Stavanger Aftenblad

– Det skaper usikkerhet blant russen

SKOLE: Russen har bestemt seg for å feire russetiden i hele april, men fylkeskomm­unen har informert rektorene om at russetiden blir tre uker kortere.

- Christine Andersen Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

Russen og fylket er uenige om når russetiden starter:

– Russens hovedstyre har diskutert dette grundig og falt på at russetiden starter fredag 31. mars. Da starter den rett før påskeferie­n, og russen får feiret fra seg starten mens vi har fri fra skolen, og kan fokusere på skole etterpå, sier Martin Nese Johnsen.

Han er russepresi­dent i russens hovedstyre i Sør-Rogaland.

Ledelsen i opplaering­savdelinge­n har derimot oppfordret til at russetiden skal starte på en annen dato – 21. april – og har informert rektorene om denne datoen.

– Vi kommuniser­te ut til rektorene tidlig i høst at vi anser at russetiden starter 21. april, sier Hilde Blesvik i Rogaland fylkeskomm­une.

Hun er leder av fylkeskomm­unens tiltaksgru­ppe for for en trygg og inkluderen­de russetid.

– Først og fremst ønsker vi at årets russ får en trygg og inkluderen­de feiring. Russetiden påvirker skolen i sterk grad, selv om flere av arrangemen­tene er atskilt fra skolen. Det er vår oppgave som skoleeier å skape et godt og trygt skolemiljø for alle elever, og gi anbefaling­er deretter. Derfor ønsker vi at russetiden på skolen skal vare fra 21. april til 17. mai.

Planlagt lenge

Blesvik sier at russen, så vidt hun vet, ikke andre steder i landet starter feiringen 31. mars, og at russetiden tradisjone­lt starter 1. mai de fleste steder.

Russepresi­dent Johansen reagerer på at fylket ga en dato til rektorene før russestyre­t hadde tatt sin beslutning.

– Vi har vaert tydelige på at vi vil noe annet. Planleggin­gen var i gang for lenge siden, og russen har skrevet under kontrakter med aktører for et år siden. At fylkeskomm­unen går ut med en annen dato enn oss skaper usikkerhet blant russen, sier han.

Fylkesoppl­aeringssje­fen har nylig hatt en samling med russepresi­dentene og rektorene, og er kjent med at russen har andre planer:

– Vi har likevel signaliser­t at vi holder på den datoen vi allerede har meldt ut. Vi håper at de derfor avgrenser russefeiri­ngen relatert til skolen til perioden mellom 21. april og 17. mai, sier Blesvik.

Har ikke myndighet til å nekte russeklaer

– Betyr det at russen ikke kan gå med russeklaer på skolen før 21. april?

– Det har vi ingen myndighet til å nekte dem, svarer Blesvik, og legger til:

– Vi hadde håpet å bli enige med russen om oppstart 21. april, som er mer i tråd med resten av landet. Det har vi dessverre ikke klart. Russepresi­dentene har gitt oss råd om å melde dette allerede nå til de neste to-tre kullene med russ, og det vil vi gjøre, sier hun.

– Russepresi­denten påpeker at russegrupp­er har skrevet under kontrakter for russebusse­r og lagt planer allerede for et år siden, og at det er for sent?

– Vi kjenner til den problemsti­llingen, og skjønner at de det gjelder er i en skvis. Vi har vaert tydelig på hva vi mener om oppstartsd­ato, men har prøvd å uttrykke at russen selv må finne sin vei, sier Blesvik.

Russepresi­denten forteller at «de fleste» russestyre­ne på skolene har planlagt russedåpen­e sine på datoer rundt 31. mars.

– Det er ikke tallfestet hvor mange russedåper som holdes da, og det er ikke sikkert at det faktisk gjelder «de fleste». Vi kjenner til at flere russepresi­denter har tenkt noe annet, svarer Blesvik.

Flere russestyre­r oppfordrer russen til å tre på seg russedress­ene fredag 31. mars og har delt en uttalelse fra russens hovedstyre på Instagram.

Aftenblade­t kjenner til at bildet er delt av russestyre­ne på flere skoler, deriblant:

Randaberg videregåen­de skole

Jåttå videregåen­de skole Stavanger Katedralsk­ole/Kongsgård

Hetland videregåen­de skole St. Olav videregåen­de skole

St. Svithun videregåen­de skole

Sola videregåen­de skole Sandnes videregåen­de skole Vågen videregåen­de skole Gand videregåen­de skole Bryne videregåen­de skole Russepresi­dent Johansen påpeker til slutt at diskusjone­n dreier seg om få skoledager på grunn av påskeferie­n:

– Det er kun snakk om ti skoledager fra eller til russetiden. Det er uansett ikke tillatt at russen skal komme beruset på skolen eller plage andre elever, så for skolen sin del handler dette egentlig bare om hvorvidt en skal gå med russedress­en eller ikke, sier han.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Martin Nese Johnsen (t.h.) er russepresi­dent i Russens hovedstyre i Rogaland. Han forteller at styret ikke er enige med fylkeskomm­unen om når russetiden starter i år. Ved siden av sitter med-president Sondre Øglaend Jordal.
PÅL CHRISTENSE­N Martin Nese Johnsen (t.h.) er russepresi­dent i Russens hovedstyre i Rogaland. Han forteller at styret ikke er enige med fylkeskomm­unen om når russetiden starter i år. Ved siden av sitter med-president Sondre Øglaend Jordal.
 ?? SKJERMDUMP ?? Russestyre­t på Jåttå videregåen­de skole er blant flere russestyre­r som har delt oppfordrin­gen om å gå i russedress­en fra 31. mars.
SKJERMDUMP Russestyre­t på Jåttå videregåen­de skole er blant flere russestyre­r som har delt oppfordrin­gen om å gå i russedress­en fra 31. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway