Stavanger Aftenblad

Et år med smerte, sorg, tro og samhold

KYIV: Årsdagen for Russlands invasjon markerer «et år med smerte, sorg, tro og samhold», sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som tror på seier i år.

- NTB

Zelenskyj:

– Gjennom dette året har vi forblitt uovervinne­lige. Vi vet at 2023 blir året for vår seier, skriver Zelenskyj i en Twitter-melding , som også inkluderer en 15 minutter lang video.

Meldingen ble lagt ut på Twitter i grålysning­en fredag, på dagen ett år etter Russlands storstilte invasjon som har utviklet seg til en brutal krig i Ukraina.

– 24. februar tok millioner av oss et valg. Ikke et hvitt flagg, men et blått og gult et. Ikke flukt, men motbør. Motstand og kamp, skriver presidente­n.

– For ett år siden sto jeg på samme sted som nå rundt klokken 7 om morgenen og talte til dere i en 67 minutter lang video. Vi er sterke. Vi er klare for alt. Vi kan vinne over alle. Sånn begynte det 24. februar 2022. Den lengste dagen i vårt liv. Den vanskeligs­te dagen i vår nyere historie. Vi ble vekket tidlig, og siden har vi ikke sovet, sier Zelenskyj i videoen.

– Alle kjenner noen

Vestlige militaere tjenesteme­nn anslår at over 100.000 mennesker er drept eller såret på begge sider i det som er den blodigste konflikten i Europa siden andre verdenskri­g. Titusener av sivile er også drept, mens millioner har flyktet fra kampene.

– Nesten alle ukrainere har minst én kontakt på telefonen som aldri vil svare på et anrop igjen. Én som aldri vil svar på SMS-en «Hvordan går det?» Disse enkle ordene har fått en ny mening i løpet av krigsåret, sier Zelenskyj i videoen.

Takker sitt folk

Ukrainske styrker hindret en rask russiske seier, og det Russland kaller en militaer spesialope­rasjon er blitt en langsom skyttergra­vskrig øst og sør i Ukraina. Ingen av sidene viser tegn til å gi opp, og det er små utsikter til en snarlig slutt på konflikten.

Zelenskyj takker det ukrainske folket for innsatsen i året som er gått.

– Vi ble én stor haer. Vi har blitt et lag der noen anskaffer, noen pakker og noen leverer, men alle bidrar, sier han før han oppsummere­r:

– Hovedkonkl­usjonen er at vi har overlevd. Vi er ikke nedkjempet, og vil gjøre alt for å vinne i år!

Advarsel om mulige angrep

Senere på fredag skal Zelenskyj holde en pressekonf­eranse for å markere den bitre milepaelen. Det blir markeringe­r i hele landet og i en rekke andre land.

Flyalarmen var stille i Kyiv natt til fredag i Kyiv, men Ukrainas etterretni­ng advarer om at det kan komme nye russiske angrep på årsdagen, også rakettangr­ep.

– Ondskapen er fortsatt til stede, og kampen fortsetter. Men vi vet at den vil ende med seier for oss, sa presidente­n torsdag kveld.

En av seremonien­e på årsdagen for invasjonen holdes i Butsja, som forbindes med grusomhete­r begått av russiske styrker.

Sanksjoner, bistand og markeringe­r

Vestlige land, som har støttet Ukraina økonomisk og militaert gjennom krigen, planlegger både markeringe­r og nye tiltak. USA og G7-landene har varslet at de vil kunngjøre en ny sanksjonsp­akke, og USAs nasjonale sikkerhets­rådgiver har varslet en ny militaer hjelpepakk­e verdt to milliarder dollar.

I Paris blir Eiffeltårn­et lyst opp med de ukrainske fargene, mens parlamenta­rikere og diplomater skal be i en ukrainsk katolsk kirke. Tysklands statsminis­ter Olaf Scholz skal snakke til mediene, mens aktivister planlegger å plassere en russisk stridsvogn foran den russiske ambassaden i Berlin.

Torsdag kveld vedtok FNs hovedforsa­mling en resolusjon med krav om at kampene i Ukraina opphører og at Russlands trekker sine styrker tilbake. Vedtaket ble fattet med 141 mot 7 stemmer. Det er ikke bindene, men viser støtten Ukraina fortsatt har etter ett år med russisk angrepskri­g.

 ?? UKRAINAS PRESIDENTK­ONTOR / AP / NTB ?? Etter et år med kamp mot den russiske invasjonen tror Volodymyr Zelenskyj (midten) på seier i år. Bildet er tatt under et møte med soldater naer fronten i Donetsk i fjor sommer.
UKRAINAS PRESIDENTK­ONTOR / AP / NTB Etter et år med kamp mot den russiske invasjonen tror Volodymyr Zelenskyj (midten) på seier i år. Bildet er tatt under et møte med soldater naer fronten i Donetsk i fjor sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway