Stavanger Aftenblad

Virkelig en mann å lytte til

PLATE: Tidløs type, rett fra arkivet, med en stemme som er helt spesiell.

- Leif Tore Lindø

Meberg: «Faustian Songs»

Alle byer og halvstore steder har sine hemmelighe­ter, sånne folk som bare er en del av by-veven og kanskje ikke gjør furore i tigerstede­r eller utland. Tore Meberg er en sånn. Fra sitt sete i Stavanger byarkiv har han forsynt byen med tekst og bilder fra fordums tid, og kanskje den jobben har påvirket musikken hans også. Meberg er i alle fall en tidløs fyr, en grom sanger, en singer of songs, upretensiø­s og solid.

«Faustian Songs» er hans sjette album. Den rekken er forbausend­e god. Sist gikk han - med stort hell - løs på coverlåter. Nå har han gjort en svingom mot egne sanger og postpønken som strømmet ut av Storbritan­nia på slutten av 70-tallet. Joy Division og The Cure og di. Slektskape­t er åpenbart, men Meberg opererer i ytterkante­n av sjangeren, aldri i naerheten av å bli en copycat. Dette albumet har noe tidlig 80-tallslyd, men først og fremst klarer Meberg å lage ganske så tidløs musikk.

Flere av tekstene er inspirert av Oswald Spenglers historieog sivilisasj­onsteoreti­ske verk «Vesterland­ets undergang». Tungt stoff, men resultatet er ikke tung musikk. Tvert om. Meberg runde, varme stemme og hans fintspille­nde band gjør dette albumet til en liten perle. Jo, det er litt postpønk-kaldt, men det er også varme her, både i instrument­ene og i Mebergs røst. Hør for eksempel på «Car Parked in the Rain», som låter som en varm solnedgang før en kald natt.

Vår mann fra arkivene kan vaere helt streit, som på «Happy to See You», der Anita Bekkeheien dobler vokalen på kledelig vis. Musikken kan også vaere litt kranglete og kronglete. «Sunday Morning» baerer mer preg av å vaere en komposisjo­n, en sånn sang som snirkler seg rundt i graset før den finner frem til hovedveien igjen. Begge deler fungerer helt utmerket.

Tore Meberg har alltid hatt en crooner-kvalitet i stemmen. Han har en evne til å finne vakre melodilinj­er. Disse kvaliteten­e legger han oppå to håndfuller gode sanger, og vips! så har han en utmerket plate. «Faustian Man» er heller ikke hans første. Tore Meberg har nå en utmerket katalog som anbefales å dykke i.

Beste spor: «Faustian Man», «Car Parked in the Rain»,

Dette albumet har noe tidlig 80tallslyd, men først og fremst klarer Meberg å lage ganske så tidløs musikk.

 ?? ?? Tore Meberg er en lokal skatt i Stavanger. Han gir nå ut sitt sjette album.
Tore Meberg er en lokal skatt i Stavanger. Han gir nå ut sitt sjette album.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway