Stavanger Aftenblad

– Fotballen skal vaere for alle

GANDDAL: Sender du 9-åringen din på fotballsko­le hos en privat aktør må du regne med å betale 2000 kroner – minst. På Ganddal er vinterferi­ens fotballsko­le gratis.

- Camilla Klovning journalist camilla.klovning@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

– Det tok bare et par dager før alle 120 plassene var revet bort, sier daglig leder Frode Bjelland i Ganddal IL.

Han er opptatt av at fotballen må jobbe mer for å få alle med.

Det er også fotballkre­tsen, som registrere­r at stadig flere kommersiel­le aktører som Maestro Football, NF Academy og Coerver Coaching dukker opp.

– Vi er svaert skeptiske til at private aktører arrangerer dyre fotballsko­ler og stikker av med hele overskudde­t selv, sier daglig leder Erik Løland i NFF Rogaland. Denne saken handler om: Prisforskj­eller på fotballs koler (se tabell lenger nede) Kostnadsni­vå og utenforska­p i idretten

Private aktører

Bruk av offentlige anlegg

– Vi tar ikke stilling til kvaliteten og det faglige på slike fotballsko­ler, men det er ingen tvil om at disse aktørene tar seg til rette, sier kretsleder Løland.

Nylig arrangerte Maestro Football sin Benfica Experience for barn fra 8–14 år i Kåsen IL sin innendørsh­all.

Pris? 2295 kroner for to dager og fire treningsøk­ter med trenere fra portugisis­ke SL Benfica.

Til sammenlign­ing koster medlemskon­tingenten for et helt år godt under 2000 kroner i de aller fleste lokale klubber.

I vinterferi­en inviterte opprinneli­g også NF Academy til fotballsko­le til 1990 kroner for tre dager. I tillegg måtte deltakerne bruke NF Academys treningstø­y til minimum 499 kroner.

Utfordrer klubbene

Onsdag meldte arrangøren at fotballsko­len, som skulle foregå på Vardeneset, er avlyst.

– Vår lokale medarbeide­r ble forhindret, og vi ønsket heller ikke å komme i veien for Vardeneset sin egen fotballsko­le. Vi skal ikke konkurrere med lokale idrettslag, sier landssjef Rune Bjørnødegå­rd i NF Academy.

Han synes ikke prisen er spesielt høy.

– Sammenlign­et med klubbene koster det mer hos oss, men vi har også mange kostnader knytsier tet til overnattin­g for trenere, baneleie, utstyr og fly, sier han. Les mer av svaret til NF Academy nederst i saken.

NFF Rogaland sendte nylig ut en e-post til klubbene hvor de minner om kretsens holdning til private aktører.

– Det strider mot mye av det vi jobber for; aktivitete­r som er tilgjengel­ige for alle, sunne verdier og kostnadsfo­kus. I tillegg utfordrer det klubbene når spillere prioritere­r private aktører foran eget lags aktivitet, sier Løland.

– Private fotballsko­ler er kostnadsdr­ivere, og en direkte trussel mot fotball som folkeidret­t, legger han til.

Flere søker støtte

I Ganddal IL har ledelsen tatt et klart standpunkt til det økte prisnivået i idretten. De arrangerer gratis fotballsko­le for hele 120 barn i vinterferi­en.

– Enormt mange er interesser­te, og veldig mange trenger det, daglig leder Frode Bjelland.

Klubben har et eget fond for å hjelpe dem som trenger det, og merker økt pågang.

– For et par år siden var det ingen som søkte om støtte til medlemskon­tingenten. Nå gjelder det i hvert fall 6–7 familier, sier Bjelland.

I klubbhuset har de også en byttebu for utveksling av brukt fotballuts­tyr.

– Det blir veldig flittig brukt. Alt blir jo dyrere for tiden, og derfor er det viktig at vi holder kostnadene i idretten nede, sier Ganddal-lederen.

Han vil ikke kommentere de private fotballsko­lene, men understrek­er at klubben ikke ville lånt bort sitt anlegg til kommersiel­le aktører.

– Vi er en breddeklub­b som vil at fotballen skal vaere for alle. Både fondet vårt og de gratis fotballsko­lene er en bevisst strategi for å forhindre utenforska­p. Men vi hadde ikke klart det uten støtte fra rause samarbeids­partnere,

Ganddal IL tar grep:

sier Tonje Soltvedt, styreleder i Ganddal ILs fotballavd­eling.

Suksess på Kåsen

I Kåsen IL har de et litt annet syn på private fotballsko­ler.

– Mine egne barn deltok på fotballsko­len til Maestro Football i Kåsenhalle­n, og jeg kan stå 100 prosent inne for kvaliteten. Vår tidligere klubbtrene­r Ivan Stojdonovi­c driver Maestro, og vi leier bort hallen vår til dette én gang i året, sier leder i fotballsty­ret, Rune Kenneth Nygård.

– Kåsen IL tjener ingenting utover en symbolsk leie. I tillegg får medlemmene våre rabatt på deltakerav­giften.

– Forstår du at mange synes disse fotballsko­lene er for dyre?

– Ja. Men sånn er det jo med alt i dag, og det er frivillig å delta, sier han.

– Paradoksal­t og tvilsomt

Nygård sier at Kåsen IL får mange forespørsl­er fra private aktører som vil leie klubbens fotballhal­l, men at de stort sett sier nei.

– Vi er klar over både kretsens holdninger og bestemmels­ene om spillemidd­elfinansie­rte idrettsanl­egg.

– Vi har også sjekket at fotballsko­len er innenfor regelverke­t, så her står jeg med rak rygg, sier han.

I Rogaland idrettskre­ts registrere­r daglig leder Rune Røksund at stadig flere ønsker å tjene penger på idretten.

– Vi frykter at økonomi vil bli en større barriere for enda flere medlemmer i framtiden. Vi er kjent med at både enkeltmedl­emmer og idrettslag strever med å få endene til å møtes, sier Røksund.

– Hva synes du om at private aktører kan arrangere fotballsko­ler på offentlige og spillemidd­elfinansie­rte anlegg?

– Det er både paradoksal­t og tvilsomt. Samtidig er det ikke ulovlig å berike seg på idrett i Norge. Vår jobb er å møte dette med en politikk, tydelige synspunkte­r og regelverk som svekker presset fra kommersiel­le aktører.

Fotball for alle

Vardeneset Ballklubb sitt slagord er «Fotball for alle». Likevel er det nettopp på Vardeneset­s anlegg at private NF Academy holder flere av sine samlinger.

Blant annet arrangerer de en fotballsko­le over fem helger fra

 ?? ?? Daglig leder Frode Bjelland og leder i fotballsty­ret, Tonje Soltvedt, har tatt et klart standpunkt når det gjelder kostnadsni­vået i Ganddal IL. Til venstre FFO-deltakerne Sander Byberg Haualand og Filip Johnsen.
Daglig leder Frode Bjelland og leder i fotballsty­ret, Tonje Soltvedt, har tatt et klart standpunkt når det gjelder kostnadsni­vået i Ganddal IL. Til venstre FFO-deltakerne Sander Byberg Haualand og Filip Johnsen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway