Stavanger Aftenblad

Avslørt av blodspor på veggen

SANDNES: Retten finner grunn til å se helt bort fra 39-åringens forklaring om at ekskona selv var skyld i de mange og svaert alvorlige stikk- og skjaereska­dene.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

Forsøkte å drepe ekskona:

21. august 2021 oppsøkte tiltalte sin fraseparer­te kone. Etter at han året i forveien ble dømt til 70 dagers fengsel for å ha tatt kvelertak på kvinnen, og for å ha fremsatt drapstrusl­er, var han ilagt besøksforb­ud.

Likevel var han i fornaermed­es leilighet i Sandnes denne kvelden. Hva som skjedde der har mannen og kvinnen helt forskjelli­ge forklaring­er om.

I oktober i fjor dømte SørRogalan­d tingrett 39-åringen til seks år og tre måneders ubetinget fengsel for drapsforsø­k. Denne dommen anket tiltalte. I Gulating lagmannsre­tt blir han straffet hardere.

Avslørende blodspor

Retten ser ikke bort fra at både 39-åringen og hans fraseparer­te kone var hissige den aktuelle kvelden. Enstemmig kommer retten til at tiltalte tok ut en stor kjøkkenkni­v fra en skuff, og at han brukte denne til å påføre fornaermed­e livstruend­e skader.

Etterpå ga han fornaermed­e hennes mobiltelef­on og gikk fra leilighete­n.

Tiltalte erkjente både i tingretten og i lagmannsre­tten at han hadde holdt den aktuelle kniven. Videre anførte han imidlertid at fornaermed­e tok tak i armen hans dro denne, og dermed også kniven, mot seg selv med stor kraft.

Det er flere grunner til at retten ser helt bort fra denne forklaring­en. I den ferske dommen fra lagmannsre­tten vises det blant annet til blodspor på vegger som indikerer at fornaermed­e har sittet da hun ble påført noen av skadene.

Pågrepet samme kveld

Fornaermed­e ville ha mistet livet om hun ikke hadde fått hjelp så raskt som hun gjorde. På grunn av skadene klarte hun ikke å håndtere mobiltelef­onen. Hardt skadet tok hun seg opp til de som bodde i overetasje­n. Disse ringte etter hjelp.

Etter å ha gått fra leilighete­n forsøkte tiltalte å få kontakt med en bilist. Da dette ikke lyktes, sa han at han hadde drept sin kone til ei som han traff på gata.

Etter å ha satt seg i bilen som sto parkert 4–500 meter unna – det var her mobilen hans var – ringte han først til flere slektninge­r. Deretter ringte han etter hjelp til fornaermed­e.

Etter hvert ble telefonsam­talen overført til politiet. Han holdt kontakt med dem frem til han, etter avtale, ble pågrepet uten dramatikk ved en bensinstas­jon i Sandnes.

Dømt til å skilles

Fagdommern­e mener at tiltalte skal ha noe reduksjon i straffen som følge av at han i det minste forsøkte å få kontakt med den nevnte bilisten kort tid etter voldshende­lsen. Mindretall­et mener at tingretten­s dom er riktig.

Samtlige meddommere, flertallet, ser annerledes på saken. For om tiltalte ville skaffe hjelp til sin fraseparer­te kone, hvorfor kontaktet han ikke da andre beboere i huset?

I tråd med flertallet­s syn settes straffen til seks år og seks måneders fengsel. 39-åringen dømmes videre til å betale 220.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til fornaermed­e.

I tillegg idømmes tiltalte forbud mot å kontakte fornaermed­e på ubestemt tid. I fem år må han gå med omvendt voldsalarm. Denne vil varsle politiet om han kommer mindre enn 20 minutter fra fornaermed­es adresse.

I tingretten ble tiltalte og fornaermed­e også dømt til å skilles. Denne delen av dommen ble ikke anket av tiltalte. 39-åringens forsvarer, advokat Anne Kroken, sier til Aftenblade­t at hennes klient er dypt uenig i dommen og at den vil bli anket til Høyesrett.

 ?? ??
 ?? CARINA JOHANSEN ?? Retten fester ikke lit til 39-åringens forklaring om at saken i realiteten dreier seg om selvskadin­g.
CARINA JOHANSEN Retten fester ikke lit til 39-åringens forklaring om at saken i realiteten dreier seg om selvskadin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway