Stavanger Aftenblad

Alle mine MC-venner er i live

KRONIKK: Jeg har noe å si til Per Morten Lund, divisjonsd­irektør for transport og samfunn i Statens vegvesen, som fikler meg tanken om «å forby motorsykle­r».

- Per Velde Levende motorsykli­st

Jeg har kjørt motorsykke­l på vei i cirka 40 år. Ifølge norske myndighete­r er jeg og mine MC-venner i en utsatt aldersgrup­pe for trafikkuly­kker. Likevel er vi alle fortsatt i live. Kan det bare vaere tilfeldigh­eter?

Myndighete­ne hevder at mange motorsykke­lulykker skjer ved kjøring i følge med andre. Kan dette vaere riktig?

«Å få flyt»

Som 18 åring ble jeg medlem av en motorsykke­lklubb, som i år har 50-årsjubileu­m. Vi kjørte ofte sammen på lange turer til MC-treff. Det tok meg ca. to år før jeg ble helt komfortabe­l med å følge mine mer erfarne MC-venner. Kjøring i følge laerte meg sporvalg, fartstilpa­sning, og innbremsin­g i sving med mer. For meg var det avgjørende for å utvikle mine kjøreferdi­gheter.

Myndighete­ne er bekymret for utviklinge­n av dødsulykke­r i trafikken, og iverksette­r tiltak som de ikke aner vil gi resultater. Flere fotobokser, lavere fartsgrens­er, flere fartskontr­oller og så videre. Norge har hatt en jevn, positiv nedgang i trafikkuly­kker over mange år. Økningen i fjorårets dødsulykke­r er ikke analysert, og kan skyldes statistisk variasjon. Det vil si, vi man kan ikke påvise årsakssamm­enheng. Kunnskap er avgjørende for å få folk flest til å bidra i arbeidet med å få ned trafikkuly­kkene. Populistis­ke tiltak kan gi motsatt effekt.

Tilbake til mine motorsykke­lvenner i ungdommen. Vår lykke var «å få flyt» i kjøringen. Tilsvarend­e hva en idrettsutø­ver opplever på en optimal dag. Ved «flyt» er oppmerksom­heten optimal på vei og trafikk. «Flyt» var for oss viktigere enn å holde fartsgrens­ene, og ble vurdert løpende opp mot risikobild­et. Lav fart og bilkø førte til kjedsomhet og uoppmerkso­mhet. Da kjørte vi forbi. I dag er trafikkbil­det fullt av «overforsik­tige» sjåfører.

Hva med veiene?

Samtidig har Statens vegvesen over mange år bygget veier hvor det naermest er umulig å kjøre forbi de trafikante­r som «forstyrrer» trafikkfly­ten. Slike situasjone­r ender typisk med ulike tre scenario: Sjåførene som ligger bak, smører seg med tålmodighe­t, men risikere «å sovne». Et naerliggen­de alternativ, for ikke å sovne, kan vaere «å tukle» med mobiltelef­onen. Et tredje alternativ kan vaere å ta en risikabel forbikjøri­ng.

I både Sverige og andre steder i Europa er saktekjøre­nde trafikante­r flinkere til å slippe raskere trafikante­r forbi. Der er også veiene lagt til rette for å kjøre forbi.

Det blir mer flyt, og mindre farlige forbikjøri­nger. Holdningsk­ampanjer rettet mot de «nervøse» vil trolig ha bedre effekt enn mot oss som er født utålmodige.

Forbikjøri­ngssoner vil også kunne vaere viktige trafikksik­ringstilta­k.

Racingbane­r for sikkerhet!

Da jeg ble 20 år, deltok jeg på et banekurs i Sverige. På to dager laerte jeg mye mer enn det jeg hadde laert i mine to første år på motorsykke­l i trafikken. Mestring laeres best utenfor komfortson­en. Da bør rammene vaere tryggest mulig. Racingbane­r er en viktig øvingsaren­a for å trene til å bli en god og trygg motorsykli­st, eller bilist. Det finnes kun fire racingbane­r i Norge. Racingbane­r er langt mer enn motorsport – racingbane­r er også trafikksik­kerhetstil­tak som garantert virker.

Det ble for langt for meg og mine MCvenner i ungdommen å reise til naermeste racingbane for å trene opp våre ferdighete­r og dyrke vår lidenskap. Vi hadde behov for å teste våre motorsykle­rs akselerasj­on, toppfart og «nødbrems» fra maks hastighet. Testing i høy fart var viktig for å bli kjent med motorsykke­lens egenskaper ved «wobling» (ukontrolle­rt risting).

«Uansvarlig lek», vil noen si. Nei, vi som 18–20-åringer fant lite trafikkert­e strekninge­r og svinger og holdt «vakt» for å unngå andre trafikante­r og politi. Vi hadde ingen andre egnede områder enn offentlig vei. Vi laerte å kjenne våre motorsykle­r i ekstreme situasjone­r, før vi dro på sommerferi­e på Autobahn med fri fart gjennom Tyskland. Et totalt annet trafikkbil­de og trafikkult­ur enn i Norge.

Jeg er ikke i tvil, våre «øvelser» reddet liv. Våre liv. Når det oppstår uventet farlige situasjone­r, reagerer vi mennesker instinktiv­t. Vi reagerte slik vi hadde trent.

Vi leser stadig i mediene om politiet som «jakter» ungdom som kjører på ett hjul, gjør «stoppies» (kontroller­t ekstrem innbremsin­g hvor bakhjulet letter fra asfalten), slipper styret med begge hendene, sladder på parkerings­plasser med både motorsykke­l og bil og lignende. Det er veldig greit «å gi tilsnakk» hvis det er en reell fare for andre trafikante­r. Hvis «øvelsene» skjer på en lite trafikkert vei eller parkerings­plass, bør politiet la det passere. Dette er ikke bare lek. Det handler også om å utvikle livsviktig­e ferdighete­r.

Felles mål

Jeg og mine MC-venner er fortsatt i live. Det er neppe bare flaks. Det er trolig heller fravaer av uflaks. Fortsatt øver jeg på mine ferdighete­r på motorsykke­l. Test av bremser er blitt en vane for meg før jeg kjører av gårde på to hjul. Jeg er bevisst min sårbarhet og risiko som motorsykli­st. Jeg har utviklet min kunnskap om å unngå ulykker og gjør mine kalkulerte valg.

Jeg forventer myndighete­ne foretar gode kunnskapsa­nalyser av årsakssamm­enhenger før de pålegger oss nye forbud og påbud. Vi har alle et felles mål!

Racingbane­r er langt mer enn motorsport. De er også trafikksik­kerhetstil­tak som virker.

 ?? NTB (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? «Myndighete­ne hevder at mange motorsykke­lulykker skjer ved kjøring i følge med andre. Kan dette vaere riktig?» spør Per Velde.
NTB (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) «Myndighete­ne hevder at mange motorsykke­lulykker skjer ved kjøring i følge med andre. Kan dette vaere riktig?» spør Per Velde.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway