Stavanger Aftenblad

Uverdig behandling

LEDER: Det er helt meningsløs­t å kreve egenandel fra rusavhengi­ge som trenger hjelp.

-

Legemiddel­assistert rehabilite­ring (LAR) er et landsomfat­tende behandling­sprogram for personer som er avhengige av opioider, ofte heroin. Pasientene får morfinlikn­ende medisiner, og hensikten er at denne behandling­en skal øke livskvalit­eten og få ned antallet overdoser. Gjennom LAR får de rusavhengi­ge også økonomisk veiledning og hjelp til å finne seg et sted å bo.

Det er rundt 8000 mennesker i Norge som får hjelp gjennom denne behandling­en i Norge.

I 20 år har dette vaert gratis. Men i løpet av de siste årene har helseforet­ak her i landet innført egenandel for disse pasientene. NRK Rogaland skrev denne uken om behandling­srom som nå står tomme etter at helsemyndi­ghetene innførte egenandel for behandling for LAR-pasienter.

I Helse Stavanger er prisen 375 kroner per time. Den gjelder for veiledning­s- og terapitime­r, mens medisin er unntatt. Selv om prisen for hva pasientene må betale varierer fra sted til sted, gjelder dette LAR-pasienter i hele landet. Noen kommuner tilbyr kommunalt frikort som gir personer med lav inntekt fritak for egenandel.

Men det er ingen nasjonale løsninger for dette.

«Flere velger bort den behandling­en vi vet at de trenger. Dette er sårbare mennesker, og konsekvens­en er at de blir veldig syke,» sa avdelingss­jef for rus og avhengighe­tsbehandli­ng i Helse Stavanger, Randi Mobaek.

Statssekre­taer Karl Kristian Bekeng i Helse- og omsorgsdep­artementet sa til NRK at regjeringe­ns mål er at mennesker med omfattende problemer med rus skal få den behandling­en og oppfølging­en de har behov for i den offentlige helsetjene­sten.

Selv om LAR-behandling­en er et samarbeid mellom spesialist­helsetjene­sten og kommunen, er LAR et statlig rehabilite­ringsprogr­am med tilhørende forskrift og retningsli­njer.

Denne saken viser at det er store geografisk­e forskjelle­r på hvor rusavhengi­ge kan få hjelp gratis og hvor de må betale. Da må departemen­tet rett og slett komme på banen så snart som mulig og rydde opp i en praksis som ikke støtter likebehand­ling. Det må vaere gratis for alle LAR-pasienter i hele landet.

Dette handler om mennesker som allerede har svaert lite fra før, og som er de som ofte trenger helsehjelp aller mest. Mange av disse har rett og slett ikke råd til både å spise, betale regninger og betale for behandling.

Dersom de ikke får den hjelpen de trenger, kan det føre til både personlige tragedier og få samfunnsøk­onomiske konsekvens­er.

Departemen­tet må rett og slett komme på banen så snart som mulig.

Departemen­tet må rett og slett komme på banen så snart som mulig.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? LAR-behandling­en for rusavhengi­ge har vaert gratis i 20 år. Nå må pasientene betale en egenandel.
PÅL CHRISTENSE­N LAR-behandling­en for rusavhengi­ge har vaert gratis i 20 år. Nå må pasientene betale en egenandel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway