Stavanger Aftenblad

ChatGPT utløser «gullrush» i Silicon Valley

CALIFORNIA: Tekstrobot­en ChatGPT har fått investoren­e til å strømme til Silicon Valley i jakten på nye tjenester med kunstig intelligen­s. Troen på en ny aera er stor.

- NTB-AFP

Kunstig intelligen­s (KI) har i flere tiår i økende grad blitt en del hverdagen vår. Men lanseringe­n av samtale- og tekstrobot­en ChatGPT fra det amerikansk­e selskapet OpenAI i november markerte trolig et vendepunkt – både for allmennhet­en og investorer.

– Fra tid til annen dukker det opp plattforme­r som resulterer i en eksplosjon av nye selskaper. Det skjedde både med internett og mobiler. KI-teknologie­n kan bli det neste store, sier Shernaz Daver fra det amerikansk­e kapitalsel­skapet Khosla Ventures. De jobber opp mot bedrifter som er i en oppstartsf­ase innen internett, databehand­ling, teknologi og mobilbruk.

ChatGPT har fått enorm internasjo­nal oppmerksom­het for sin evne til å konstruere tekster – lik tekster mennesker kan skrive – men ChatGPT gjør jobben i løpet av få sekunder. Tjenesten er nå blitt så populaer at den også er blitt en betalingst­jeneste – en plusstjene­ste for folk som vil ha rask tilgang når mange bruker roboten samtidig.

Siden oppstarten er ChatGPT blitt en av de raskest voksende appene noensinne. Det har ført til at Microsoft og Google har hevet seg rundt og lansert tilsvarend­e tjenester – som til nå visstnok har vaert nøye bevoktede prosjekter – av frykt for at teknologie­n ikke var klar for publikum.

Men folk var klare: Bare fem dager etter utgivelsen brukte en million mennesker ChatGPT.

– Det er omtrent 60 ganger raskere enn det tok Facebook å nå en million brukere, sier Wayne

Hu fra SignalFire, et annet venturekap­italfirma.

– Med ett snakker alle investorer om hvordan ChatGPT kan komme til å fjerne millioner av kunnskapsa­rbeiderjob­ber, utfordre milliardin­dustrier og fundamenta­lt endre måten vi laerer, forbruker og tar beslutning­er på, legger han til.

Store forventnin­ger

Eksplosjon­en i KI-teknologi kommer på tidspunkt for teknologis­ektoren som betraktes som dysav

tert. Mange både store og små teknologis­elskaper kjemper for å overleve, og titusenvis av mennesker har de siste årene opplevd å bli permittert.

– Mens mange andre teknologis­elskaper opplever nedgangsti­der og vanskeligh­eter med å skaffe kapital, gjelder dette ikke generativ KI-teknologi, sier Daver. For disse selskapene er markedsvur­deringene skyhøye, understrek­er hun.

Selskapet OpenAI har fått en verdifasts­ettelse av Microsoft til nesten 30 milliarder dollar – til tross for at det fortsatt svir av store pengesumme­r i høy hastighet.

Selskaper som spesialise­rer seg på generativ KI sier at de ikke lenger trenger å skrike etter oppmerksom­het når de jakter på penger eller når de ønsker å gå gjennom detaljer i nye prosjekter.

– Interessen har hjulpet oss mye, fastslår Sarah Nagy, grunnlegge­r av selskapet Seek AI. De tilbyr en tjeneste for vanlige folk. Istedenfor fagspråk kan man bruke vanlig språk for å hente ut tekniske data fra en database.

– Før ChatGPT måtte jeg forklare hva generativ KI er, og hvorfor det er viktig, forteller hun.

Nå er appetitten på ChatGPTlig­nende tjenester tilsynelat­ende ubegrenset, og ikke bare fra investorer.

– Etterspørs­elen fra kundene har økt mye, sier Nagy. Vi er et lite selskap og sliter med å holde tritt. Vi ansetter folk for tida, forteller hun.

De siste ukene er det i hovedsak gigantene som har vaert i nyhetene, først og fremst Microsoft, OpenAIs partner og investor – godt etterfulgt av Google som prøver å henge med.

Et mylder av selskaper

Men i kjølvannet av de store myldrer det av nye selskaper og ideer.

Som det California-baserte Kognitos, som jobber med å automatise­re administra­tive oppgaver. Dessuten plattforme­n for designere, Poly, som kan levere 3D-grafikk eller kart på sekunder.

Investoren­e, store som små, speider etter interessan­te selskaper. Google investerte nylig 300 millioner dollar for å kjøpe 10 prosent av nykommerne chatboten Claude og Anthropic, et sikkerhets- og forsknings­selskap innen KI.

Denne nye bølgen av kunstig intelligen­s kan bli større enn den som kom med mobilen og skyen – mer på nivå med den industriel­le revolusjon­en som endret menneskets historie, mener Hu.

KI-gullrushet er trolig bare i startgrope­n.

 ?? TIMOTHY D. EASLEY / AP / NTB ?? ChatGPT har inntatt skoleklass­ene. Laerere prøver nå å finne ut hvordan man kan forhindre juks og bruke kunstig intelligen­s i undervisni­ngen.
TIMOTHY D. EASLEY / AP / NTB ChatGPT har inntatt skoleklass­ene. Laerere prøver nå å finne ut hvordan man kan forhindre juks og bruke kunstig intelligen­s i undervisni­ngen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway