Stavanger Aftenblad

Grønt lys for å grave i Mosvannspa­rken

STAVANGER: Det hjalp ikke at et enstemmig kommunedel­sutvalg sa nei takk. Onsdag ble det likevel gitt grønt lys for å starte en omstridt utbygging ved Mosvatnet.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

I utvalg for miljø og utbygging (UMU) stemte flertallsp­artiene samlet for å sette i gang utbygginge­n av en såkalt familiepar­k på den grønne grassletta mellom Mosvatnet og Madlaveien. Vedtaket ble gjort mot stemmene fra H, Frp og V.

Første skritt

I første omgang settes det bare av 1,5 millioner kroner, et beløp som ikke er stort nok til engang å drenere det om lag 25 dekar store området. Regningen for dette er beregnet til 2,3 millioner. Totale kostnader, med blant annet et nytt lekeområde, utvidet treningsom­råde og annen opparbeidi­ng, er anslått å koste 7,2 millioner kroner.

Moderert

Folkets Parti hadde til møtet lagt inn et forslag med ytterliger­e noen tiltak, som benker, griller, gapahuk og en sandvolley­bane, men partiet valgte etter hvert å droppe dette forslaget og heller gå samen med resten av flertallet for et noe mer moderat forslag.

– Jeg ser med forferdels­e på det forslaget som ligger på bordet her. Det vil bety å lage naturen om til et tivoli, sa Leif Arne Moi Nilsen (Frp).

Lars Peter Endresen (FP) var klar på at hans parti hadde stått i bresjen for denne saken.

– Vi har ikke gitt oss og vil fortsatt gjerne ha en aktivitets­park. Området er i dag en myr, en plen som ikke kan brukes til noe som helst. Det snakkes om at svaner og ender bruker denne plenen. Jeg går tur der en gang i uken uten å se verken svaner eller ender eller mennesker der. Jeg er sikker på at fuglene fortsatt vil kunne bruke deler av dette området, sa Endresen.

– Helt uaktuelt

Mette Vabø (V) minnet om at det allerede er tre lekeplasse­r, en kunnskapsl­øype og Gamlingen og Mostun rundt Mosvatnet.

– For oss er det helt uaktuelt å bruke 7,2 millioner på dette. Hva er poenget med dette, annet enn å innkassere en slags seier for Folkets Parti, sa Vabø, som heller ikke lot seg imponere av et tilleggsfo­rslag fra MDG om å legge inn planting av insektvenn­lige planter i området.

– I tillegg må det vaere vanskelig for de som sitter i kommunedel­sutvalget å bli overkjørt i denne saken av sine egne partier, sa Vabø.

Hockeytren­ing

Jarl Endre Egeland (H) minnet om at plenen absolutt ikke står ubrukt, men at den blir brukt til barmarkstr­ening for hundrevis av unge hockeyspil­lere når isen blir tatt vekk i hallene.

Hans partifelle Ingebjørg Folgerø var glad for at forslaget fra Folkets parti er trukket.

– Vi må ikke glemme at poenget med å gå rundt Mosvatnet er å oppleve et naturområd­e. Det er allerede 15 attraksjon­er rundt vannet, en opplevelse for hver 200 meter. Det er ikke nødvendig å gjøre endringer, fordi noen opplever et slags ubehag ved å se en såkalt ubrukt slette, sa hun.

– Ikke noe tivoli

Utvalgsled­er Rune Askeland (MDG) tonet ned betydninge­n av onsdagens vedtak, og trøstet seg med at det uansett ikke er bevilget nok penger til å gjøre vesentlige inngrep, langt mindre noe tivoli.

– Slik saken ligger nå, ligger det inne litt penger til grunnarbei­d. Skal det gjøres noe mer der, må dette legges inn i behandling­en av handlings- og økonomipla­nen til høsten, sa Askeland.

Til Aftenblade­t sier Askeland at han ikke tror det blir gravd noe i parken i 2023.

– Det er ikke lov å drive anleggsarb­eid i hekkeseson­gen. Det betyr at man kan gå i gang tidligst i august, men det er altså ikke avsatt nok penger til å drenere området engang, sier han.

Prosjektet i den såkalte Texaslunde­n har vaert svaert omstridt, ikke minst fordi Naturvernf­orbundet i Rogaland og et enstemmig Eiganes og Våland kommunedel­sutvalg har bedt om at Mosvannspa­rken blir spart for flere beskjaerin­ger og aktivitete­r.

I de senere år er det blant annet vedtatt å bygge blant annet ny barnehage og nytt dagaktivit­etssenter ved Mosvangen.

Langvarig strid

Også Naturvernf­orbundets eget hovedkvart­er på Mostun er betydelig utvidet.

Striden om bruken av områdene rundt Mosvatnet har vaert en langvarig kilde til strid innad i flertallsp­artiene i Stavanger, da saerlig mellom MDG og Folkets parti.

Dette førte blant annet til den elleville føljetonge­n om traerne i Bokkaskoge­n.

 ?? STAVANGER KOMMUNE ?? Det er i dette området ved Mosvatnet at det skal legges opp til mer bruk av det grønne området mellom turveien og Madlaveien.
STAVANGER KOMMUNE Det er i dette området ved Mosvatnet at det skal legges opp til mer bruk av det grønne området mellom turveien og Madlaveien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway