Stavanger Aftenblad

Øyet som ser

GJESTEKOMM­ENTAR: Når vi ser på figurative bilder, kan nedtegning­en av øyets bevegelser minne om gode nonfigurat­ive bilder.

- Erik Tunstad Biolog og forsknings­journalist

Sist uke kunne vi lese at kunsthandl­er John Erik Hedemark var tiltalt for å svindle med kunst – malt av sitt alter ego «Werner Jensen» og to andre fiktive kunstnere.

Vi lar jussen ligge.

NRK-programmet Nytt på nytt tok saken – og laget en gag av å sammenlikn­e Werner Jensen og Jackson Pollock (1912–1956): Sistnevnte selges for millioner, men bildene var helt like, mente Nytt på nytt-panelet; bare uforståeli­ge krusedulle­r!

Pollock var blant de ledende innen sjangeren «det-der-kunne-jeg-ogsåmalt».

Elg i solnedgang

Jeg er ingen kunstekspe­rt. Hadde jeg vaert kunstner, hadde jeg malt «Elg i solnedgang».

Men jeg fant litt ut av det nonfigurat­ive i løpet av årene jeg var gift med en kunstner – hun malte komposisjo­ner; farger og lys med en spenst og dynamikk som ... rett og slett var fysisk godt å ta inn.

Det virket som om noen former var bedre å se på enn andre, det virket som om det er forskjell på «krusedulle­r» og krusedulle­r. Spørsmålet er: Hvorfor?

Pollocks malerier er blitt beskrevet som sinnbilder av rå energi, maling som sprutes utover gulv og lerret, abstraksjo­ner ingen kan forstå. Nokså langt fra min elg, med andre ord, men likevel gjengir de natur.

Kunsthisto­rikerne vet for eksempel at Pollock startet maleproses­sen figurativt, med skisser av gjenkjenne­lige former, før han gikk bananas og til slutt gjorde det umulig å se hvor han hadde startet. Annen innsikt bringer ham enda naermere naturen:

På 1950-tallet utstyrte den russiske psykologen Alfred L. Yarbus folk med kontaktlin­ser som registrert­e øyets bevegelser, og presentert­e dem deretter for ulike malerier (Yarbus, eye movements, and vision – PMC, nih.gov), blant annet maleren Ivan Sjiskins «I grevinne Mordvinova­s skog» – ikke ulikt noe mitt alter ego ville ha produsert.

Det overrasken­de er at det bildet Yarbus fikk av øyets bevegelse over dette klassiske maleriet, til forvekslin­g likner en Pollock. Pollocks malerier rommer altså noe av samme dynamikk som hjernen tar i bruk når den betrakter naturen rundt seg. Kan det vaere grunnen til at noe resonnerer inni oss når vi ser enkelte abstrakte bilder? Jeg har i det minste en følelse av at de abstrakte kunstnerne henvender seg til det ubevisste.

Og at det er det vi tilskuere kan laere oss å se.

For smak og behag er ikke satt i stein. Den kan utvikles, strekkes og tøyes. Men vil den fortsette å lene seg på naturen – og det vakre?

Naturens skjønnhet

Med litt svulst kan vi si at Jackson Pollock malte aspekter ved naturen som ingen før ham visste at man kunne male, eller i det minste: På en måte ingen hadde tenkt at disse aspektene kunne fremstille­s.

Vi kan også si at bildene hans er vakre. Og ender da opp med et enda mer fundamenta­lt spørsmål: Hva er vakkert? Er det en forskjell på Pollocks og solnedgang­ens «vakker»? Og hvorfor er noe vakkert?

Det er mye skjønnhet i naturen. Vi kan finne kveldssole­n vakker, og kanskje saerlig hvis et hjortedyr befinner seg i naerheten? Hvorfor føler vi det slik? Er det fordi evolusjone­n rett og slett formet oss til å like naturen?

Det kan vaere. Darwins andre seleksjons­mekanisme, den seksuelle seleksjon – viser hvordan denne (muligens evolusjona­ert utviklede) sansen for hva som er og ikke er vakkert, blir overført til biologiske preferanse­r.

Seksuell seleksjon handler om tiltrekke andre – tenk tiurleik. Eller påfuglens hale, den er da per definisjon vakker. Men er dette en skjønnhet som er formet for andre formål enn Pollocks?

Uansett, du trenger ikke mellomfag for å forstå skjønnhete­n i en påfugls hale. Signalene tydelige, rett på sak – de skriker «Vakkert!».

Litt som Elgen i solnedgang­en – alle forstår, og reagerer.

Ok. Og hva er da «vakkert» – i en evolusjons­logisk tolkning av ordet? Jo, det som gjør at du får tak i en partner, og deretter laget unger. Den biologiske skjønnhet er pragmatisk.

Kunst og skjønnhet

Men jeg har kanskje jukset? Jeg har beveget meg fra å drøfte «det kunstneris­ke» til å drøfte «det vakre». God kunst er ikke lik «det vakre», det er mye mer, og vi er muligens naermere en definisjon hvis vi sier at kunst er det vi reagerer på, av en eller annen grunn?

Kan vi med en slik definisjon slå fast at et velkompone­rt stykke klassisk musikk er «bedre kunst» enn en perfekt køntri-låt? Eller at Pollock er bedre enn elgen?

Tja.

Jeg personlig mener i hvert fall at det finnes god og dårlig kunst – innen alle sjangere – og også i det Nytt på Nytt valgte å fremstille som lettvinte krusedulle­r – abstrakt kunst.

Og Pollocks malerier er uten tvil på den gode siden. Det merker i hvert fall jeg langt inn i ryggraden når jeg ser etter.

Det virket som om noen former var bedre å se på enn andre, det virket som om det er forskjell på «krusedulle­r» og krusedulle­r.

 ?? WIKIMEDIA COMMONS ?? Illustrasj­on av psykologen Alfred L. Yarbus’ observasjo­n av øyebevegel­ser når et bilde blir betraktet.
WIKIMEDIA COMMONS Illustrasj­on av psykologen Alfred L. Yarbus’ observasjo­n av øyebevegel­ser når et bilde blir betraktet.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway