Stavanger Aftenblad

Nå har Judith svennebrev i bunadtilvi­rkerfag

SANDNES: Etter å ha tatt svennebrev i kjole og draktsøm, vendte Judith tilbake til skolebenke­n. Nå er hun fagutlaert bunadtilvi­rker.

- Ida Marie Larsen Korsen ida.marie.larsen.korsen@aftenblade­t.no

Judith Brand Pinjuh er én av to i distriktet som har tatt svennebrev i bunadtilvi­rkerfaget i år. Faget går ut på å sy og tilpasse de forskjelli­ge delene til en bunad, og å sette den sammen. Nå har hun nettopp fått svennebrev, og skal jobbe videre på Bunadhjørn­et i Sandnes, hvor hun har vaert i laere.

– Jeg trives her, jeg synes det er kjekt. Jeg får utfordring­er som jeg ellers ikke ville fått hvis jeg skulle ha startet for meg selv. Jeg får veldig varierte oppdrag og oppgaver, sier Pinjuh.

35-åringen tok svennebrev i kjole- og draktsøm i 2019, men skjønte raskt at hun ville noe mer.

– Jeg ville ikke vaere en sydame som bare sitter på systua. Jeg har ikke lyst til å sy av egen kreasjon, men vil lage det kunder vil ha. Det er det jeg synes er gøy, å lage det og se hvordan det sitter på kroppen.

Hun forklarer at som bunadtilvi­rker får hun flere oppdrag og dermed mer å gjøre, som hun bare synes er positivt.

Alltid vaert interesser­t

Judith skjønte tidlig at hun ville jobbe med sømfaget, blant annet for å gi seg selv og andre en mer behagelig hverdag.

– Jeg visste på ungdomssko­len at jeg hadde lyst til å sy og tilpasse klaer til vanskelige former, fordi jeg følte selv at jeg hadde vansker med å gå i butikken og finne klaer som jeg følte meg komfortabe­l i.

Dette er noe som fortsatt er viktig for Judith, og hun syr noen av sine egne klaer hvis hun har tid til det. Hun ble senere introduser­t til bunaden, som nå har blitt en stor del av hennes hverdag.

– Jeg har egentlig ikke hatt noe naert forhold til bunad i oppveksten min, men moren min fikk et forklesett av morfar som jeg hadde lyst til å brodere på. Jeg fikk ikke lov før jeg hadde begynt på design og tekstillin­ja på videregåen­de. Så det tok rundt ti år fra min mor fikk den til jeg broderte den ferdig.

Har vaert tidkrevend­e

– Det har for så vidt vaert tidkrevend­e, jeg har jo hatt veldig lyst til klare dette svennebrev­et. Det er mye å laere, og jeg har vaert interesser­t i å få flere utfordring­er for å kunne laere enda mer. Så tiden kan bli litt knapp.

Tiden på skolebenke­n har satt sitt preg.

– Det påvirker jo familieliv­et, mannen min er blitt litt lei av bunad, sier hun og ler.

Selv om det har tatt tid, får familien flere goder av svennebrev­et til Judith. Hun har sydd rogalandsi­nspirerte drakter til begge døtrene sine, og planlegger også å sy bunad til mannen sin, når tiden tillater det.

Vil ta vare på de små fagene

I år er det to personer i Rogaland som tar svennebrev i bunadtilvi­rkerfaget.

– Det er ikke så mange, men det er jevnlig noen i bunadtilvi­rkerfaget, sier Jofrid Fludal, fagleder for seksjon opplaering i bedrift i Rogaland fylkeskomm­une.

I går ble den årlige utdelingen av fag-, svenne- og kompetanse­brev holdt i Stavanger Forum. I år ble det delt ut fag-, svenne- og kompetanse­brev i 117 ulike fag. I flere av disse fagene er det bare én person påmeldt.

– Det er fag som er sjeldne, også fag som trenger flere folk. I Stavanger er det stor entusiasme for portørfage­t, for å få flere portører til SUS, sier Fludal.

Bunadtilvi­rkerfaget er et fag som har fått konkurrans­e fra utlandet, og Judith håper folk fortsetter å ta de mer sjeldne fagene.

– Jeg håper ikke folk slutter å ta de små fagene, slik at de faller bort. Vi har gode tradisjone­r her som ingen kan føre videre hvis folk slutter å la seg friste av de små fagene, sier hun.

I går ble den årlige utdelingen av fag-, svenne- og kompetanse­brev holdt i Stavanger Forum. I år ble det delt ut fag-, svenneog kompetanse­brev i 117 ulike fag. I flere av disse fagene er det bare én person påmeldt.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Judith Brand Pinjuh går en av de travleste tidene på året i møte.
JON INGEMUNDSE­N Judith Brand Pinjuh går en av de travleste tidene på året i møte.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Det er Rogalandsb­unader som regjerer på Bunadhjørn­et i Sandnes.
JON INGEMUNDSE­N Det er Rogalandsb­unader som regjerer på Bunadhjørn­et i Sandnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway