Stavanger Aftenblad

– Vi kjemper for landets sjel

ISRAEL: Hundretuse­ner av mennesker gikk lørdag kveld ut i gatene i Israel for å protestere mot statsminis­ter Benjamin Netanyahus rettsrefor­mplan.

- NTB-AFP

Israel:

Ifølge arrangøren­e deltok rundt 300.000 personer i demonstras­joner landet rundt lørdag kveld. Det gjør i så fall demonstras­jonene til de største som har vaert holdt i landet noensinne, skriver The Times of Israel.

Over 160.000 samlet seg i gatene i storbyen Tel Aviv, skriver Haaretz. I havnebyen Haifa lenger nord på kysten deltok rundt 30.000 demonstran­ter. Det var også demonstras­joner flere titalls andre steder, blant annet i Jerusalem, Herzliya, Sderot, Eilat og Beersheba, der tusener deltok, ifølge avisen.

I Tel Aviv oppsto det sammenstøt med politiet etter at demonstras­jonen var avsluttet, da rundt 2000 personer tok seg forbi politiets sperringer og satte fyr på bildekk og satte opp sperringer på en motorvei. 21 personer ble pågrepet.

– Verste krise i landets historie

En rekke politikere holdt taler, blant dem tidligere statsminis­ter Ehud Barak.

– Dette er den verste krisen siden staten ble opprettet. Hvis disse diktaturlo­vene blir satt ut i livet, har vi ikke noe annet valg enn å ta i bruk ikkevoldel­ig sivil ulydighet, sa Barak til den store folkemengd­en i Tel Aviv. Han kalte Netanyahus plan «et attentat på uavhengigh­etserklaer­ingen og som kommer til å forvandle Israel til et diktatur».

Tidligere forsvarsmi­nister Benny Gantz talte til folkemengd­en i Haifa. – Netanyahu burde rette skytset mot fiender av staten og ikke mot statens gode og lojale borgere, sa Gantz.

– Kjemper for landets sjel

Opposisjon­sleder og tidligere statsminis­ter Yair Lapid sa om Netanyahu at «tiden er inne for gjøre slutt på løgnene dine. Som alle viktige økonomer i Israel og verden har forklart, er det du som ødelegger økonomien, det er du som er den som splitter folk, det er du som oppfordrer til vold».

– Vi kommer ikke til å tillate at du knuser det israelske demokratie­t og vi har ingen plan om å sitte stille og se på ditt giftige oppvigleri, sa han videre.

Lapid la lørdag kveld ut et bilde på Twitter og som viser en enorm folkemengd­e fra luften.

– Over en kvart million israelere i hele landet kjemper for landets sjel, skrev han.

– Demokrati på spill

Foran en folkemengd­e i Rehovot, en by sør for Tel Aviv, sa arbeiderpa­rtileder og tidligere samferdsel­sminister Merav Michaeli at Netanyahus «vold og oppvigleri gir oss bare mer motivasjon til å kjempe og protestere».

– Vi skal få dem til å ta et steg tilbake og vi skal fortsette å innta gatene helt til de tvinges til å stanse, fordi vi kommer ikke til å la dem ta fra oss landet vårt og demokratie­t vårt, sa hun.

Demonstras­jonene lørdag var de åttende på like mange lørdager på rad, der israelere viftet med flagg og ropte slagord mot Netanyahu og hans regjering.

– Vi kjemper for landet vårt, for demokratie­t, for like rettighete­r for alle, sa en av demonstran­tene i Tel Aviv, den 68 år gamle pensjonist­en Ronit Peled, til nyhetsbyrå­et AFP.

Sivil ulydighet

Tidligere Mossad-sjef Danny Yatom sa lørdag til israelske Channel 13 News at dersom rettsrefor­men blir vedtatt, vil det vaere legitimt å nekte å ta imot ordrer fra regjeringe­n.

– Den samme kampflypil­oten eller soldaten i spesialsty­rkene, eller hvem som helst andre, har skrevet under på en avtale med et demokratis­k land. Men i det øyeblikket at landet blir et diktatur og han mottar en ordre fra en illegitim regjering, så mener jeg at det vil vaere legitimt å ikke adlyde ordren, sa Yatom.

Netanyahu forsvarer reformbeho­v

Netanyahu overtok statsminis­terposten i desember og fikk på plass en samlingsre­gjering som regnes for å vaere den mest ytterliggå­ende i landets historie. Han er tiltalt for korrupsjon. Det er anklager som han selv har avvist.

Noen kritikere mener at forslaget om rettsrefor­mer kan settes i sammenheng med nettopp denne tiltalen. Selv har Netanyahu avvist at det er noen slik kobling.

Netanyahu har forsvart behovet for rettsrefor­mer ved å si at man må gjenoppret­te maktbalans­en. I dag har dommere for stor makt over folkevalgt­e politikere, har han sagt. Det er en uttalelse som blant annet høyesteret­tens leder Esther Hayut er uenig i. Hun fordømmer reformfors­laget som et angrep på rettsvesen­ets uavhengigh­et.

Reformfors­laget gir blant annet regjeringe­n mer tyngde i komiteen som velger landets dommere. Forslaget fjerner høyesteret­tens rett til å ugyldiggjø­re grunnlovst­illegg.

Reformen gir også Knesset, den 120 medlemmer store nasjonalfo­rsamlingen, makt til å overstyre beslutning­er fra høyesteret­ten med et flertall på 61 stemmer.

Eksperter og FN ber Netanyahu snu

Juridiske eksperter har advart om at reformfors­laget legger betydelige begrensnin­ger på høyesteret­tens mulighet til å holde øye med regjeringe­n. Analytiker­e mener at en slik innskrenki­ng vil gjøre det mulig for de folkevalgt­e, med simpelt flertall, å sette kjennelser fra høyesteret­ten til side, eksempelvi­s ved at Knesset kan annullere korrupsjon­sanklagene mot Netanyahu, dersom han skulle bli dømt.

Tirsdag sa FNs høykommiss­aer for menneskere­ttigheter Volker Türk at endringene vil svekke rettsvesen­ets uavhengigh­et, israelerne­s rettssikke­rhet og menneskere­ttigheter.

– For en absurditet, svarte Netanyahu, som ba Türk i stedet «fordømme bruddene på menneskere­ttighetene i Iran, Syria eller de palestinsk­e selvstyreo­mrådene».

Reformfors­laget må gjennom tre avstemning­srunder i Knesset. Det gikk gjennom den første runden som ble holdt tirsdag.

 ?? ARIEL SCHALIT / AP / NTB ?? Demokratie­t står på spill, frykter demonstran­tene, som lover å kjempe for å hindre at rettsrefor­men kommer på plass.
ARIEL SCHALIT / AP / NTB Demokratie­t står på spill, frykter demonstran­tene, som lover å kjempe for å hindre at rettsrefor­men kommer på plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway