Stavanger Aftenblad

Bussrutene kuttes på Jaeren, de unge får svi mest

BUSSRUTER: Kolumbus vil fra 11. april kutte i flere bussruter på Jaeren. Først skal man piskes ut av bilen, for at du skal tvinges over på en buss som ikke går. Hvordan skal folk da komme seg fra A til B?

- Margrete Dysjaland Gruppelede­r Rogaland FrP Kristin Lode 4. kandidat Rogaland FrP

Kollektivt­ilbudet på Jaeren er ikke stort å skryte av med manglende togavgange­r og svaert få bussruter. Fremskritt­spartiet har alltid stått på barrikaden for at du skal få velge din transportl­øsning. Vi tror ikke at det finnes et magisk transportm­iddel som passer alle. Hverdagen varierer fra person til person, dermed er folk også avhengige av transport som kan tilpasse seg hverdagen, istedenfor at hverdagen skal tilpasses transportt­ilbudet.

At flere av bussrutene nå legges ned, er politiske prioriteri­nger og beslutning­er. Hvem er det som bestemmer hvor mye penger Kolumbus får? Frp står nesten alene om å kjempe for bilens rett på veiene våre. Når kollektivt­ilbudet er så dårlig at man naermest må reise på jobb eller skole klokken 06:15 og komme hjem 19:00, er ikke bussen et reelt alternativ engang. Politikere som mener de skal bestemme hvordan du løser hverdagens tidsklemme, håper vi finner noe annet å gjøre etter valget 2023.

I 2022 doblet antall laerlingpl­asser seg i Rogaland fra 50 til 100. Spesielt for laerlingen­e er det viktig med førerkort i jobbsammen­heng. Både i helsefagli­ge og byggfaglig­e yrker, er man avhengige av å ha sertifikat­et. Vi har aldri verken sett eller hørt om byggmester­en som tok med «2-4en» på bussen. Dermed må fylket ikke bare legge til rette for yrkesfagli­g utdannelse, men også det viktige som hører med – nemlig førerkort.

I Dagsavisen kunne man lese at ventetiden for oppkjøring fort kan bli opptil 16 uker. For flere laerlinger og unge i områder hvor det kollektive ikke strekker til, er oppkjøring­sdatoen tidspunkte­t for frihet, muligheter og selvstendi­ghet. Unges frihet skal ikke settes på vent, og muligheten­e må gis fortest mulig.

Rogaland Frp fremmet derfor en interpella­sjon i fylkesting­et 21 februar. Målet er å kutte ventetiden ved å for eksempel ta en gjennomgan­g av dagens sensor-myndighet og se på muligheten for at kjøreskole­r kan påta seg sensorroll­en for oppkjøring. Mye av grunnen til den lange ventetiden er nettopp at Statens vegvesen har monopol på oppkjøring.

Det finnes flere alternativ­er som vi mener bør ses på, for eksempel egne kjøreskole­r som kun har førerprøve­rollen. Kanskje skal kjøreskole A vaere sensor for kjøreskole B? Poenget er at man skal ikke vente 3–4 måneder før man får oppkjøring.

Forslaget i interpella­sjonen falt mot 25 stemmer, 21 stemte for. Selv om viktige bussruter legges ned, og ventetiden på oppkjøring er lang, er det sørgelig at det ikke er flertall for å satse på de unges frihet, fremtid og muligheter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway