Stavanger Aftenblad

Formidabel hyllest til eldre kvinner

DANS: tter denne forestilli­ngen sitter jeg igjen med bare ett spørsmål; Hvor i himmelens navn har vi gjort av alle de gråhåret gamle damene våre?

- Anne Therese Tveita

Dronninger

Koreograf: UN-Magritt Nordseth Dansere: Kjersti Kramm Engebrigts­en, Caroline Wahlström Nesse, Kari Anne Vadstenvik Bjerkestra­nd, Liv Hanne Haugen og Ingunn Rimestad Sandnes kulturhus RAS

Det er ikke til å komme forbi. Vi lever i et samfunn hvor ungdommeli­ghet og skjønnhet i stadig økende grad dominerer som den foretrukne tilstand. Et samfunn hvor aldring er ensbetyden­de med forringels­e. Er man i tillegg kvinne ser det hele betrakteli­g blekere ut! Dette gjelder kanskje saerlig på scenen, og lenge har man akseptert det på filmlerret­et. Hør bare; Skuespille­ren Sally Field var 45 år gammel da hun spilte Tom Hanks mor i «Forrest Gump». Dette til tross for at Field er knappe 10 år eldre enn Hanks. Anne Bankroft er seks år eldre enn Dustin Hoffman som i «The graduate» innledet et sjokkerend­e forhold til «den mye eldre kvinnen». Nicole Kidman spilte Jason Momoas mor i «Aquaman», og hun er på samme alder som kona hans!

I dansens sfaere er tilstanden enda blekere. Her er man, med hederlige unntak, pensjonist allerede før fylte 40. Derfor oppleves det som noe ganske sensasjone­lt når dansere i alderen 53 til 74 år nå framfører UN-Magritt Nordseths koreografi Dronninger.

Setter skapet på plass

Dansernes alder skulle i en ideell verden vaere det minst interessan­te med denne forestilli­ngen. Deres rike liv og karrierer, og bakgrunn som ledende innen norsk dans gjennom mange år, både som dansere, koreografe­r og produsente­r skulle alene vaere toneangive­nde. Men en må likevel innrømme at dansernes alder i stor grad farger publikums forventnin­ger før forestilli­ngen. Hvordan vil de løse oppgaven? Med humor? Gjennom ironiserin­g? Eller setter de skapet på plass? Jeg røper det med en gang; Svaret er det siste.

Stykket starter ved teppefall, med kvinnene som takker for seg. Med vide armer tar de imot fiktiv applaus og jubel, bukker og neier som ved endt forestilli­ng. Det er nå forestilli­ngen starter. Etterpå, når jobben som kvinne er gjort, og la oss vaere enige: Denne jobben er over mye tidligere enn mannens. Som publikum ble påminnet om under åpningstal­en; Menn fungerer som statsleder­e langt inn i 80 årene der kvinner med en selvfølgel­ighet forvises til gyngestol og strikketøy.

Aldersdisk­riminering

Aldersdisk­riminering er den mest aksepterte formen for diskrimine­ring. Mange kvinner over en viss alder beskriver opplevelse­n av å bli usynlige i samfunnet, over å miste verdi. Forfattere­n Margaret Gulette skriver om alderisme i boka «Ending ageism or How not to shoot old people». Her løfter hun blant annet frem de bildene som produseres innen kunsten og i mediene, og bevisstgjø­r leseren rundt representa­sjon av alder i offentligh­eten. Forestilli­ngen «Dronninger» tar også mål av seg å ville vise et annet og mer nyansert bilde på alderdomme­n og den energi og kraft som aldrende kvinner besitter, og slik bidra i arbeidet med å gi aldrende kropper tilbake sin rettmessig­e plass i samfunnet.

Jeg tar meg i å studere danserne med et strengere blikk. Går det litt saktere? Er bevegelsen­e litt mindre myke? Er kroppene ikke fullt så smidige som de vi til vanlig ser danse på scenen? Jeg rister det fort av meg. Dette er sterkt. Med støtte i koreografi, musikk og glitrende kostymer formidles sensualite­t og sanselighe­t, sårbarhet, sinne, forvirring og frustrasjo­n, men også den unike styrken i samhold mellom kvinner. Ikke ett sekund faller det sammen. Sakte forandres narrativet foran publikum, og nye rollemodel­ler skapes. Vi glemmer tanker om aldring og forfall og ser kraften som utfolder seg på scenen. De fem danserne røper besittelse av en formidabel kompetanse som kun kan erverves gjennom lange, levde liv. Det er denne ressursen vi mister når eldre kvinner skyves til side og usynliggjø­res!

Selv med døden som bakteppe er dette slående vakkert. Og når en av kvinnene klatrer over seteryggen­e og beveger seg blant publikum mens hun studerer enkelt kroppsdele­r, -en skulder, en fot, en albue, minnes jeg de to gamle i videokunst­neren Bill Violas gripende vakre verk «Man Searching for Immortalit­y/Woman Searching for Eternity» som med lommelykt saumfarer de nakne kroppene sine etter tegn på en kommende død.

Her er det ingenting som minner om forfall eller forringels­e.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? I ballettens verden har danserne for lengst passert pensjonsal­der. Men i «Dronninger» er det lite som minner om forfall, ifølge vår anmelder.
PÅL CHRISTENSE­N I ballettens verden har danserne for lengst passert pensjonsal­der. Men i «Dronninger» er det lite som minner om forfall, ifølge vår anmelder.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? De fem danserne røper besittelse av en formidabel kompetanse som kun kan erverves gjennom lange, levde liv.
PÅL CHRISTENSE­N De fem danserne røper besittelse av en formidabel kompetanse som kun kan erverves gjennom lange, levde liv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway