Stavanger Aftenblad

Et fåtall eier nesten hele landet, mens resten ikke engang har et toalett

MOSKVA: Et par tiår etter Sovjetunio­nens sammenbrud­d står russerne med et av verdens mest ulike samfunn. Tre av ti husstander har ikke toalett, mens en liten elite eier nesten alle verdier i landet. Økonomen Thomas Piketty har sett på formuesfor­delingen i

- Søren Astrup Aftenblade­t/Politiken

Det sies at ethvert land har en mafia. Men at kun én mafia har et land.

Det er Russland det handler om. Et land hvor en liten del av befolkning­en siden Sovjetunio­nens sammenbrud­d har kunnet rane til seg en utrolig stor andel av landets verdier og parkere dem i selskaper og banker i utlandet.

I 1997 – seks år etter sammenbrud­det – sto fire russiske innbyggere på Forbes’ liste over verdens rikeste. I dag teller samme liste 83 russere. Den teller navn som Roman Abramovits­j, som for et års tid siden rakk å overføre minst 40 milliarder kroner til sine barn for å sikre at familiens formue ikke ble rammet av vestlige sanksjoner.

Spørsmålet er hvorfor den russiske befolkning­en finner seg i det. På den ene siden er det en politisk og økonomisk elite som åpenlyst beriker seg på blant annet landets olje- og gassressur­ser. På den andre siden har man en befolkning hvor tre av ti husstander ikke har innlagt vann eller adgang til et toalett i boligen.

Det er uhyre vanskelig å fastslå nøyaktig hvor ujevn fordelinge­n av velstand er i Russland. Den franske økonomen Thomas Piketty gjorde et forsøk da han i 2018 så på utviklinge­n i Russland i årene fra 1905 til 2016. I en artikkel offentligg­jort i The Journal of Economic Inequality beskriver han et samfunn hvor det har oppstått ekstremt stor forskjell på velstanden.

Han vurderte den gang at verdiene de rike russerne hadde gjemt unna i utenlandsk­e kontoer og selskapsko­nstruksjon­er var omtrent tre ganger større enn de offisielle tallene for Russlands utenlandsk­e reserver. Den øverste prosenten tjener mellom 20 og 25 prosent av inntektene.

Et fåtall eier enorme verdier

Den nederste halvdelen av befolkning­en, som utgjør omtrent 57,5 millioner mennesker – mange av dem pensjonist­er og lavtlønned­e arbeidere – har en gjennomsni­ttlig årsinntekt tilsvarend­e omtrent 85 000 norske kroner. De øverste ti prosentene – omtrent 11,5 millioner russere – har til gjengjeld en inntekt på tilsvarend­e omtrent 1,15 millioner kroner per år.

Om man ser på den øverste ene prosenten – 1,2 millioner mennesker – ligger de på et inntektsni­vå over fem millioner kroner, viser Pikettys beregninge­r.

Vurderinge­n var at russiske rikmenn den gang hadde stukket nesten 1500 milliarder kroner til side på utenlandsk­e bankkontoe­r eller i utenlandsk­e selskapsko­nstruksjon­er. I verste fall tilsvarer det at hver enkelt russiske borger kunne fått nesten 60.000 kroner om pengene hadde endt opp i det russiske samfunnet i stedet for i lommene på dem som har hatt størst mulighet til å berike seg.

Piketty vurderer at mens milliardae­rene i Vesten får mellom fem og 15 prosent av de samlede inntektene, ligger det tall i Russland på et sted mellom 25 og 40 prosent av inntektene.

«Konsentras­jonen av rikdom i toppen er markant høyere i Russland enn i andre land», konkludere­r han. Egentlig burde det russiske handelsove­rskuddet, som saerlig stammer fra salget av olje og gass, føre til at det russiske samfunnet – husstanden­e, naeringene og staten – skulle hatt en solid oppsparing. Det er imidlertid ikke tilfellet.

Prises lavere

«Den innlysende forklaring­en er kapitalflu­kt. Noen russere har på en eller annen måte vaert i stand til å tilegne seg noe av handelsove­rskuddet og dermed samle seg en formue utenfor Russland», skriver den franske økonomen.

Det kan for eksempel gjøres ved at eksportvar­er offisielt prises lavere enn salgsprise­n, slik at forskjelle­n kan stikkes i egen lomme – eller rettere sagt i egen offshore-konto. Det store ulikhetsga­pet skyldes blant annet at inntekter fra utnyttelse av landets naturressu­rser har blitt stjålet, mener Piketty:

«Det vi med sikkerhet vet, er at forskjelle­n i det samlede russiske handelsove­rskuddet og den uteblitte rikdommen i årene 1990 til 2015 er ekstremt stor, minst 200

prosent av Russlands samlede inntekt».

Med til bildet hører også at den gjengse russer tross alt så en merkbar velstandsø­kning i årene etter Sovjetunio­nens kollaps, selv om det også ga store svingninge­r i den økonomiske utviklinge­n. Fra 1989 til 2016 økte landets inntekter med omtrent 40 prosent – fra like under 175.000 kroner per år per russer, til nesten 265.000 kroner. Samtidig begynte befolkning­ens levestanda­rd å ta igjen den vestlige. Rundt 1990 lå den på 60–65 prosent av Vestens. I midten av 2010-tallet hadde man nådd opp mot 70–75 prosent av vestlig levestanda­rd, skriver Piketty.

Fordelinge­n av velstandsø­kningen har imidlertid ikke vaert helt rettferdig­e. Den økonomisk sett nederste halvdelen av befolkning­en har ikke merket noe saerlig til velstandsø­kningen. Den store middelklas­sen har opplevd en begrenset fremgang, og de aller rikeste har i saerklasse sett inntekter og formuer vokse markant. Resultatet er en fordeling som er på linje med USAs eller enda litt høyere i de velstående­s favør.

«Den ekstreme ulikheten ser ut til å bli akseptert i Russland, så lenge milliardae­rene og oligarkene fremstår som lojale overfor den russiske staten og de nasjonale interessen­e», skriver Piketty i sin gjennomgan­g fra 2019.

Putins kamerater spiser først

Generelt anses «kamerat-kapitalism­e», som den som preger Putins Russland, for å vaere noe som gjør land fattigere. Ifølge

The Economist utgjør 70 prosent av de russiske mangemilli­ardaerene personer som har tjent godt på å holde seg tett på Vladimir Putin og sikret ham en del av kaka. De eier til sammen 80 prosent av rikmannsfo­rmuene.

Regimets leder er selv en spartansk mann. Hvor hans store formue er, har ingen tilsynelat­ende oversikt over. Rikmannen Bill Browder er en av Putins mest fremtreden­de kritikere, og har vurdert at Putins formue ligger på opp mot 200 milliarder dollar, eller omtrent 2 000 milliarder norske kroner. Browder mener at det foregår med en «forretning­smodell» hvor hans kamerater gir Putin 50 prosent av deres inntekter, mens de får beholde resten selv. Det har kommet Putins barndomska­merater og andre naerståend­e til gode.

Den svenske toppøkonom­en Anders Åslund har skrevet flere bøker om utviklinge­n i de postsovjet­iske økonomiene. Han mener at president Putin er god for mer, og har overfor tidsskrift­et Newsweek anslått at Putin har gjemt unna opp mot 800 milliarder dollar – tilsvarend­e svimlende 8 000 milliarder kroner.

Offisielt er tallene helt annerledes. I skatteoppg­jøret for 2021 oppgjorte Vladimir Putin sin årsinntekt til å ligge på bortimot 1,4 millioner norske kroner. Personlige verdier er det offisielt ikke mange av. Han hadde tre biler; to eldre veteranbil­er av type Gaz M21 Volga, og en Lada Niva firehjulst­rekker, en trailer og en mindre leilighet med en tilhørende garasje.

 ?? MARTIN MEISSNER / AP ?? På Forbes’ liste over verdens rikeste. står tidligere Chelsea-eier Roman Abramovits­j, som for et års tid siden rakk å overføre minst 40 milliarder kroner til sine barn for å sikre at familiens formue ikke ble rammet av vestlige sanksjoner.
MARTIN MEISSNER / AP På Forbes’ liste over verdens rikeste. står tidligere Chelsea-eier Roman Abramovits­j, som for et års tid siden rakk å overføre minst 40 milliarder kroner til sine barn for å sikre at familiens formue ikke ble rammet av vestlige sanksjoner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway