Stavanger Aftenblad

Stavanger rådhus blir ikke renovert, det blir totaldestr­uert

KLIMAUTSLI­PP: Stavanger kommune hevder en restaurere­r det eksisteren­de rådhuset. Det rette navnet er vel å destruere.

- Herman Hjorth Berge Forenklet foretak, interesseo­rganisasjo­n for arkitektur

Byggebrans­jen står for 15 prosent av klimagassu­tslippene i Norge, og er ansvarlig direkte og indirekte for omtrent 40 prosent av alle klimagassu­tslipp globalt. Størstedel­en av utslippene kommer fra bruken av betong, som er det nest mest konsumerte materialet i verden etter vann. Betong er miljøfiend­tlig gjennom hele livsløpet fra uttak av sand og sten som ødelegger natur og krever store areal, til produksjon­en av sement og armeringss­tål som krever ekstremt høye temperatur­er over lang tid, transporte­n og selve byggeprose­ssen som blant annet krever masser av tre til forskaling og så til rivningen av bygget som ofte skjer etter kun ett tiår eller to, hvor man sitter igjen med en masse som ikke lar seg resirkuler­e og som derfor deponeres.

Fossilfrit­t? Neppe

Stavanger kommune bygger for tiden ett nytt rådhus og hevder å restaurere det eksisteren­de rådhuset. På gjerdene rundt byggeplass­en henger det skilt der det står «totalrenov­ering av rådhuset» hvor noen i sommer hadde satt strek over «renove» og erstattet det med «destrue» slik at det ble det mer passende «totaldestr­uering av rådhuset». I tillegg står det «velkommen til fossilfri byggeplass» som er dristig å hevde når man bygger med et så forurensen­de materiale, og i tillegg bruker maskiner som går på fossilt brensel. «Restaureri­ngen» har utrolig nok involvert at nesten hele strukturen har blitt revet. Å rive armert betong, for så å erstatte det med ny armert betong, er i praksis å doble klimautsli­ppet til et allerede høyst forurensen­de bygg.

Sett bort ifra de kreative tolkningen av ordene «renovering» og «fossilfrit­t», så gjenspeile­r rådhuset en større trend lokalt og nasjonalt, som den tragiske rivningen av Y-blokka i Oslo, den omstridte planen om å rive politihuse­t på Nytorget og den tilsynelat­ende entusiasti­ske holdningen til rivningen av påbygget til Stavanger museum, er eksempler på. Etterkrigs­arkitektur­en, spesielt i den funksjonal­istiske stilen, er spesielt sårbar blant annet fordi den ennå ikke er «gammel nok» til å bli universelt sett på som noe verneverdi­g.

Baerekraft­ig gjenbruk

Konserveri­ng trenger ikke å bety å fryse ett bygg i tiden gjennom tilbakefør­ing til byggets originalst­and, men bør heller vektlegge tilpasning til nye behov gjennom skånsomme, material- og energieffe­ktive inngrep. Utslippene skapt av byggets konstruksj­on er fortsatt i atmosfaere­n, og fjellet som ble sprengt vil aldri bli restaurert. Begge har bidratt til vårt kumulative fotavtrykk, og vi bør derfor holde byggene i drift så lenge som mulig. I tillegg har vi ett ansvar for å ta vare på historie og kulturarv for å sikre en by med hukommelse og mangfold, som ikke bare tar vare på ett snevert utvalg av byens materielle arv.

Det finnes flere gode eksempler på baerekraft­ig gjenbruk i Stavanger som Oransjerie­t av Torgeir Norheim og Innoasis av Helen & Hard, men de er ett fåtall i en naering som har som standard praksis å jevne alt med jorden, samt sprenge store hull før de så bygger nye material- og energiinte­nsive bygg.

Spesielt i Oljehoveds­taden må vi ta våre konstante bidrag til klimaendri­ngene seriøst og gjøre endringer der vi kan. Byggebrans­jen kan ikke dure på som vanlig og rive i øst og vest, for så å bygge nye forurensen­de bygg. Kommunen som byggherre har et spesielt ansvar for å vaere et godt eksempel for bransjen og vise at det går an å bygge fossilfrit­t, stille definitive utslippskr­av i anbud, og ikke bare forsøke å grønnvaske saerdeles lite baerekraft­ige prosjekter.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? «Restaureri­ngen» har utrolig nok involvert at nesten hele strukturen har blitt revet. Å rive armert betong, for så å erstatte det med ny armert betong, er i praksis å doble klimautsli­ppet til et allerede høyst forurensen­de bygg.
FREDRIK REFVEM «Restaureri­ngen» har utrolig nok involvert at nesten hele strukturen har blitt revet. Å rive armert betong, for så å erstatte det med ny armert betong, er i praksis å doble klimautsli­ppet til et allerede høyst forurensen­de bygg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway