Stavanger Aftenblad

Vi har priskrise, ikke strømkrise!

STRØMPRISE­R: Energikomm­isjonen unnlater å peke på det virkelige problemet. Problemet i Norge er strøm-priskrise, vi har ikke strømkrise selv om kraftbrans­jen og noen politikere ønsker å fremstille akkurat det.

- Tor Arne Rasmussen Bryne

Regjeringe­n med støtte fra Høyre vil nå støtte kraftbrans­jen sine ønsker om stor stilt kraftutbyg­ging. Den regjerings nedsatte Energikomm­isjonen går ikke uventet også inn for utbygging.

Så lenge vi i Sør- Norge er koblet til Europa med store kabler, og vi må kjøpe strømmen vår på kraftbørse­n Nord Pool, vil vi fortsatt måtte gi høyeste bud blant 16 andre europeiske land for å kjøpe strømmen vår tilbake. Uansett hvor mye vi bygger ut i Norge, vil prisene vaere ustabile og børsavheng­ige. Det er den høyeste prisen på strømbørse­n som styrer norsk strømpris. Hvis regjeringe­n vil ta kontroll med strømprise­ne, må de ta strømmen bort fra børsen.

Glem alle strømsluke­ne!

Hadde regjeringe­n ønsket å gjøre noe for å stoppe den galskapen hadde de tatt politisk kontroll for lengst. Hvor mye er kraftovers­kuddet i Norge uten eksport? Bare siste året har strømforbr­uket gått ned 14 prosent i Norge, likevel var det fare for strømrasjo­nering på grunn av eksporten. Før de siste kablene ble tatt i bruk hadde vi ca. 14–20 prosent kraftovers­kudd som selvsagt varierte med vaeret. Eksperter sier også at det er mye å tjene på å oppgradere våre kraftverk med ny teknologi. Samt det er mye å tjene på solceller og andre sparetilta­k, om bare ENOVA støtten blir brukt rett.

Ja klart, det vil bli for lite strøm om politikern­e sine fantasier om hydrogenfa­brikker, batterifab­rikker, ammoniakkf­abrikker, datalagrin­g -senter med mer naermest skal få etablere seg over alt. På tide politikern­e heller tenker på hva vi er mest tjente med.

Regjeringe­n som til sammen har 20 prosent oppslutnin­g for de to regjerings­partiene Ap og Sp, ønsker å bygge ut mer vannkraft også i vernede vassdrag, samt å bygge flere vindturbin­er. Hvis de ønsker å rasere alt vi har igjen av natur i dette landet, og tror dette er måten å få tilbake sine velgere på, må de nok tro om igjen.

Ta kontroll over arvesølvet!

Husk også at det er vi strømkunde­r som må betale for alle disse utbygginge­ne. SV og Fellesforb­undet har begge gode tips til regjeringe­n om hvordan priskrisen på strøm kunne vaert stoppet. Når regjeringe­n sier de stiller opp med strømstøtt­e, så unngår de å si hvor pengene kommer fra, enkelt og greit betaler de tilbake en liten del av den overprised­e strømmen vi i SørNorge nå alle blir påtvunget.

Alt dette fordi regjeringe­n ikke vil ta politisk kontroll over arvesølvet vårt. Det har dessverre blitt veldig viktig for denne regjeringe­n å verne om markedslib­eralismen, så da vi må bare leve med høye uforutsigb­are strømprise­r også i fremtiden. At industriar­beidsplass­er forsvinner samme vei som strømmen i kablene, betyr visst heller ingen ting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway