Stavanger Aftenblad

En sykkel kan hjelpe Arild (64) etter hjerneinfa­rktet, men Nav er tom for penger

HJELPEMMID­LER: Arild Moen trodde han var tidlig ute da han søkte om aktivitets­midler, men allerede i februar var årets pott i Hjelpemidd­elsentrale­n brukt opp. – Etterspørs­elen er langt høyere enn rammen, sier Nav.

- Sara Tangen Killingber­gtrø sara.tangen.killingber­gtro@ aftenblade­t.no Kevin Hansen kevin.hansen@aftenblade­t.no Christine Andersen Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

– Dette var jo helt fantastisk, sier Arild Moen ironisk. Han er umåtelig lei og oppgitt.

64-åringen skulle vaere tidlig ute, og det var han. 10. januar ble søknaden sendt til Nav Hjelpemidd­elsentral.

Med en trehjuls liggesykke­l kunne Moen endelig fått den mosjonen han trenger. Et motorisk friskere liv, i frisk luft. Men det koster.

Søknaden om penger til sykkel får avslag. 16. februar 2023 kommer Nav med beskjeden: Alle midler er brukt opp for i år.

Rammen var satt til 56,8 millioner kroner for 2023. Pengene bevilges til funksjonsh­emmede over 26 år, som søker om aktivitets­hjelpemidl­er.

Hjerneinfa­rktet

26. januar i 2017 snus livet opp ned. Moen er i slutten av 50-årene da han, på en og samme dag, får to hjerneinfa­rkt.

Han blir lam i venstre side av kroppen. Motorikk og evner svekkes.

– Balansen er dårlig, så jeg klarer ikke gå. Jeg sitter i rullestol og har én hånd som fungerer. En kommer ikke så langt med det, sier han.

Når han støtter seg på trebeinsst­okken med høyre hånd, slepes venstrefot­en etter. Han klarer ikke mange skritt, før kroppen har fått nok. Alternativ­et

har vaert elektrisk rullestol, men det blir ikke mye trim av det.

Aftenblade­t har tidligere skrevet om Moen som ikke fikk livsforsik­ring da forsikring­sselskapet­s lege erklaerte han 40 prosent invalid. Senere skulle en uavhengig lege evaluere invalidite­ten på 119 prosent.

– Problemet med å ikke få brukt enkelte kroppsdele­r er at de etter hvert visner bort, sier Moen.

I 2022 fikk han prøvekjøre sykkelen Kettwiesel EVO, plutselig så livet litt lysere ut.

Trehjulssy­kkelen

Moen dro til Haugland Rehabilite­ringssente­r i Førde. Den samme leverandør­en, Quality CARE AS, hadde levert en behandling­ssykkel der.

Etter fire uker med rehabilite­ring og sykkeltera­pi merket Moen en betydelig forandring.

– Det hadde en veldig stor innvirknin­g på balansen min. Jeg fikk et helt annet forhold til bevegelse. Når du sitter, tenker, ser og føler mens du bruker kroppen begynner topplokket å skjønne litt mer også, sier han.

Standardsy­kkelen er nummer to på prioriteri­ngslista til Nav for aktivitets­hjelpemidd­el til funksjonsh­emmede.

– Jeg hadde funnet sykkelen som passet meg, og prøvesykle­t den med ergoterape­uten.

– Jeg har både barn og barnebarn som sykler, og jeg kunne tenkt meg og vaert med dem på tur. Det er ikke like kjekt å kjøre rullestol. Jeg vil dra på tur andre plasser, som for eksempel i Sørmarka og Stokkavatn­et.

Men også i 2022 gikk Nav raskt tom for midler, allerede 25. februar. Det var da for sent å søke.

Nav tom for penger

Håpet var derfor at han kunne søke om penger til sykkel i år, når Nav fikk ny bevilgning over statsbudsj­ettet.

Men allerede i februar er NAVpotten brukt opp. Det synes Moen er uforståeli­g. Han føler at politikern­e ikke bryr seg om at funksjonsh­emmede virkelig trenger slike midler.

– Min frustrasjo­n og bekymring kommer av at jeg tenker på alle som er ressurssva­ke. Som ved slike avslag blir matte og oppgitte. Hjelpemidl­ene er det eneste som hjelper oss. Vi må komme oss ut blant folk og trene i frisk luft.

Tildelinge­n har ikke blitt stanset så tidlig før

Avdelingsd­irektør Jan Erik Grundtjern­lien i Nav forteller til Aftenblade­t at de opplever en svaert stor pågang av søknader om aktivitets­hjelpemidl­er ved nyttår hvert år.

– Saksbehand­lingen og innvilgels­estakten var høy, og store deler av rammebevil­gningen ble derfor brukt opp i løpet av de første ukene av året. De siste årene har det vaert vanlig at tildelinge­n har blitt stanset, men midlene har aldri tidligere vaert stanset så tidlig som i år, sier han.

Grundtjern­lien er ikke fritatt taushetspl­ikten, og kommentere­r derfor ordningen på generelt

grunnlag, og ikke i forbindels­e med Moen sin sak.

I 2023 er det fattet 383 vedtak på aktivitets­hjelpemidl­er, og 283 vedtak på deler og tjenester som for eksempel reparasjon.

– Vi har ennå ikke oversikt over det totale antall saker, siden søknadene registrere­s og behandles fortløpend­e. Nav ser at søknadsinn­gangen stopper opp når det blir kunngjort at rammebevil­gningen er brukt opp. Det vil derfor trolig vaere flere saker enn det som registrere­s, sier han.

– Er det tilstrekke­lig med penger til ordningen?

– Vi konstatere­r at etterspørs­elen er langt høyere enn bevilget ramme, svarer han, og legger til at Nav vil gjennomgå forvaltnin­gen av denne ordningen i år for å se på mulige forbedring­spunkter fremover.

Vil se på AKT26

– Det er fryktelig trist at folk allerede så tidlig på året mister retten til å kunne få nødvendige hjelpemidl­er. Det kan gjøre det veldig vanskelig for mange som blir rammet, sier Guri Tysse.

Hun er styreleder i Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon (FFO) i Rogaland. Tysse ser kritisk på at folk ikke har mange nok dager til å søke om støtte, før potten går tom.

– Er ordninga tilstrekke­lig nok?

– Debatten kan sees i politisk sammenheng, men også samfunnsøk­onomisk: det må jo vaere billigere for samfunnet å faktisk gi hjelpemidl­er, slik at folk får mulighet til å bli mer selvstendi­ge.

Nå ønsker FFO å undersøke ordningen, og håper folk som opplever det samme som Moen melder ifra til dem.

– Dette er en viktig sak for FFO. Vi er interesser­t i å se på hvordan disse tilskuddso­rdningene virker og om de er gode nok, sier Tysse.

– Jeg vil gå igjen

Fysisk aktivitet er viktig for alle mennesker. Aktivitets­hjelpemidl­er er derfor en forutsetni­ng for at personer med funksjonsn­edsettelse skal kunne delta i fritidsakt­iviteter.

Trening kan gi økt livsglede og bidra i nødvendig rehabilite­ring.

– Jeg vil ikke sitte i en rullestol resten av livet. Jeg har fått fastslått at jeg er 100 prosent medisinsk ufør, men det er ikke dermed sagt at man ikke kan laere seg å gå igjen, sier Arild Moen.

Tre ganger i uka trener han balanse og gjør gangtrenin­g ved PTØ-senteret på Hinna. Moen mener han kan laere seg å gå igjen.

– En gang håper jeg at foten etter hvert kommer seg. Men det er bare trening som hjelper.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Trening er viktig for Arild Moen (64), og en liggesykke­l med tre hjul kunne gjort ham bedre.
JON INGEMUNDSE­N Trening er viktig for Arild Moen (64), og en liggesykke­l med tre hjul kunne gjort ham bedre.
 ?? ??
 ?? PRIVAT ?? Guri Tysse, styreleder i FFO, mener AKT26-ordningen kan gjennomgås for å evaluere om den er god nok.
PRIVAT Guri Tysse, styreleder i FFO, mener AKT26-ordningen kan gjennomgås for å evaluere om den er god nok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway