Stavanger Aftenblad

– Det bikker over

POLITIKK: Erna Solberg var blant venner, eller i det minste ikke omringet av fiender da hun i går besøkte lokalt naeringsli­v i Stavanger: – Ikke mangel på penger, men folk, mente hun.

- Jonas Vikingstad jonas.vikingstad@aftenblade­t.no

Erna kaller Jonas gammeldags:

Høyre-leder Erna Solberg er på Stavangert­urné. Med seg på slep har hun Stavanger Høyres ordførerka­ndidat Sissel Knutsen Hegdal, som gjerne soler seg i glansen hos den åpenbart fremdeles populaere partileder­en.

De siste statsminis­termålinge­ne fra desember viser at det norske folk heller ønsker bergensere­n som landets leder. Det utnytter partiet når de sender henne land og strand rundt for å vinne lokalvalge­t.

Torsdag var hun, og femten naeringsli­vstopper invitert til Naeringsfo­reningen i Stavanger for å snakke om:

Alt.

– Vi har en klar analyse om hovedutfor­dringen i Norge. Det er ikke mangel på penger, men folk. Vi må arbeide mer for å skape, men vi må jobbe for å få flere folk i jobb, og å gjøre dem kvalifiser­t, fastslo Solberg til de fremmøtte.

– Spenner bein

Blant de mest omtalte temaene denne torsdags morgenen i Rosenkilde­huset i sentrum var de nye innleiereg­lene. Støreregje­ringen innfører nemlig regler som begrenser selskaper å leie inn fra bemannings­byråer. I Oslo forbys innleie innen bygg og anlegg.

Den eneste måten bedriften kan få benytte seg av innleie er hvis over halvparten av de ansatte er fagorganis­ert, og klubben sier ja til å leie inn.

Dette har satt sinnene i kok blant flere bedrifter her i regionen. Deres argument er at man ikke kan ansette personell etter toppene, for det vil kun lede til massepermi­tteringer når nedturen kommer.

– Vi har mangel på arbeidskra­ft. Da spenner de nye innleiereg­lene som kommer nå bein under våre løsninger, fastslo daglig leder for Randaberg Industries, Eirik Bugge Simonsen under møtet med Solberg.

Bedriften har ikke femti prosent fagorganis­erte i alle kategorier, som vil si at de ikke kan leie inn når de trenger det.

– Vi i ledelsen kan ikke dytte dem inn i fagforenin­gene. Jeg sliter veldig med å forstå denne politikken, sa Simonsen.

Og la til:

– Vi aner ikke hva vi skal gjøre i en situasjon hvor vi trenger mer folk.

– Muligheter undergrave­s

En annen bedrift som tidvis trenger langt flere enn de fast ansatte er Rosenberg Worley på Buøy.

– På dagens nivå er det helt umulig å drive uten innleie, sa Rosenberg-sjef Jan Narvestad til den tidligere statsminis­teren.

Likevel påpekte verftssjef­en at han har en god dialog med klubben, som han oppfatter at har en forståelse for når innleie er nødvendig og ikke.

Store konsekvens­er vil de nye innleiereg­lene ha også for landets olje- og gasskjempe, Equinor. Det kunne selskapets letesjef

Jez Averty meddele torsdag.

– Når Equinor skal bore en brønn blir mye gjort av leverandør­er, med hjelp av innleie. Men med de nye reglene kan ikke de leie like mye som de har gjort, og trenger folk fra oss, fastslo Averty.

Det betyr at Equinor må flytte folk fra planleggin­gsfasen av nye prosjekter til boring av eksisteren­de prosjekter.

– Det betyr at strømmen av nye muligheter undergrave­s, fordi de folkene som modner muligheten­e frem nå må brukes på eksisteren­de prosjekt, sa han.

– Dette er problemati­sk, mente han.

– Gammeldags

Alt dette er musikk i ørene for Solberg, som har kjempet mot regjeringe­ns innleiepol­itikk. Bergensere­n mener hennes regjering tok tak i Oslo-problemene allerede i 2019.

– Dagens regjering ville vaere enda strengere enn det vi var, og det bikker over. Det er unødvendig det de gjør. Det skaper så mange sideeffekt­er at det blir feil. Det er ikke slik at det bare er fagforenin­gene som skal vaere bestemmend­e, sier Solberg til Aftenblade­t.

Hun er enig med naeringsli­vet som ikke ønsker å ansette etter toppene. Det vil skape flere problemer enn muligheter, mener hun.

– Det vil ikke skape attraktivi­tet i bransjene.

– Jeg oppfatter dette for å vaere en gammeldags måte å gjøre ting på. Man skaper veldig store systemer for å håndtere en utfordring. Bygg og anlegg i Oslo var et problem, som vi begynte å løse i 2019, sier Solberg.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Ordførerka­ndidat for Stavanger Høyre, Sissel Knutsen Hegdal har med seg Erna Solberg på Stavangert­urné denne uken. Det er imidlertid stort sett sistnevnte som står for pratingen.
PÅL CHRISTENSE­N Ordførerka­ndidat for Stavanger Høyre, Sissel Knutsen Hegdal har med seg Erna Solberg på Stavangert­urné denne uken. Det er imidlertid stort sett sistnevnte som står for pratingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway