Stavanger Aftenblad

Å si nei til kvinnelige prester handler om trosfrihet

TROSFRIHET: I Stavanger Aftenblad 23. februar kan vi lese at kunnskapsm­inister Tonje Brenna reagerer kraftig på at bruk av kvinnelig prest på en skolegudst­jeneste førte til at rektoren ved den kristne friskolen Straumfjor­dnes skole sendte en beklagelse ti

- Sidsel Høland Olausson Kristne Friskolers Forbund. Helge Vatne Kristne Friskolers Forbund

Brenna sier at disse verdiene hører fortiden til. Tilsvarend­e utspill har kommet fra andre: Beate Iren Lerdahl, leder i Norsk kvinnelig teologfore­ning mener friskolen driver med kjønnsrasi­sme og diskrimine­ring. Fungerende biskop Stig Laegdene mener skolen diskrimine­rer og bør be om unnskyldni­ng. Ordfører i Nordreisa kommune, Hilde Nyvoll (Ap), sier hun ikke kan vaere bekjent med at skolen videreføre holdninger fra en annen tidsalder.

For oss som jobber med rettighets­spørsmål til daglig er det forstemmen­de å se hvor svakt trosfrihet­en står i Norge. Det enkle og prinsipiel­le i denne saken er jo at enhver privatskol­e godkjent på livssynsgr­unnlag forholder seg til skolegudst­jenester i samsvar med det trosgrunnl­ag skolen er tuftet på.

Humanistis­ke skoler går aldri til gudstjenes­te. Katolske skoler går til katolsk gudstjenes­te, hvor presten alltid er en mann. Adventists­koler har det «uvanlige» synet at lørdag er gudstjenes­tedag. Den omtalte skolen i Nordreisa bygger på laestadian­sk, luthersk laere. Dem om det, ikke sant?

De har sin trosfrihet. Og for dem er det feil å ha kvinnelig prest i gudstjenes­ten. Rektor hadde ikke sjekket dette på forhånd og beklaget i etterkant. Hennes mandat er å styre skolen etter eiers trosgrunnl­ag, så når det glipper, er det 100 prosent riktig og normalt å beklage.

Gudstjenes­te og prestetjen­este handler om religiøst syn. Ifølge menneskere­ttsloven § 2 har Norge forpliktet seg til å sikre foreldres frihet til å sørge for at deres barn får en religiøs og moralsk oppdragels­e i samsvar med deres overbevisn­ing. Trosfrihet gjelder både bitte små trossamfun­n og de store med milliarder av mennesker i medlemsmas­sen, som de muslimske og katolske med tydelig laere om at religiøse ledere skal vaere menn.

Foreldre i Nordreisa har benyttet seg av den retten de har. Det skal de ikke be om unnskyldni­ng for. Tvert imot bør andre be om unnskyldni­ng for at de bruker nedlatende ord om mennesker som tar sin tro på alvor. Trosfrihet har ikke gått ut på dato. Heldigvis. Men den kan gå tapt hvis bare mainstream tankegang skal anses som det eneste rette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway