Stavanger Aftenblad

– Equinor bidro ikke til Martin Linge-ulykken

ULYKKE: Fagforenin­ger og etterlatte mener Equinor bidro til ulykken på verftet i SørKorea, der seks arbeidere omkom. Nei, har klagebehan­dlerne konkludert.

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

1. mai 2017 krasjet to kraner på verftet til Samsung Heavy Industries i Sør-Korea. Seks personer omkom og 25 ble skadet.

Ulykken skjedde under bygging av Martin Linge-plattforme­n.

I etterkant ble selskapene klaget inn for brudd på OECDs retningsli­njer for ansvarlig naeringsli­v av sørkoreans­ke fagforenin­ger og representa­nter for etterlatte. Nå er klagen ferdigbeha­ndlet.

Over 30 milliarder dyrere

Franske Total var operatør for

Martin Linge-plattforme­n i byggeperio­den. Oljeselska­pet ga oppdraget med å utforme Martin Linge-plattforme­n til Technip Energies. Så fikk Samsung jobben med å bygge plattforme­n.

Equinor var først partner i prosjektet, før selskapet tok over som ansvarlig etter at plattformm­odulene hadde forlatt verftet i Sør-Korea.

Plattforme­n kom til Rosenberg-verftet i Stavanger i slutten av mars 2018. Installasj­onen i Nordsjøen, vest for Bergen, begynte noen måneder senere og skulle vare til juni 2021.

Da produksjon­en av olje og gass begynte, var Martin Lingeprosj­ektet blitt over 30 milliarder kroner dyrere enn planlagt.

– Medvirket ikke

I klagen ble det hevdet at Total og Technip forårsaket ulykken, og at Equinor medvirket til den. Selskapene unnlot å gjennomfør­e grundige vurderinge­r for å redusere risikoen for kollisjon mellom kranene, hevdet klagerne.

Her får de ikke støtte av klagebehan­dlerne. Equinor, Total og Technip verken forårsaket ulykken eller bidro til den, er konklusjon­en. Likevel er de knyttet til den, gjennom sin forbindels­e til Samsung-verftet.

Samsung forårsaket ulykken, skriver kontaktpun­ktet i sin oppsummeri­ng. Og Equinor, Total og Technip Energies bør i størst mulig grad bruke sin innflytels­e til å få Samsung til å følge anbefaling­ene fra Koreas kontaktpun­kt (som har behandlet det som går på Samsungs rolle i saken) om «gjenoppret­ting for ofrene for ulykken».

Selskapene bør også bruke sin innflytels­e til å få Samsung til å jobbe aktivt og systematis­k med forhold som påvirker helse og sikkerhet ved verftene. Her bør Samsung også samarbeide med andre verft i Sør-Korea, mener Norges kontaktpun­kt.

Seks døde på verft:

 ?? PRIVAT ?? Seks personer omkom 1/5-2017 da en kran knakk tvers av på verftet Samsung Heavy Industries i Geoje i SørKorea. Ulykken skjedde i forbindels­e med ferdigstil­ling av Martin Linge-plattforme­n.
PRIVAT Seks personer omkom 1/5-2017 da en kran knakk tvers av på verftet Samsung Heavy Industries i Geoje i SørKorea. Ulykken skjedde i forbindels­e med ferdigstil­ling av Martin Linge-plattforme­n.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway