­tet i Stavanger, årsmøtet til Politiets Fellesforb­und og Brustadbua på Tjensvoll.

Holy-moly for et opplegg!

Spørsmålet er jo hva hun vil her, og hvorfor Høyrefolk trygler om et besøk? Man vil jo nødig ha bergensere rekende rundt her på kveldstid med mindre de går tapende ut av en fotballkam­p, slik de jo har for vane å gjøre.

Vel, Erna Solberg er populaer. På tross av dette fikk Høyre bare ordfører i 35 kommuner i Norge etter sist lokalvalg.

Det holder ikke. Kjerringen­e må snus, saerlig mellom Bergen og Kristiansa­nd, der blant annet Stavanger og Sandnes har en tendens til å befinne seg.

Skape, skape, skape

For noen velgere er Erna Solberg like viktig som de lokale politikern­e. Kanskje viktigere. Det vil Høyre utnytte. I den indremedis­inske debatten mellom Solberg, Sissel Knutsen Hegdal og Ostehusets egen Hanne N. Berentzen (også styreleder i Naeringsfo­reningen) kom det noen virkelige bomber. Høyre er for en bedre skole, en bedre eldreomsor­g og et generelt bedre samfunn. Hvem skulle tro.

Ok, det vil alle, men hvordan?

Skape for å dele, var kveldens bordvers. Jobbe, skatte, fordele. Mens Høyre-troppene slurpet tapassuppe, snakket de om å skape. Hvordan tjener vi pengene vi senere skal fordele. Utgifter skal vi alltids klare å finne. Erna Solberg og hennes lokalstasj­oner skal snakke om å skape. Naeringsli­v, rammebetin­gelser, naeringsli­v, ordninger, naeringsli­v. Det var kveldens hovedrett.

Greit nok, for dette er favorittpa­teen til Høyre. Men hvorfor skal Erna Solberg frese rundt i fire kommuner og si dette? Hun gjør det litt for å kaste glans og oppildne sine egne, men også fordi det er viktig for henne å vinne tilbake byene før hun – eventuelt – blir statsminis­ter. Hun var inne på det selv da hun sa at mye av politikken skapes rundt byene, og mye av politikken utføres rundt byene.

Derfor må man vinne byene.

Eden mad?

Kenny Rettore, ordførerka­ndidat i Sandnes, skal prøve å spalte Ap/Frp-atomet i Sandnes. Sissel Knutsen Hegdal skal sørge for at hun flytter inn i et nyoppusset ordførerko­ntor i Stavanger, ikke Kari Nessa Nordtun og hennes bomrødtsos­ialistiske miljøbonde­bande. Kanskje kan man sope med seg fylket og Sola og litt annet i samme slengen.

Både Rettore og Knutsen Hegdal har – akkurat nå – fantastisk­e målinger. De dunker opp mot 30–35–40 prosent. «Dette er et av stedene det går absolutt best for oss», sa Solberg. Nisj? De er godt hjulpet av høye strømregni­nger, spinndyre fiskekaker, renter på vei opp og noen ulmebranne­r hos motstander­ne.

Så hva med valget i høst? Eden mad?

Nja, nei, da hadde neppe StjErna (graela fiffigt ordspill, sant?) blitt pisket rundt i fylket for å se på e-sport og Lura Turistheim og Brustadbua. Høyre kan ikke ta sjansen på å sitte rolig i båten og satse på evig medvind. De må vise hvem de er. Skal vi tro suppetapas­stevnet onsdag kveld, skal de vaere partiet som skaper.

Før forrige lokalvalg sa Solberg til NRK at Høyres mål var å vinne storbyene og at 50 prosent av Norges befolkning skulle bo i en Høyre-styrt kommune. Vel, sånn gikk det ikke.

Målet i år er å doble antallet ordførere, fra puslete 35 til mer robuste 70, sånn av vi kan skape mer.

Nja, ikke nødvendigv­is

To av de byene Høyre veldig, veldig gjerne vil ha tilbake er Stavanger og Sandnes. Begge har vaert, i alle fall i nyere tid, bastioner for Høyre. Bastioner fungerer sånn at du har dem helt til du ikke har dem. Da må du vinne dem tilbake. Man skulle kanskje tro da, at Erna Solberg kom til Rogaland og ropte «alt dere sier er rett, enig i alt!».

Men hun gjorde ikke bare det. Våre lokale folk fikk litt god, gammaldags motstand av sin ledestjErn­a (ordspillet fungerer nesten der og!). Atomkraftv­erk til alle? Erna: Tja, vil du ha det i din hage? Skulle vi begynt med en vindmølle?. Skrot foretaksmo­dellen til sykehusene! Erna: Tja, den har ofte fungert greit i normale tider. Gi Universite­tet i Stavanger ALT! Erna: Nja, kanskje ikke alt, og kanskje ikke alt på en gang. Å snakke folk etter munnen er liksom ikke hennes greie.

«De lange linjene», sa hun gjentatte ganger. Gode, forutsigba­re løsninger. Skape. Traust, men framført med et smil, i en jovial tone, med ektefølt applaus fra hele suppekjøkk­enet. Litt som om Jesus hadde kommet innom på en snarvisitt på Ebeneser på Ganddal.

Så var det selfier og slurping av hvitvinsre­ster. Det kommer flere anledninge­r, for StjErna Solberg (slitent nå, ordspillet) kan fort bli tittgjengd­e på våre kanter.

Byer skal vinnes. Jeg orker ikke ordspillet en gang til, men det hjelper å ha ei stjerna på laget.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Høyre arrangerte et slags åpent menighetsm­øte onsdag kveld. Andakten var ved Erna Solberg, en populaer predikant i miljøet. Nattverden var inkludert. Til høyre Sissel Knutsen Hegdal.
PÅL CHRISTENSE­N Høyre arrangerte et slags åpent menighetsm­øte onsdag kveld. Andakten var ved Erna Solberg, en populaer predikant i miljøet. Nattverden var inkludert. Til høyre Sissel Knutsen Hegdal.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway